Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 30/2005. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

Szeged Megyei Jogú Város Szmogriadó Tervéről

Hatályos: 2005. 07. 15

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 30/2005. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

Szeged Megyei Jogú Város Szmogriadó Tervéről

2005.07.15.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Általános rendelkezések

1. § A Szmogriadó Terv célja, hogy meghatározza Szeged város közigazgatási területén szmoghelyzet kialakulása esetén, az emberi élet és egészség megóvása érdekében szükséges intézkedéseket valamint azok elrendelésének és végrehajtásának szabályait.

2. § (1) Szmogriadót kell elrendelni, ha a rendelet függelékében felsorolt légszennyező anyagok koncentrációja a függelékben meghatározott határértéket a megjelölt időtartamban meghaladják

(2) A szmogriadó fokozatai:

a) tájékoztatási fokozat,

b) riasztási fokozat.

3. § (1) A szmogriadó fokozatok elrendelésének alapját a meteorológiai jellemzők és a légszennyező anyagok koncentrációjának mért értékei adják.

(2) A légszennyező anyagok koncentrációját az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (továbbiakban: ATI-KTVF) méri, az adatok helyességét ellenőrzi és gondoskodik a mérési adatok és az érintett légszennyező források jegyzékének átadásáról SZMJV Polgármesteri Hivatala részére.

(3) A szükséges meteorológiai adatokat az OMSZ Szegedi Állomásától a Szmog Munkabizottság (továbbiakban: SZMB) szerzi be.

II. A szmogriadó elrendelése

4. § (1) Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a szmoghelyzet kezelésére és a szükséges intézkedések megtételére operatív szervezetet hoz létre Szmog Munkabizottság néven.

(2) Az SZMB tagjai:

- SZMJV Polgármesteri Hivatal 3 fő (a biztonság-politikai tanácsadó, Fejlesztési Iroda környezetvédelmi referense, Városüzemeltetési Iroda Környezetgazdálkodási és Közmű Osztályának vezetője)
- Polgári Védelmi Kirendeltség vezetője
Állandó meghívottak:
- ATI-KTVF igazgatója
- ÁNTSZ Városi Intézete városi tisztifőorvosa
- Szeged Városi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője
(3) A szmogriadó fokozatait a polgármester rendeli el és szünteti meg az SZMB javaslata alapján.

5. § Az ATI-KTVF levegőszennyezettséget ellenőrző monitor állomásának mérési adatai alapján (amennyiben a rendelet függelékében felsorolt légszennyező anyagok koncentrációja a függelékben meghatározott határérték 85 %-át eléri és ez várhatóan hosszú távon állandósul, illetve emelkedni fog) a polgármester hívja össze az SZMB-t.

6. § (1) Az SZMB feladatának ellátása során:

a) beszerzi, elemzi és értékeli a légszennyezettségi és meteorológiai adatokat és a környezet-veszélyeztetés mértékét.

b) javaslatot tesz a polgármesternek a szükséges szmogriadó fokozat elrendelésére, illetve annak feloldására,

c) Tájékoztatja a lakosságot a szmogriadó függelékben meghatározott jellemzőiről (helyi rádió, TV, sajtó útján) és felhívja a figyelmet a helyes magatartásformák betartására,

d) az Eseménynaplóban rögzíti intézkedéseit, az intézkedések következményeit, a szmogriadó végrehajtásával és megszüntetésével kapcsolatos eseményeket, a működéshez szükséges terveket, azok mellékleteit,

e) gondoskodik a folyamatos ügyeleti szolgálat megszervezéséről.

(2) Az Eseménynaplót a Városüzemeltetési Iroda Környezetgazdálkodási Osztályának vezetője vezeti és őrzi.

III. Korlátozó intézkedések szmogriadó esetén

7. § (1) A szmogriadó bármely fokozatában tilos tüzet gyújtani és nyílt térben bármilyen anyagot égetni.

(2) Az egyéb korlátozó intézkedések köre a környezet-veszélyeztetést előidéző anyag fajtája szerint különbözik.

(3) Amennyiben a határérték túllépést kén-dioxid és/vagy szálló por szennyező anyag okozza, akkor ezen anyag/anyagok kibocsátásával járó helyhez kötött légszennyező forrásainak üzemeltetőit – a szmogriadó elrendelt fokozatának megfelelően – tevékenységük mérséklésére kell felszólítani, illetve tevékenységük korlátozására, vagy felfüggesztésére kell kötelezni.

