Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 33/2014. (XII.23.) önkormányzati rendelete

az átmeneti gazdálkodásról

Hatályos: 2015. 01. 01- 2015. 02. 17

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjában, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat átmeneti gazdálkodásának szabályait 2015. január 1-től az alábbiak szerint állapítja meg:


1.§



A Közgyűlés felhatalmazza a polgármestert, hogy 2015. január 1-től az önkormányzatot megillető bevételeket szedje be, és az esedékes kiadásokat a jelen rendeletben foglaltak szerint teljesítse.


Intézmény – finanszírozás


    2. §


    /1/ Az önkormányzati finanszírozású költségvetési szervek – a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata (a továbbiakban: NGSZ) és a Móra Ferenc Múzeum kivételével – dologi kiadásainak havi támogatási kerete januárban a 2014. évi eredeti előirányzat 2/13-ad, február hónaptól 1/13-ad része. Amennyiben a fenti összeg a jogszabály által előírt kötelező feladatok ellátását nem biztosítja, úgy a keretet meghaladó mértékben az intézmények jogosultak kiegészítő támogatásra.


    - A Móra Ferenc Múzeum az intézmény saját bevételének terhére és annak mértékéig teljesítheti kifizetéseit.

    - Az NGSZ dologi kiadásainak havi támogatási kerete az NGSZ és a hozzá rendelt intézmények előirányzatának 2014. évi eredeti előirányzat 80%-ának január hóban 2/13-ad, február hóban 1/13-ad része.


    /2/ A költségvetési szervek az elszámolási kötelezettséggel bíró, 2014. december 31-éig vállalt kötelezettséggel terhelt összegekre - a központosított előirányzatok, kötött felhasználású előirányzatok, érdekeltség növelő előirányzat és az előadó művészeti intézmények támogatás terhére - az /1/ bekezdésben meghatározott támogatáson felüli igényüket a Polgármesternek kötelesek bejelenteni.


    /3/ A költségvetési szervek a 2014. évi realizált támogatás értékű bevételek és az átvett pénzeszközök terhére, a 2014. december 31-ig kötelezettséggel terhelt összegek kifizetéséhez az /1/ bekezdésben meghatározott támogatáson felüli többletigényüket a Polgármesternek kötelesek bejelenteni.


    /4/ A nemzetiségi önkormányzatok részére önkormányzatonként 100 eFt önkormányzati támogatást tárgyhó 10-ig kell az érintett bankszámlájára utalni. A Szegedi Nemzetiségi Önkormányzatok Társulása részére 800 eFt támogatás utalható havonta, a támogatást tárgyhó 10-ig kell utalni.


    /5/ A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása által ellátott szociális feladatok zavartalan működésének biztosítása érdekében a támogatottal egyeztetett időpontban és összegben havonta támogatási előleg folyósítható.




    Szegedi Önkormányzat, gazdálkodási kör


      3. §


      Működési kiadások


      /1/ A korábbi években vállalt kötelezettségek teljesítése a kötelezettségvállalás dokumentumaiban foglaltak szerint, vagy időarányosan történhet.


      /2/ A Szegedi Önkormányzat központi gazdálkodás körébe tartozó feladatok 2015. évi kiadási előirányzata terhére a 2014. évi költségvetésben meghatározott jogcímekhez tartozó eredeti előirányzatok időarányos összegének legfeljebb 50%-áig vállalható kötelezettség, abban az esetben, ha az önkormányzati kötelezettségvállalás tervezett kifizetési időpontjában az önkormányzat likviditási tervei szerinti bevételek fedezetet nyújtanak a kiadások teljesítésére.


      /3/ Az önkormányzati tulajdonú, vagy az önkormányzattal szerződéses kapcsolatban lévő gazdasági társaságoknak a zavartalan működés biztosítása érdekében a 2015. évi költségvetés elfogadásáig működési támogatási előleg folyósítható. A támogatási előleg folyósításának esedékességét megelőző 5. munkanapig köteles a társaság írásban a Városüzemeltetési Iroda részére jelezni, hogy a társaság likviditási helyzetére tekintettel mekkora összegű támogatás kiutalása indokolt. A támogatás havi összege a 2014. évi eredeti előirányzaton biztosított önkormányzati támogatás legfeljebb 1/12 része, kivéve a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-t, amely társaság a 2014. évi eredeti előirányzaton biztosított önkormányzati támogatás havi 1/12 részén felül, a 2015. évi költségvetés elfogadásáig összesen további 20 millió Ft támogatási előlegre jogosult.


