Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 10/2015. (IV.2.) önkormányzati rendelete

Az első lakást szerzők támogatásáról, és a lakás korszerűsítéséhez nyújtott támogatásról szóló 42/2009. (XII.15.) Kgy. rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 04. 03- 2015. 04. 02

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § (1) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Az első lakást szerzők támogatásáról, és a lakás korszerűsítéshez nyújtott támogatásról szóló 42/2009. (XII. 15.) Kgy. rendelet (továbbiakban: R.) 2. § (1) bekezdése b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„b) vagyon: a kérelmező és a vele együtt élő családtagjainak tulajdonában álló rész- vagy egész tulajdonban levő forgalomképes lakóépület, lakás, társasházrész, üdülő, lakó- és üdülőtelek, tanyás ingatlan, zártkert, mezőgazdasági földterület forgalmi értéke, gazdasági társasági vagyona, részesedése, jármű (ideértve a lízingelt, vagy hitelre vásárolt gépjárművet is), termelő és munkaeszköz, amelynek hasznosítása nem veszélyezteti a vagyonnal rendelkező és vele együtt lakó és költöző személyek megélhetésnek feltételeit, valamint a szokásos mértékű felszerelési és berendezési tárgyakon felül- ingó vagyonának, továbbá a vagyoni értékű jognak az együttes értéke a nyugdíjminimum ötvenszeresét meghaladja.

Nem tekinthető vagyonnak a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű, valamint az öröklés útján szerzett haszonélvezeti joggal terhelt lakás, lakásrész, amelyben a haszonélvező és családja lakik.”


2. §


A R. 7. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(2) A támogatott

a) az (1) bekezdésben szabályozott eseteknek a megállapodás megkötését követő 5 éven belüli bekövetkezte esetén a vissza nem térítendő támogatás összegét – a támogatás folyósítása napjától kezdődően – a jegybanki alapkamattal (továbbiakban kamat) növelt összegben köteles visszafizetni. A visszafizetésre kötelezési eljárás lefolytatására a hatóság a visszafizetésre okot adó körülmény bekövetkeztétől számított két éven belül jogosult.

b) az (1) bekezdésben szabályozott eseteknek a megállapodásban foglalt törlesztési időtartam alatti bekövetkezte esetén a kamatmentes kölcsön még vissza nem fizetett összegét – a támogatás folyósítása napjától kezdődően – kamattal együtt egy összegben köteles visszafizetni.”


3. §


A R. 7. §-a az alábbi (4)-(5) bekezdésekkel egészül ki:


(4) A támogatott mentesül a kamatmentes kölcsön egyösszegű visszafizetése alól, ha a lakás elidegenítésére a hitelszerződésből eredő kötelezettségeinek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló 2011. évi CLXX. tv alapján a magyar állam javára vagy végrehajtási eljárás keretében árverés útján került sor. A támogatott köteles a fenti elidegenítésből befolyt vételárat az Önkormányzat számlájára befizetni hátraléka, illetve tartozása csökkentése érdekében.


    (5) A (4) bekezdésben foglalt esetekben a támogatottnak a kamatmentes kölcsönből fennálló hátraléka és a megállapodás szerinti fennálló tartozása megfizetésére vonatkozó kötelezettsége továbbra is fennáll.”


      4. §


      A R. 8. §-a az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki:


      „(5) Méltányosság nem gyakorolható, ha a támogatott - rosszhiszeműen - a támogatás igénylésekor, illetve méltányossági kérelmében tett nyilatkozataiban, a benyújtott iratokban családi állapotára, lakáskörülményeire, szociális, egészségügyi, vagyoni és jövedelmi viszonyaira vonatkozóan valótlan adatokat közölt, és ezzel az elbírálás során jogosulatlan előnyt szerzett.”


      5.§


      A R. 11. §-a az alábbi (7) bekezdéssel egészül ki:


      „(7) Vagyoni helyzet vizsgálata során a lízingelt gépjárművön fennálló használati jogot a meghatározott időre szóló vagyoni értékű jogként kell figyelembe venni, értékének meghatározásánál az illetékekről szóló 1990. évi XCIII tv. 72. §-ának (2) bekezdése az irányadó. Hitelre vásárolt gépjármű értékét a forgalmi érték szerint kell figyelembe venni.

      Ha az ügyfél kérelmében feltüntetett gépjármű forgalmi értékét a Bizottság vitatja, az ügyfél független szakértő útján köteles azt igazolni.”


      6. §


      Záró rendelkezések


      (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben, továbbá a már megkötött és még érvényben lévő megállapodások esetében is alkalmazni kell.



      (2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a R. 7. § (1) f), g) pontjai, 12. § (5) bekezdése.