(4) Amennyiben a határérték túllépést a szén-monoxid és/vagy nitrogén-oxid koncentrációjának növekedése okozza, akkor ezen anyagok kibocsátásával járó helyhez kötött légszennyező forrásainak, valamint a belső égésű motorral hajtott közlekedési eszközök üzemeltetőit – a szmogriadó elrendelt fokozatának megfelelően – tevékenységük mérséklésére kell felszólítani, illetve tevékenységük korlátozására, vagy felfüggesztésére kell kötelezni.

(5) Amennyiben a határérték túllépést az ózon koncentrációjának növekedése okozza, akkor a nitrogén-oxidok és a szénhidrogének kibocsátásával járó helyhez kötött légszennyező forrásainak, valamint a belső égésű motorral hajtott közlekedési eszközök üzemeltetőit – a szmogriadó elrendelt fokozatának megfelelően – tevékenységük mérséklésére kell felszólítani, illetve tevékenységük korlátozására, vagy felfüggesztésére kell kötelezni.

(6) A szmogriadó elrendelésekor életbe lépő korlátozásokat a lakosság valamint a különböző technológiákból származó helyhez kötött kibocsátó források üzemeltetői tekintetében a rendelet 1. számú melléklete, míg a közúti közlekedés vonatkozásában a 2. számú melléklete tartalmazza.

IV. Vegyes és záró rendelkezések

8. § A rendeletben foglalt korlátozások betartását a polgármester az SZMB közreműködésével ellenőrzi és a korlátozások megszegőivel szemben eljárást kezdeményez az illetékes hatóságnál.

9. § E rendelet 2005. július 15. napján lép hatályba.

1.sz. melléklet

A helyhez kötött légszennyező források kibocsátásának korlátozása szmogriadó esetén
Tájékoztatási fokozat
I. A lakosságot és a közintézményeket érintő korlátozások
(1) Amikor a korlátozást e rendelet 7. § (3) bekezdésében leírtak miatt kell bevezetni, akkor a lakosságot és a közintézményeket a város egész területén minden szilárd és olajtüzelésű fűtőberendezés használatának mérséklésére kell felszólítani.
(2) Amikor a korlátozást e rendelet 7. § (4) bekezdésében leírtak miatt kell bevezetni, akkor a lakosságot és a közintézményeket a város egész területén a gáztüzelésű fűtőberendezések használatának mérséklésére kell felszólítani.
(3) Amikor a korlátozást e rendelet 7. § (5) bekezdésében leírtak miatt kell bevezetni, akkor a lakosságot és a közintézményeket a város egész területén a szénhidrogének kibocsátásával járó tevékenységek (pl. festés, bitumen olvasztás, stb.) mérséklésére kell felszólítani.
II. Az ipari jellegű helyhez kötött légszennyező források üzemeltetőit érintő korlátozások
(1) Amikor a korlátozást e rendelet 7. § (3) bekezdésében leírtak miatt kell bevezetni, akkor a település teljes közigazgatási területén az ATI-KTVF által összeállított légszennyező források jegyzékében szereplő szilárd-, és olajtüzelést alkalmazó telephelyek technológiai forrásainak üzemeltetőit kibocsátásuk 25%-os korlátozására kell felszólítani.
(2) Amikor a korlátozást e rendelet 7. § (4) bekezdésében leírtak miatt kell bevezetni, akkor a település teljes közigazgatási területén az ATI-KTVF által összeállított légszennyező források jegyzékében szereplő nitrogén-dioxidot és/vagy szén-monoxidot kibocsátó telephelyek technológiai forrásainak üzemeltetőit kibocsátásuk 25 %-os korlátozására kell felszólítani.
(3) Amikor a korlátozást e rendelet 7. § (5) bekezdésében leírtak miatt kell bevezetni, akkor

a) A település teljes közigazgatási területén az ATI-KTVF által összeállított légszennyező források jegyzékében szereplő nitrogén-dioxidot és/vagy szénhidrogéneket kibocsátó telephelyek technológiai forrásaink üzemeltetőit kibocsátásuk 25 %-os korlátozására kell felszólítani.

b) üzemanyag kimérése csak azoknál a töltő kutaknál megengedett, amelyek zárt gőzvisszavezető rendszerrel vannak ellátva továbbá, a kutak feltöltése is csak zárt gőzvisszavezető rendszerrel ellátott tárolótartályok és tankautók segítségével történik.