      /4/ A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. által ellátott önkormányzati feladatok előre nem tervezhető rendkívüli időjárási körülmények okozta költségnövekedésének finanszírozására, a havi támogatási ütemtervben biztosított támogatás 50%-áig adható többlettámogatás.


      /5/A Tisza Volán Zrt.-vel kötött személyszállítási (tömegközlekedési) közszolgáltatási szerződésben vállalt elszámolási különbözet fizetési kötelezettséget, valamint a Szegedi Közlekedési Kft.-vel kötött parkolási közszolgáltatási szerződésben vállalt december havi átalányfizetési kötelezettséget szerződésben foglaltak szerint kell teljesíteni.


      /6/ A Magyar Államkincstár felé esedékes pénzügyi kötelezettségeket teljesíteni kell.


      /7/ A Ligetfürdő Ingatlanfejlesztő és Fürdőüzemeltető Kft. részére az általános iskolai úszás támogatására, a Támogatói szerződésben foglaltak alapján, az időarányosan esedékes összeg folyósítható.


      /8/ A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj a 431/2014. (IX. 21.) Kgy. sz. határozattal elfogadott Általános szerződési feltételek 2. sz. melléklete szerinti ütemterv alapján folyósítható.


      /9/ A Választókörzeti keret terhére a képviselők körzetenként 500 eFt-ig vállalhatnak kötelezettséget a 2015. évi költségvetési rendelet elfogadásáig a 7940-40/2014. (III.10.) PB sz. határozattal elfogadott felhasználási szabályzat alapján. A Választókörzeti keret, valamint a Településrészi önkormányzati keret 2014. évi fel nem használt részére kötelezettség és kifizetés nem vállalható.


      /10/ A 2014-2020-as Európai Uniós tervezési időszakban a beruházások, pályázatok előkészítéshez, valamint az intermodális közlekedési csomópont tervpályázat készítéséhez a 2014. évi módosított előirányzat mértékéig kötelezettség vállalható.


      Beruházások, felújítások, lakásalap, vízügyi alap, környezetvédelmi alap, parkoló alap felhasználása


      4. §


        /1/ A kötelezettségvállalással rendelkező beruházási és felújítási munkák költségei, tagi kölcsönök a 2014. évi előirányzat-maradvány összegéig fizethetők ki. A közgyűlési határozatokban 2015. évre vállalt és kedvező elbírálásban részesült pályázatok önkormányzati saját ereje teljes mértékben elszámolhatók, az engedélyeztetési eljárások hatósági díjai kifizethetők. A fejlesztési programokhoz szükséges közgyűlési határozatban vállalt vagy kisajátítási eljárásban megvásárolni kívánt ingatlanok az adásvételi szerződésben foglaltak szerint fizethetők ki.


        /2/ Az önkormányzat 2014. évi módosított költségvetésében szereplő beruházási és felújításai feladatokra előirányzott összegek – az egyéb feladatok kivételével – kötelezettségvállalással nem terhelt maradványára új szerződés, megállapodás nem köthető.


        /3/ Beruházási engedélyokirattal rendelkező beruházási és felújítási feladatok a megkötött szerződés szerinti fizetési ütem figyelembevételével fizethetők. Az engedélyokiratban foglalt szabad beruházási költségelőirányzatból a támogatással megvalósuló programok elszámolható költségeire vállalható új kötelezettség.


        /4/ A beruházási, felújítási feladatok között jelölt Egyéb feladatok alcím alatt felsorolt kiadásokra vagy a szerződés alapján megjelölt összeg, vagy a 2014. évi módosított előirányzat időarányos része használható fel.


        /5/ Beruházási engedélyokiratban nem szereplő pótmunka megrendelésére nem vállalható kötelezettség.


        /6/ Az intervenciós alap terhére a 2014. évi előirányzat-maradvány erejéig, és a 2014. évi eredeti előirányzat időarányos részéig vállalható kötelezettség és teljesíthető kifizetés.


        /7/ Az alapok terhére az engedélyokirattal rendelkező beruházási és felújítási munkák az engedélyokirat szerinti fizetési ütem figyelembevételével végezhetők. Az alapokat terhelő minden egyéb költség a vonatkozó szerződés szerint teljesíthető. Az alapok terhére új kötelezettségvállalás nem tehető.



        Egyéb rendelkezések


        5. §


        /1/ A jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Önkormányzat költségvetésének végrehajtási szabályairól szóló 3/2014. (II.26.) önkormányzati rendelet előírásai szerint kell eljárni.



        A rendelet hatálybalépése


          6. §


            Ez a rendelet 2015. január 1-jén lép hatályba.

            Rendelkezéseit 2015. január 1-től a 2015. évi költségvetésről szóló rendelet hatályba lépéséig kell alkalmazni.