Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 24/2015. (VI.29.) önkormányzati rendelete

az egyes helyi közszolgáltatások ellátásáról szóló 53/2004.(XI.30.) Kgy. rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 07. 01- 2015. 06. 30

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 35. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Az egyes helyi közszolgáltatások ellátásáról szóló 53/2004. (XI.30.) Kgy. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 4. § 10.) pontja az alábbiak szerint módosul:


„ 4. § E rendelet alkalmazása szempontjából:


10.) települési szilárd hulladék gyűjtésére és elszállítására irányuló közszolgáltatás: a szolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített 60, 80, 110, 120, 240, 770, 1100 liter űrmértékű edényzetben a közterületen vagy az ingatlanon összegyűjtött és a szolgáltató rendelkezésére bocsátott hulladék elhelyezés céljából történő rendszeres elszállítása;”


2. §


A Rendelet 7. § (1) – (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„7. § (1) A települési szilárd hulladék szervezett gyűjtésére és elszállítására irányuló közszolgáltatásba bevont területekről a szolgáltató köteles a települési szilárd hulladékot szükség szerinti gyakorisággal begyűjteni és a központi hulladék lerakóhelyre elszállítani. A szállítás gyakorisága vegyes hulladék tekintetében legalább heti egy alkalom, az elkülönítetten gyűjtött hulladék tekintetében legalább két hetente egy alkalom. Az ingatlanra irányadó járatnapokról és a szolgáltatás igénybevételének módjáról a szolgáltató az ingatlanhasználót a helyben szokásos módon (szórólap, weboldal) értesíti.


A vegyes hulladék átadása a szolgáltató által üzemeltetett speciális hulladékszállító járműhöz alkalmazható MSZ EN 840 szabványos, megfelelő minőségű, 60 literes edényzet esetében maximálisan 15 kg, 80 literes edényzet esetén maximálisan 20 kg, 110/120 literes edényzet esetében maximálisan 25 kg, 240 literes edényzet esetén maximálisan 50 kg össztömegű vegyes hulladék elhelyezését biztosító gyűjtőtartály igénybevételével történik.


A szolgáltató a gyűjtőedény űrtartalmát vagy a vegyes hulladék e rendeletben meghatározott  maximális súlyát meghaladó többlethulladékot nem köteles elszállítani, kivéve, ha azt az ingatlanhasználó a szolgáltató által rendszeresített emblémás zsákban helyezi ki.

A többlethulladék elszállítása esetén – az emblémás zsákban való kihelyezést kivéve – a szolgáltató jogosult e többlethulladék mennyiségének megfelelő szolgáltatási díjat az ingatlanhasználó részére kiszámlázni.


A kiskertekben és üdülő övezetekben lakó ingatlanhasználók az adott háztartásra alkalmazandó legkisebb gyűjtőedény térfogatának megfelelő zsákban (melynek súlya a 15, 20 illetve a 25 kg-ot nem haladhatja meg) is kirakhatják az elszállításra összegyűjtött vegyes települési szilárd hulladékot.



Egyéb szilárd, nem kommunális hulladék kihelyezése a közszolgáltatás keretén belül tilos.

A gyűjtőtartály mellé ömlesztett hulladék kihelyezése tilos.


(2) A közszolgáltató a szolgáltatás igénybevételét az ingatlanhasználó számára – a (3) bekezdés szabályainak figyelembevételével – háztartásonként legalább 2 különböző űrmértékű gyűjtőedény választásának lehetőségével biztosítja.


(3) A választási lehetőséget az ingatlanhasználó számára a közszolgáltató úgy ajánlja fel, hogy a választható gyűjtőedény űrmértéke igazodjon az érintett ingatlanon képződő hulladék mennyiségéhez, figyelembe véve

a) a településen képződő vegyes és elkülönítetten gyűjtött hulladék fajlagos mennyiségét,

b) az érintett ingatlant használó természetes személyek számát, valamint

c) a szállítás gyakoriságot.


A rendelet területi hatálya alá tartozó ingatlanok tekintetében figyelembe veendő fajlagos mennyiség mértéke 56,78 liter/fő/hét.


A szolgáltatás igénybevétele a természetes személy ingatlanhasználó számára az adott ingatlanra alkalmazandó legkisebb gyűjtőedény űrtartalma szerinti mennyiségre vonatkozóan, míg gazdálkodó szervezeteknél minimum 110/120/liter/hét mennyiségre vonatkozóan kötelező.