Riasztási fokozat
I. A lakosságot és a közintézményeket érintő korlátozások
(1) Amikor a korlátozást e rendelet 7. § (3) bekezdésében leírtak miatt kell bevezetni, akkor a lakosság és a közintézmények (egészségügyi-, szociális-, oktatási intézmények, valamint óvodák és bölcsődék kivételével) a város egész területén kötelesek a szilárd és olajtüzelésű fűtőberendezéseik használatát oly módon mérsékelni, hogy az állandó tartózkodásra szolgáló helyiségek hőmérséklete legfeljebb 18 oC legyen.
(2) Amikor a korlátozást e rendelet 7. § (4) bekezdésében leírtak miatt kell bevezetni, akkor a lakosság és a közintézmények (egészségügyi-, szociális-, oktatási intézmények, valamint óvodák és bölcsődék kivételével) a város egész területén kötelesek a gáztüzelésű fűtőberendezések használatát oly módon mérsékelni, hogy az állandó tartózkodásra szolgáló helyiségek hőmérséklete legfeljebb 18 oC legyen.
(3) Amikor a korlátozást e rendelet 7. § (5) bekezdésében leírtak miatt kell bevezetni, akkor a város egész területén:

a) a lakosság és a közintézmények (egészségügyi-, szociális-, oktatási intézmények, valamint óvodák és bölcsődék kivételével) kötelesek a gáztüzelésű fűtőberendezés használatát oly módon mérsékelni, hogy az állandó tartózkodásra szolgáló helyiségek hőmérséklete legfeljebb 17 oC legyen.

b) a szabad térre tervezett rendezvények megtartását el kell halasztani, vagy annak megtartásától el kell tekinteni.

c) minden a szénhidrogének kibocsátását eredményező tevékenységet (pl. festés, mázolás, bitumen olvasztás) meg kell szüntetni.

II. Az ipari jellegű helyhez kötött légszennyező források üzemeltetőit érintő korlátozások
(1) Az ATI-KTVF által összeállított légszennyező források jegyzékében szereplő ipari jellegű helyhez kötött légszennyező források üzemeltetőit a település teljes közigazgatási területén kötelesek a hőenergia- és/vagy technológiai eredetű kén-dioxid és/vagy szilárd anyag kibocsátásuk 50 %-os csökkentésére amikor a korlátozást e rendelet 7. § (3) bekezdésében leírtak miatt kell bevezetni.
(2) Az ATI-KTVF által összeállított légszennyező források jegyzékében szereplő ipari jellegű helyhez kötött légszennyező források üzemeltetői a település teljes közigazgatási területén kötelesek a hőenergia- és/vagy technológiai eredetű nitrogén-oxid és/vagy szén-monoxid kibocsátásuk 50 %-os csökkentésére amikor a korlátozást e rendelet 7. § (4) bekezdésében leírtak miatt kell bevezetni.
(3) Amikor a korlátozást e rendelet 7. § (5) bekezdésében leírtak miatt kell bevezetni:

a) Az ATI-KTVF által összeállított légszennyező források jegyzékében szereplő ipari jellegű helyhez kötött légszennyező források üzemeltetői a település teljes közigazgatási területén kötelesek a hőenergiai- és/vagy technológiai eredetű szénhidrogének és nitrogén-oxidok kibocsátását 75 %-os csökkentésére

b) Üzemanyag kimérése csak azoknál a töltő kutaknál megengedett, amelyek zárt gőzvisszavezető rendszerrel vannak ellátva és a kutak feltöltése is csak zárt gőzvisszavezető rendszerrel ellátott tárolótartályok és tankautók segítségével történik.

2.sz. melléklet

A közúti közlekedés kibocsátásának korlátozása szmogriadó esetén
Tájékoztatási fokozat

1. A forgalomkorlátozás területe Szeged város közigazgatási területe.

2. A forgalomkorlátozás kiemelt területei a Tisza Lajos körúton belüli városrész utcái, Bakay Nándor utca, Szilléri sgt., Fonógyári út, valamint az M5-ös, M43-as és a 47-es főút városba vezető szakasza.

3. A forgalomkorlátozás alá eső gépjárművek és tevékenységek:

Riasztási fokozat

a) Az 1. pontban foglalt területen a magáncélú személygépkocsi és motorkerékpár használatának mellőzésére és ún. „tele kocsik” valamint tömegközlekedési eszközök használatára kell felszólítani a lakosságot.

b) A 2. pontban foglalt területen meg kell tiltani a tizenkét tonnát meghaladó össztömegű gépjárművek, járműszerelvények, lassú járművek átmenő forgalmát.

1. A forgalomkorlátozás területe Szeged város közigazgatási területe.

2. A forgalomkorlátozás kiemelt területei a Tisza Lajos körúton belüli városrész utcái, Bakay Nándor utca, Szilléri sgt., Fonógyári út, valamint az M5-ös, M43-as és a 47-es főút városba vezető szakasza.

