Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 28/2015. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésének helyi szabályozásáról

Hatályos: 2015. 09. 30- 2020. 12. 31

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 28/2015. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésének helyi szabályozásáról

2015.09.30.

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó helyi szabályok megállapítása, melyek a levegő tisztaságának a védelmét biztosítják.

(2) A rendelet területi hatálya – a helyi jelentőségű védett természeti területek kivételével – Szeged Megyei Jogú Város közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya Szeged Megyei Jogú Város közigazgatási területén a (4) bekezdés kivételével a természetes személyekre, a jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

(4) A rendelet hatálya nem terjed ki azon külterületi ingatlantulajdonosra, ingatlanhasználóra, aki a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb 10 ha egybefüggő területen irányított égetést végez.

Értelmező rendelkezések

2. § Jelen rendelet alkalmazásában:

1. Avar és kerti hulladék: fanyesedék, ág, gally, fű, lomb, lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett egyéb szerves hulladék.

2. Ingatlantulajdonos: az a természetes, vagy jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek az adott ingatlan tulajdonában, birtokában, kezelésében vagy használatában van.

3. Belterület: a közhiteles ingatlannyilvántartás szerint, belterületként nyilvántartott terület.

4. Külterület: Szeged Megyei Jogú Város közigazgatási területének belterületen kívüli része.

5. Belváros: a Tisza folyó, Oldal utca, Bécsi krt., Moszkvai krt., Londoni krt., Párizsi krt., Berlini krt., Brüsszeli krt., Római krt. által határolt terület.

Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésének szabályai

3. § (1) Szeged Megyei Jogú Város közigazgatási területén az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése – a (4) – (8) bekezdésben foglaltak kivételével – tilos.

(2) A város területén az avar és kerti hulladék kezelését, hasznosítását elsősorban komposztálással kell elvégezni.

(3) Az ingatlantulajdonosok a (4) bekezdés szerinti engedélyezett időszakon kívül, illetve azokon a területeken, ahol tilos az égetés, a nem komposztált, illetve más módon nem hasznosított avar és kerti hulladék elhelyezéséről az egyes helyi közszolgáltatások ellátásáról szóló 53/2004.(XI.30.) Kgy. rendeletben foglaltak szerint kötelesek gondoskodni.

(4) Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése a belvároson kívüli területeken – a 4. §-ban foglalt korlátozásokkal – az ingatlannal közvetlenül határos ingatlanok tulajdonosainak előzetes értesítése mellett, az alábbi időszakokban munkanapokon 08:00 órától – 18:00 óráig, szombaton 08:00 órától – 14:00 óráig – az (5) – (8) bekezdésekben foglaltak betartásával – megengedett:

március 01. napjától – április 15. napjáig, valamint
október 01. napjától – november 30. napjáig.
(5)Az avar és kerti hulladék égetése 18. életévét betöltött, cselekvőképes személy által vagy felügyelete mellett, a tűzvédelmi előírások betartásával végezhető úgy, hogy az égetéssel, az égetés hősugárzásával környezeti, vagyoni kárt ne okozzon, az emberi egészséget, a közlekedés biztonságát ne veszélyeztesse.
(6)Az ingatlanon kizárólag az ott képződött avar és kerti hulladék égethető el. Az égetésre a környezeti terhelés csökkentése érdekében száraz anyaggal, a meteorológiai viszonyokra figyelemmel, szélcsendes időben kerülhet sor.
(7)A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható.
(8)Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást, izzást vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal stb. meg kell szüntetni.

Tiltó és korlátozó rendelkezések

4. § (1) Az avar és kerti hulladék égetése vasárnap és ünnepnapokon tilos. Az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot vagy vegyi anyagot. Az égési folyamat gyorsítása, elősegítése céljából égésgyorsító szer (robbanásveszélyes anyag, tűzveszélyes folyadék, gázolaj, tüzelőolaj, petróleum, növényi olaj stb.) használata tilos.

(2) Tilos a nyílttéri égetés a hatóság által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idején, illetve a füst-köd riadó alkalmával elrendelt korlátozás időtartama alatt.

(3) Tilos az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése belvárosban, továbbá jogszabállyal műemlékké nyilvánított ingatlan területén, közterületen, egészségügyi, oktatási és kulturális intézmények 100 méteres körzetében az intézmény nyitvatartási ideje alatt.

(4) Tilos a nyílttéri égetés a közművek védőtávolságán belül.

5. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.