Az egy fős háztartásban élő ingatlanhasználó a legkisebb gyűjtőedényzetet csak abban az esetben veheti igénybe, ha annak tényét, hogy a lakóingatlant egyedül és életvitelszerűen használja, a települési önkormányzat által kiadott igazolás útján a közszolgáltató részére bizonyítja és ennek megfelelő űrmértékű tároló rendelkezésre állásáról haladéktalanul gondoskodik. Az igazolás kiadása iránti kérelem a Polgármesteri Hivatal Humán Közszolgáltatási Irodáján valamint a közszolgáltató ügyfélszolgálati irodáján (6720 Szeged, Stefánia 6.) terjeszthető elő.


Az az ingatlanhasználó, aki a szolgáltató által biztosított üzletpolitikai kedvezményt vesz igénybe, köteles legalább 110/120 literes gyűjtőedényzet választásával a közszolgáltatást igénybe venni.


(4) A szolgáltató a választási lehetőség jogszerű alkalmazását jogosult a helyszínen ellenőrizni, melyről jegyzőkönyv kerül kiállításra.


Amennyiben az átadásra kerülő hulladék mennyisége – az emblémás zsákban való kihelyezést kivéve – a közszolgáltató által bizonyítottan meghaladja az adott háztartásra alkalmazandó legkisebb gyűjtőedény űrtartalma szerinti mennyiséget, a közszolgáltató írásban felszólítja az ingatlanhasználót arra, hogy ne lépje túl az adott háztartásra vonatkozóan választott gyűjtőedényben kihelyezhető hulladék mennyiségét. A második felszólítást követően a közszolgáltató – a természetes személy ingatlanhasználó értesítésével egyidejűleg – jogosult a tényleges mennyiségű hulladéknak megfelelő, de legalább a 110/120 literes gyűjtőedény alapul vételével számított díj számlázására, továbbá felszólítja az ügyfelet a tényleges hulladéknak megfelelő űrmértékű gyűjtőedény igénybevételére.


Ha a jogosultság ellenőrzése során megállapítást nyer, hogy a 60 literes gyűjtőedényt választott ingatlanhasználó az igazolás kiadása iránti kérelmében az ingatlant egyedül és életvitelszerűen használó személyek számára vonatkozóan a hatóságnak nem megfelelő adatot szolgáltatott, vagy az ingatlant használó személyek számának változására vonatkozó bejelentési kötelezettségét elmulasztotta, a közszolgáltató – az ingatlanhasználó értesítésével egyidejűleg –   a hatósági igazolás visszavonását kezdeményezi, továbbá jogosult a tényleges mennyiségű hulladéknak megfelelő, de legalább a 110/120 literes gyűjtőedény alapul vételével számított díj számlázására, valamint felszólítja az ügyfelet az ingatlant ténylegesen használó személyek számának megfelelő űrmértékű gyűjtőedény igénybevételére.”


3. §


A Rendelet 9. §-a  az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki és ezzel egyidejűleg a korábbi (3) bekezdés számozása (4) bekezdésre módosul:


„9. § (3) Amennyiben a szolgáltató az edény egyedi azonosítását (chipezés) elvégezte, a közszolgáltatás ezen edényzet igénybevételével vehető igénybe. Az ingatlanhasználó minden ürítés előtt köteles ellenőrizni az azonosító hiánytalan meglétét, annak esetleges hiányát köteles a szolgáltatónak haladéktalanul bejelenteni. Azt a hulladékot, melyet az ingatlanhasználó az egyedi azonosító felszerelése ellenére nem az azonosítóval ellátott edényzetben ad át a közszolgáltatónak, a közszolgáltató többlethulladékként veszi át. A hulladékgyűjtő edény egyedi azonosítójának pótlásával felmerülő költségeket a közszolgáltató az ingatlanhasználóra jogosult áthárítani.”


4. §


A Rendelet 26. § (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„26. § (5) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelezettséget nem teljesíti, feltéve, hogy a közszolgáltató számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állást igazolja. A hulladékszállítási közszolgáltatás megvalósulása esetén a 7. § (3) bekezdés szerint alkalmazandó minimális díj az adott háztartásra alkalmazandó legkisebb szabványos gyűjtőedény heti egyszeri ürítésének díja.”

5. §


Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének az egyes helyi közszolgáltatások ellátásáról szóló 53/2004.(XI.30.) Kgy. rendelet módosításáról szóló 20/2015.(V.15.) önkormányzati rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„Jelen Rendelet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 385/2014.(XII.31.) Korm. rend. 15. § (1) és (2) bekezdésének hatályba lépése napján lép hatályba.”


                                                                             6. §


(1) Jelen Rendelet – a (2) bekezdés kivételével – a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Jelen Rendelet 1-4. §-a a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 385/2014.(XII.31.) Korm. rend. 15. § (1) és (2) bekezdésének hatályba lépése napján lép hatályba.