3. A forgalomkorlátozás alá eső gépjárművek és tevékenységek

- a gépjárműmotorok járatása a gépjárművek álló helyzetében, vagy a motor működtetését igénylő javítási műveletek végzése,

- az öt tonnát meghaladó össztömegű gépjárművek, járműszerelvények, lassú járművek átmenő forgalma,

- a kétütemű benzinmotorral hajtott járművek közlekedése,

- a belső égésű motorral hajtott helyhez kötött berendezések (pl. aggregátok, munkagépek, stb.) működtetése. Kivételt képeznek azok a tartalék áramforrásként használt aggregátorok, amelyek a vonatkozó biztonságtechnikai előírások alapján az áramellátás folyamatosságát biztosítják,

- a tömegközlekedés dízel üzemű autóbuszai csak csökkentett kéntartalmú (city) gázolajjal üzemeltethetők

a) Az 1. pontban foglalt területen: a személygépkocsik és motorkerékpárok használatának korlátozása oly módon, hogy a riadó elrendelésének első, és azt követően minden páratlan napján csak a páratlan, másnapján és minden páros napján a páros rendszámú járművek közlekedhetnek.

b) Az 1. pontban foglalt területen tilos:

4. A forgalomkorlátozás alól kivételt képező gépjárművek köre:

a) A tömegközlekedés járművei,

b) A megkülönböztető jelzést használó – vagy azzal rendelkező -, valamint az ilyen járművek által közrefogott járműoszlop,

c) A villamos meghajtású járművek, valamint a hármas hatású szabályozott motorüzemű katalizátorral felszerelt taxik (amennyiben tevékenységüknek megfelelő személy-, illetve teherszállítást végeznek),

d) A közszükségleti áruszállítás, a közszolgáltatás, a polgári védelem, a katonaság, a katasztrófa-elhárítás, a környezet-védelem és a közegészségügyi szolgáltatás gépjárművei, amennyiben ilyen feladatukat teljesítik.

1. függelék

A 14/2001.(V.9.) KöM-EüM-FVM együttes rendelet 3. számú melléklete
Tájékoztatási és riasztási küszöbértékek és a tájékoztatás szabályai
A levegő térfogatot 293 K hőmérsékletre és 101,3 kPa nyomásra át kell számítani.
[CAS szám: Chemical Abstracts Service azonosító száma]

Légszennyező anyag
[CAS szám]

Tájékoztatási küszöbérték
[μg/m3]

Riasztási küszöbérték
[μg/m3]

Kén-dioxid [7446-09-5]

400

500

Nitrogén-dioxid [10102-44-0]

350

400

Szén-monoxid [630-08-0]

20 000

30 000

Kén-dioxid + Szálló por (PM10)

500

600

Ózon [10028-15-6]

180

240

Megjegyzés:

1. A tájékoztatási küszöbérték három egymást követő óra során észlelt túllépése esetén a lakosságot tájékoztatni kell és a szmogriadó tervben foglaltak szerint kell eljárni. A lakossági tájékoztatást a szmogriadó terv hánya esetében is meg kell tenni.

2. A lakossági tájékoztatásnak legalább az alábbiakra kell kiterjednie:

- túllépés helye, az érintett terület,

- a túllépés mértéke (a tájékoztatási vagy a riasztási küszöbértékekhez viszonyítva),

- a túllépés kezdete és várható időtartama,

- a legmagasabb 1 órás és 8 órás átlag koncentráció megadásával;

a) tájékoztatás az észlelt túllépésről

b) előrejelzés a következő időszakra (napszakra/napra)

- a várható túllépéssel érintett terület,
- a várható (tájékoztatási vagy riasztási) fokozat,
- a várható változások a szennyezettségi szintben (javulás, stabilizálódás vagy romlás) megadásával;
c) tájékoztatás az érintett lakosság részére a lehetséges egészségügyi hatásokról és a javasolt teendőkről
- a veszélyeztetett népesség csoportok (pl. óvodás korúak, iskolai tanulók, idősek, betegek),
- a várható tünetek,
- az érintett népesség csoportok számára javasolt elővigyázatossági intézkedések,
- a további információk elérési módjának megadásával;
d) tájékoztatás a szennyezettség és/vagy az expozíció csökkentése érdekében teendő megelőző beavatkozásról a szennyezettség lehetséges okainak bemutatásával és a kibocsátások csökkentésére vonatozó ajánlásokkal.

3. A riasztási küszöbérték 3 egymást követő óra során észlelt túllépése esetén kell korlátozó intézkedéseket tenni a szmogriadó tervben foglaltak szerint.

4. Amennyiben a légszennyezettség 72 órán túl meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, akkor a riasztási küszöbértéknek megfelelő korlátozó intézkedéseket kell tenni.