Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 28/2014. (XII.22.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolási rendszerről szóló 25/2010.(VI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 01. 01- 2014. 12. 31

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15/A. § (1) bekezdésében, valamint a 48.§ (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, továbbá az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésben a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A fizető parkolási rendszerről szóló 25/2010. (VI.30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban Rendelet) 2. §-ának c) pontja az alábbiak szerint változik, valamint az alábbi d) ponttal egészül ki, és ezzel egyidejűleg a d) és az e) pont megjelölése e) és f) pontra változik:


„2. § E rendelet alkalmazásában:


c) várakozási övezet: a KRESZ 17. § (1) bekezdésének e/2 pontjában meghatározott módon kijelölt, Stefánia sétány, Korányi fasor, Semmelweis utca, Bánomkert sor, Oldal utca, Bécsi körút, Moszkvai körút, Londoni körút, Mars tér déli oldal, Boros József utca, Csemegi utca, Pozsonyi Ignác utca, Pulz utca, Mars tér északi oldal, Párizsi körút, Berlini körút, Brüsszeli körút, Római körút, Felső Tisza-part által körbehatárolt és „várakozási övezet” táblával megjelölt területe.


f) parkolási zóna: a várakozási övezeten belüli, eltérő díjfizetési kötelezettség alá eső, a várakozás feltételeit tartalmazó tájékoztató táblákkal megjelölt terület. Az egyes parkolási zónákba (zöld, sárga, kék) tartozó utcák és utcaszakaszok felsorolását az 1. sz. melléklet tartalmazza.”


2. §


A Rendelet 6. §-ának (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„6. § (4) A parkoló helyét az 1. sz. melléklet szerinti megjelöléssel a bérleten fel kell tüntetni. A bérlet kizárólag a rajta feltüntetett útszakaszokra érvényes. Ha az előzetesen megváltott érvényes lakossági parkolóbérleten feltüntetett fizetőparkolásra kijelölt útszakasz hosszabb ideig nem vehető igénybe, az ügyfél kérelme alapján a közterületi fizető parkolók üzemeltetője jogosult a kérelmező lakóhelyéhez legközelebb eső parkolásra alkalmas közútra érvényes lakossági parkoló bérletet részére kiadni.”


3. §


A Rendelet 7. §-a az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki:


„7. § (5) Az adott parkolási zónára vonatkozó éves bérletek esetében lehetőség van év közben magasabb összegű díjfizetési kötelezettségű parkolási zónára szóló éves bérlet váltására időarányos díjkülönbözet megfizetése mellett. A bérlet módosítására a kezdeményezést követő hónap első napjától kezdve van lehetőség.”


4. §


A Rendelet 8. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„8. § (2) Természetes személyek mint gépjármű üzembentartók az egyes parkolási zónák igénybe vételére jogosító, valamint az összes parkolási zóna igénybevételét lehetővé tevő kombinált bérletet 50 %-os díjkedvezménnyel vásárolhatják meg. Jogi személyek és egyéb szervezetek ezen kedvezményt nem vehetik igénybe.”


5. §


A Rendelet 9. § (1)-(6) bekezdései az alábbiak szerint módosul:


„9. § (1) A kijelölt várakozási övezeten belül eltérő díjfizetési kötelezettség alá eső parkolási zónák (zöld, sárga, kék) találhatók. A parkoló helyek igénybevételére „napi”, „egész”, „felező”, illetve „negyed” megjelölésű parkolószelvények vásárolhatók.


(3) Egész parkolószelvénnyel a várakozási idő leghosszabb időtartama:

  • zöld zóna:            1 óra
  • sárga zóna:          2 óra
  • kék zóna:             4 óra


(4) Két egész parkolószelvény egyidejű érvényesítésével az egyes parkolási zónákban a parkolás időtartam kétszeresére növelhető (leghosszabb parkolási időtartam). A szelvényeket úgy kell érvényesíteni, hogy a második szelvényen rögzített parkolás kezdetét jelző időpont megegyezzen az első szelvény szerinti parkolási jogosultság lejárati idejével. Az igénybe vett parkolóhelyen a parkolási idő további növelésére nincs lehetőség.


(5) Felező parkolószelvénnyel a várakozási idő leghosszabb időtartama:

  • zöld zóna             30 perc
  • sárga zóna            1 óra
  • kék zóna              2 óra


(6) Negyed parkolószelvénnyel a várakozási idő leghosszabb időtartama:

  • zöld zóna             a negyed parkolószelvény nem alkalmazható
  • sárga zóna            30 perc
  • kék zóna               1 óra”


6. §


A Rendelet 10. § (2) és (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„10. § (2) Díjfizetés nélküli várakozásnak minősül az is ha a jármű a korlátozott ideig igénybe vehető parkolóban az adott parkolási zónára megállapított leghosszabb időtartam lejárta után újabb szelvény felhasználásával ugyanazon parkolóhelyen marad.


(4) A várakozási díj és a pótdíj számításának alapja azon parkolási zónában érvényes egy óra várakozási díj amelyben a várakozási övezet díjfizetés nélküli használata megvalósult.”



7. §


A Rendelet 1. § (1) bekezdésében a „várakozási területre” szövegrész helyébe a „várakozási övezetre”, a 3. § (1) és (3) bekezdésében, és a 4. § (1) bekezdésében a „várakozási területen” és „várakozási területeken” szövegrészek helyébe a „várakozási övezeten”, valamint a 3. számú melléklet II.2. pontjában szereplő „övezetre szóló” szövegrészek helyébe a „parkolási zónára szóló” szöveg lép.


8. §


A fizető parkolási rendszerről szóló 25/2010. (VI.30.) önkormányzati rendelet 1. számú melléklete helyébe jelen rendelet 1. számú melléklete lép.


9. §


Jelen rendelet 2015. január 1. napján lép hatályba.