Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2014. (X.27.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2013.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 10. 27- 2014. 11. 23

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§


Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2013. (II.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Szabályzat) 12.§ (1) – (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


12.§ (1) Rendes ülést a Közgyűlés – július, augusztus és január kivételével – havonta fő szabály szerint minden hónap első pénteki munkanapján, délelőtt 9.00 órai kezdettel tart. A polgármester az ülés tervezett időpontjáról legkésőbb az ülést megelőző 7. napon elektronikus úton, Szeged város honlapján közzétett, továbbá papíron a Polgármesteri Hivatal Széchenyi tér 10. sz. épülete portáján található képviselői fiókba helyezett meghívóval értesíti a képviselőket. Az ebédszünet időtartama másfél óra. A lehetőségek figyelembe vételével az elnök kétóránként szünetet rendel el. A szavazás az elfogadott napirendek sorrendjében történik.

    (2) A Közgyűlést az ülés helyének, napjának és kezdési időpontjának, továbbá a napirendi javaslat tárgyának és előterjesztőjének megnevezését tartalmazó meghívóval kell összehívni. A rendes ülésre szóló meghívó és annak nyilvános ülésen tárgyalandó mellékletei (előterjesztések és az önálló indítványok) legalább hét nappal előbb letölthetők Szeged város hivatalos honlapjáról, míg a zárt ülésen tárgyalandó előterjesztéseket a képviselők ugyanezen időponttól kezdődően az ügyfélkapun történő bejelentkezést követően tölthetik le”


2.§


A Szabályzat 55. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

55. § (2) A Fórum tagjai: a tisztségviselők, a jegyző, a bizottsági elnökök, a tanácsnok, valamint a képviselőcsoportok vezetői.”


3.§


A Szabályzat 57.§ (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„57. § (1) A rendeletalkotás előkészítése során, a társadalmi egyeztetés érdekében a Közgyűlést megelőző 7. nap 16 órától a (2) bekezdésben foglalt kivételekkel biztosítani kell a rendelet-tervezetek letölthetőségét és véleményezhetőségét Szeged város hivatalos honlapján.”


4.§


A Szabályzat 64.§-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


64.§ A Közgyűlés a felsőoktatási intézményekkel való kapcsolattartásért felelős tanácsnokot választhat meg.”



5.§


A Szabályzat 67.§ (1) – (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


67.§ (1) A Közgyűlés az alábbi, önkormányzati képviselőkből és az adott szakterületen jártas szakemberekből álló, állandó bizottságokat hozza létre:

           

Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság

Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság

Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság

Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság

Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság.


(2) Az állandó bizottságok képviselő és nem képviselő tagjainak száma:


Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság                                        (6 + 3)

Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság                                      (6 + 3)

Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság                     (6 + 3)

Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság                                      (6 + 3)

Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság.          (6 + 3)



6.§


A Szabályzat 80.§ (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


80. § (1) A Közgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselői, továbbá a pártokhoz nem tartozó képviselők tevékenységük összehangolására képviselőcsoportot (frakciót) hozhatnak létre. A képviselői csoport alakításához legalább 2 képviselő szükséges. A csoport megalakulását, vezetőjének személyét, tagjainak névsorát a Közgyűlésnek be kell jelenteni.”


7.§


A Szabályzat 90.§-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„90.§ A polgármestert távollétében az alpolgármesterek helyettesítik. A polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, illetőleg tartós akadályoztatásuk esetén a Közgyűlés legnagyobb létszámú frakciójának vezetője, - akadályoztatása esetén helyettese – jogosult a Közgyűlés összehívására és vezetésére.”


8.§


A Szabályzat 93.§ (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„93.§ (1) A Közgyűlés a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére három – várospolitikai, gazdasági, városfejlesztési – alpolgármestert választ.”



9.§


A Szabályzat 4. sz. melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép.


10.§


Átmeneti és záró rendelkezések


(1) A Szabályzat átfogó felülvizsgálatáig a Szabályzat 1. sz. melléklet „A bizottságok Közgyűléstől átruházott hatáskörei” az alábbiak szerint oszlanak meg a 67.§ (1) bekezdésében meghatározott bizottságok között:

  • Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság: változatlan;
  • Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság: Pénzügyi Bizottság, a Vagyongazdálkodási Bizottság;
  • Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság: Kulturális, Egyházügyi, Közművelődési és Idegenforgalmi Bizottság, az Oktatási Bizottság;
  • Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság: Egészségügyi és Szociális Bizottság, az Ifjúsági és Sportbizottság, továbbá a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság „I. Hatásköre 4./ - 6./” pontjaiban meghatározott;
  • Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság: Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság „I. Hatásköre 4./-6./” pontjai kivételével, a Városkép- és Környezetvédelmi Bizottság

hatásköre illeti meg.


(2) Jelen rendelet a kihirdetése napján 15.45 órakor lép hatályba lép.


(3) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti a Szabályzat 65.§ (4) bekezdése, a 89. § második és harmadik mondata.