Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 63/2004. (XII.21.) önkormányzati rendelete

Szeged Megyei Jogú Város Környezetvédelmi Alapjáról (Egységes szerkezetben)

Hatályos: 2014. 11. 25- 2018. 09. 25

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a környezet védelméhez és a természeti értékek megóvásához szükséges feladatok finanszírozása érdekében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. Tv. 58. § (1) bekezdésében, és a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:



A Környezetvédelmi Alap célja


  1. §


(1) Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Környezetvédelmi Alapot hoz létre.


(2) A Környezetvédelmi Alap célja, hogy a szegedi környezet és természet védelmét közvetlenül elősegítő feladatok megvalósítását hatékonyan segítse.



A Környezetvédelmi Alap bevételei


2.§


(1)

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Környezetvédelmi Alap bevételei:




a) a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata által jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírság teljes összege,


b) a területi környezetvédelmi hatóság által a települési önkormányzat területén jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírságok összegének 30 %-a,


c) a környezetterhelési díjak és igénybevételi járulékok külön törvényben meghatározott része,


d) a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata bevételeinek környezetvédelmi célú összegeken felüli – a Környezetvédelmi Alap támogatására – elkülönített összege,


e) a környezetvédelemmel kapcsolatos állami és nemzetközi alapokhoz benyújtott pályázatokon elnyert összeg,


f) adományok,


g) a Környezetvédelmi Alap előző évi bevételeinek és kiadásainak különbözete


h) egyéb a Környezetvédelmi Alapot megillető bevételek.


(2)

Az (1) bekezdésben meghatározott bevételeket az Önkormányzat költségvetési elszámolási számlájához kapcsolódó alszámlán kezeli.



A Környezetvédelmi Alap felhasználása


3.§



(1)

A Környezetvédelmi Alap a szegedi környezet és természet védelmét közvetlenül elősegítő feladatok megvalósítására, különös tekintettel a Környezetvédelmi Intézkedési Tervben megfogalmazott célokra használható fel.



(2)

A Környezetvédelmi Intézkedési Tervről a Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése évente legkésőbb a költségvetés elfogadásával egyidejűleg dönt.



(3)

A 2. § (1) bekezdés c) és g) pontjaiban meghatározott jogcímen az Alapba befolyt összeg csak környezetvédelmi beruházásokra fordítható. Az ilyen jogcímen befolyt összegek felhasználásáról a Közgyűlés dönt.



(4)[1]

A Környezetvédelmi Alap évi felhasználásáról a 2. § (1) bekezdés c) és g) pontjai alapján befolyt összeg kivételével évi 3 millió Ft erejéig a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság a Környezetvédelmi Intézkedési Terv alapján dönt. A Környezetvédelmi Alap felhasználásáról egyéb esetekben a Közgyűlés dönt.



(5)

A Környezetvédelmi Alap bevételeiből kell fedezni az alap kezelésével járó költségeket.



(6)[2]

A Környezetvédelmi Alap átmenetileg szabad pénzeszközeinek felhasználását az Önkormányzat finanszírozási gondjainak enyhítésére a polgármester maximum 3 hónapos időtartamra, de legkésőbb december 31-ig, a folyószámla betétnek megfelelő kamat visszafizetési kötelezettségével engedélyezheti.



4.§


A Környezetvédelmi Alappal kapcsolatos döntés-előkészítő és végrehajtó feladatokat a Polgármesteri Hivatal Fejlesztési Irodája végzi, amely az Alap előző évi felhasználásáról évente, legkésőbb a költségvetés elfogadásáig beszámol a Közgyűlésnek.



5.§


E rendelet 2005. január 1. napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 48/1997.(XII.22.) Kgy. rendelete, valamint az azt módosító 18/2002.(V.21.) és a 24/2004.(IV.15.) Kgy. rendelet hatályát veszti.

[1]

Módosította a 40/2010.(XII.14.) Ö. r. 1. §-a , a 20/2014.(XI.24.) Ö. r. 107. § (1) bek. a) pontja (hatályos 2014. november 25-től)

[2]

Kiegészítette az 59/2005.(XI.18.) Kgy. r. 1. §-a, módosította a 20/2014.(XI.24.) Ö. r. 107. § (1) bek. b) pontja, a bekezdés utolsó mondatát hatályon kívül helyezte a 20/2014.(XI.24.) Ö. r. 107. § (2) bek. 2014. november 25-től