Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2019. (V.20.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról szóló 7/2016.(IV.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 05. 21- 2019. 05. 20

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A települési támogatásokról szóló 7/2016. (IV.20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) I. Fejezete a következő 2/A. §-sal egészül ki:


„2/A. §


Szeged MJV Önkormányzata Közgyűlése elismeri a szegedi lakosok, gyermeket vállaló szegedi családok társadalmi felelősségvállalását, valamint az időskorú személyek közösség- és városépítő szerepét. Jövedelmi, vagyoni, vagy egyéb szociális helyzetükből - korukból, egészségi állapotukból, egyéb rendkívüli kiadásokkal járó élethelyzetükből - adódó többletköltségekhez települési támogatások formájában hozzájárul.”


2. §


A R. 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„A rendkívüli települési támogatás fajtái:

a) átmeneti segély,

b) temetési segély,

c) rendkívüli gyermekvédelmi támogatás,

d) szülési támogatás,

e) időskorúak támogatása – Idősek Világnapja alkalmából,

f)  beiskolázási támogatás,

g) hátralékcsökkentési támogatás.”


3. §


A R. a következő 16/B.-16/C. §-sal egészül ki:


„Időskorúak támogatása – Idősek Világnapja alkalmából


16/B. §


(1)     Az időskorúak támogatása – Idősek Világnapja alkalmából (a továbbiakban: időskorúak támogatása) az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött vagy öregségi nyugellátásban részesülő személyek részére koruk, egészségi állapotuk miatt megemelkedett költségeik kompenzálására évente egyszer nyújtott pénzbeli támogatás.


(2)     Időskorúak támogatására jogosult hivatalból az a szegedi bejelentett lakóhellyel rendelkező személy, aki május hónapban

a) a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága (a továbbiakban: Nyugdíjfolyósító Igazgatóság) által öregségi nyugellátásban részesül,

b) az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által egyéb ellátásban részesül, vagy

c) időskorúak járadékában részesül,

és a folyósító szervek nyilvántartásában szereplő folyósítási vagy levelezési címe szegedi.


(3)     Az időskorúak támogatása hivatalbóli megállapításához a Pénzbeli és Természetbeni Ellátások Rendszerében történő rögzítéshez szükséges adatokat (jogosult neve, születési neve, születési helye és ideje, anyja neve, állampolgársága, lakóhelye, tartózkodási helye, folyósítási vagy levelezési címe, TAJ száma, gondnokság alá helyezett jogosult esetén a törvényes képviselő adatai) öregségi nyugellátás, egyéb ellátás esetén a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól, időskorúak járadéka esetén a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatalától kell megkérni.


(4)     Az időskorúak támogatása összegét az önkormányzat költségvetésének végrehajtási szabályairól szóló mindenkori önkormányzati rendelet állapítja meg.


(5)     A támogatási összeget tárgyév szeptember 1-től október 15-ig postai úton kell folyósítani annak a személynek, akinek jogosultságát a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság vagy a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatala hivatalból igazolta és lakóhelye, valamint folyósítási, levelezési címe szegedi.


(6)     Aki a (2) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelel, de az időskorúak támogatása nem került részére hivatalból megállapításra, vagy öregségi ellátását év közben állapították meg, jogosult az ellátásra, ha az időskorúak támogatása iránt kérelmet nyújt be. A kérelem benyújtásának határideje november 30.


(7)     Különös méltányosságból tárgyév november 30-ig benyújtott kérelmére annak a szegedi lakóhelyű személynek is megállapítható a támogatás, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, azonban semmilyen ellátásban nem részesül és jövedelemmel sem rendelkezik.


(8)     A támogatás kérelemre történő kifizetésének határideje tárgyév december 31.


Beiskolázási támogatás


16/C. §


(1)     A beiskolázási támogatás a családok részére a tanévkezdéssel kapcsolatos többletköltségekhez nyújtott egyszeri pénzbeli támogatás.


(2)     Beiskolázási támogatásra jogosult az a szegedi bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Szegeden élő szülő, törvényes képviselő vagy nevelőszülő, akinek saját háztartásában nevelt gyermeke a tárgyév szeptemberében kezdődő tanévben 1-8. évfolyamon nappali rendszerű oktatásban vesz részt.


(3)     A beiskolázási támogatás egy gyermekre tekintettel évente egy alkalommal állapítható meg.


(4)     A beiskolázási támogatás gyermekenkénti összegét az önkormányzat költségvetésének végrehajtási szabályairól szóló mindenkori önkormányzati rendelet állapítja meg. A támogatás kifizetése történhet a kérelmező által megjelölt lakcímre vagy folyószámlára utalással.


(5)     A beiskolázási támogatás iránti kérelem tárgyév május 21-től szeptember 15-ig nyújtható be. A kérelem benyújtására elektronikus úton is lehetőség van.


(6)     A támogatási összeget tárgyév augusztus 31-ig kell folyósítani annak a személynek, aki a kérelmét július 31-ig benyújtotta, aki ezt követően igényelte az ellátást, annak tárgyév szeptember 30-ig kell folyósítani.”


4. §


A R. 19. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2)    A kérelemhez a szülési támogatás, az időskorúak támogatása, valamint a beiskolázási támogatás kivételével csatolni kell jövedelemnyilatkozatot és a Sztv. 10. § (2)-(5) bekezdései szerinti jövedelemigazolásokat, valamint lakhatási támogatás, átmeneti segély és hátralékcsökkentési támogatás esetén vagyonnyilatkozatot.”


5. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


6. §



Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2014. (XI. 24.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SZMSZ) 2. sz. melléklete a polgármester Közgyűléstől átruházott hatáskörei a szociális és gyermekvédelmi ágazatban I. hatásköre 8. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„8./ Dönt első fokon a szülési támogatással, időskorúak támogatásával és beiskolázási támogatással kapcsolatos ügyekben.

(7/2016. (IV. 20.) önkormányzati rendelet 16/A.-16/C. §)”


7. §


Az SZMSZ 3. sz. melléklete a jegyző Közgyűléstől átruházott hatáskörei a szociális ágazatban rész 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„2./ Dönt első fokon az átmeneti segéllyel, temetési segéllyel, rendkívüli gyermekvédelmi támogatással és hátralékcsökkentési támogatással kapcsolatos ügyekben.

(1993. évi III. törvény 45. § (3)-(5) bekezdései, 7/2016. (IV.20.) önkormányzati rendelet 11-16. §-ai és 17. §-a)”


8. §


Az Önkormányzat költségvetésének végrehajtási szabályairól szóló 3/2019. (II. 20.) önkormányzati rendelet 9. §-a a következő (26)-(27) bekezdéssel egészül ki:


„(26) Az időskorúak támogatása - Idősek Világnapja alkalmából összege 2019. évben 10.000,- Ft.


(27) A beiskolázási támogatás összege 2019. évben gyermekenként 10.000,- Ft.”