Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 4/2019. (II.20.) önkormányzati rendelete

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata vagyona feletti rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól szóló 25/2003.(VI.27.) Kgy. rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 02. 21- 2019. 02. 20

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 18.§ (1) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 109. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) illetve a helyi önkormányzatok és szervei, köztársasági megbízottak, valamint az egyes centrális alárendeltségű szervek feladat és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. tv. 138. §/1/ bekezdés j/ pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata vagyona feletti rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól szóló 25/2003. (VI.27.) Kgy. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 4. § (3) bekezdés f) és h) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„4. § (3) Korlátozottan forgalomképes törzsvagyon: ...

f/ a sportpályák és sportcélú építmények,

h/ a strandok és egyéb üdülési célú építmények (ideértve az állat-, és

növénykerteket),”

2. §


A Rendelet 12. § (1) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„ 12. § (1) A rendelet alkalmazásában a vagyonnal való rendelkezés és a tulajdonosi jogok gyakorlása:…….


f/ az önkormányzatot megillető ingatlanra vonatkozó jogok és követelések alapítása, gyakorlása és töröltetése kivéve a jelzálogjog törlése,”


3. §

A Rendelet 15.§ (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„15.§ (5) Gazdasági társaságot alapítani, megszüntetni, részére önkormányzati vagyont juttatni, gazdasági társaságban tulajdoni részesedést megszerezni kizárólag a Közgyűlés jogosult.”


4. §

A Rendelet a 17/A. § helyébe a következő rendelkezés lép:


17/A. § (1) Korlátozottan forgalomképes törzsvagyon és üzleti vagyonnal való rendelkezésről jelen rendelet 12. § /1/ bekezdés a/, b/, d/, e/, f/, i/ és l/ pontjaiban meghatározottak – kivéve a jelzálogjog törlése - esetén


a.) 10 millió Ft értékhatárig a Polgármester,

b.) 10 millió felett – 50 millió Ft értékhatárig a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság

(PVB),

c.) 50 millió Ft értékhatár felett a Közgyűlés dönt.


Licitálással történő versenyeztetési eljárás keretében történő ingatlan értékesítés esetén amennyiben a licit során kialakult vételár alapján a tényleges értékesítés már nem a kijelölést hozó személy/szervezet hatáskörébe tartozna, úgy ebben az esetben is az adásvételi szerződés aláírásáról az értékesítésre kijelölésről döntést hozó tulajdonosi joggyakorló dönt.


(2) A jelzálogjog törlésről értékhatárra tekintet nélkül a Polgármester dönt.


5. §


A Rendelet a következő 17/B. §-al egészül ki:

„17/B. § (1) Az IKV Zrt. a hasznosításában lévő, 100 %-os önkormányzati tulajdonban lévő lakóház-ingatlanok udvarának, egyéb közös területének, a kizárólagos önkormányzati tulajdonú, udvar megjelölésű ingatlanoknak gépkocsi beállás céljára, antenna elhelyezés érdekében történő, valamint a haszonbérletében lévő önkormányzati ingatlanon lévő ideiglenes felépítmény alatti földterület használatára vonatkozó megállapodásokat saját hatáskörben köti.

(2) Az IKV Zrt. a hasznosításában lévő, kivett beépítetlen terület megjelölésű ingatlanok gépkocsi beállás céljára, illetve antenna elhelyezés érdekében történő használatára vonatkozó megállapodásokat a polgármester előzetes, a jogügylet létrejöttének jóváhagyására vonatkozó döntését követően saját hatáskörben köti.”


6. §


A Rendelet 21.§ (2) és (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:


„21.§ (2) Kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő társaságok esetén azokban az ügyekben, melyeket a 2013. évi V. törvény (a Polgári törvénykönyv), illetve az alapító okirat a társaság legfőbb szerve kizárólagos hatáskörébe utal, a Közgyűlés dönt, azzal, hogy a kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő társaságok befektetéséről, szerződéskötéséről, kötelezettségvállalásáról, az őket megillető követelés részletekben történő megfizetésének engedélyezéséről, a követelésről való lemondásról, illetve a társaság tulajdonában lévő ingatlanok elidegenítéséről, megterheléséről a /3/ és /4/ bekezdések rendelkeznek.


(3) A kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági és nonprofit gazdasági társaságok befektetéséről, szerződéskötéséről, kötelezettségvállalásáról, az őket megillető követelés részletekben történő megfizetésének engedélyezéséről, a követelésről való lemondásról


1./ az ügyvezető igazgató/vezérigazgató dönt

a./ 0-10 millió Ft értékhatárig azoknál a társaságoknál, ahol a jegyzett tőke 1/3-a nem haladja meg a 10 millió Ft-ot;

b./ 0 Ft-tól a jegyzett tőke értékének 1/3-ig azoknál a társaságoknál, ahol a jegyzett tőke 1/3-a a 10 millió Ft-ot meghaladja, de nem haladja meg az 50 millió Ft-ot;

c./ 0 Ft-tól 50 millió Ft értékhatárig azoknál a társaságoknál, ahol a jegyzett tőke 1/3-a az 50 millió Ft-ot meghaladja.


2./ a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság (PVB) dönt

a./ 10-50 millió Ft értékhatárig azoknál a társaságoknál, ahol a jegyzett tőke 1/3-a nem haladja meg a 10 millió Ft-ot;

b./ a jegyzett tőke értékének 1/3-ától 50 millió Ft értékhatárig azoknál a társaságoknál, ahol a jegyzett tőke 1/3-a a 10 millió Ft-ot meghaladja, de nem

haladja meg az 50 millió Ft-ot.


3./ a Közgyűlés dönt 50 millió Ft értékhatár felett.


A határozott vagy határozatlan időre létrejövő ügyleteknél, az értékhatárok megállapításánál ügyletenként kell a rendelet 16. § /2/ bekezdése a-b) pontjaiban foglaltak szerinti ügyletértéket vizsgálni.


A követelésről való lemondás előfeltétele, hogy a követelés érvényesítése nem vezetett eredményre és ez nem is várható, vagy a követelés érvényesítése aránytalan ráfordítást eredményezne, illetve a lemondás a társaság számára a követeléssel összevethető mértékű egyéb előnnyel jár.”


7. §


A Rendelet 34. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„34. § (6) A vagyonkezelő köteles az Önkormányzat által a vagyonkezelésbe átadott vagyonra az Önkormányzat által meghatározott biztosítási kategóriákra biztosítási szerződést kötni és az ellenértéket megfizetni. Az Önkormányzat által alapított és fenntartott költségvetési szerv vagyonkezelő esetén a felek a vagyonkezelési szerződésben ettől eltérően is megállapodhatnak.”


8. §


A Rendelet 41. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„41.§ (1) Az önkormányzat intézményei a közfeladataik ellátásához szükséges Önkormányzat tulajdonában lévő ingó- és ingatlan vagyonra vonatkozó használati/ vagyonkezelési jogukat az alapító okiratokban meghatározott feladatellátáshoz kapcsolódva a rendelet IX. fejezetében szabályozottak szerint gyakorolják.”



9. §


A Rendelet 42. § helyébe a következő rendelkezés lép:



„42. § Az önkormányzati intézmény a vagyonkezelésbe adott ingatlan egy részének bérbeadására egy éven belüli időtartamra 5 millió forint szerződéses összeghatárig saját hatáskörben, 5 millió forint szerződéses összeghatár felett, vagy egy éven túli időtartamra


a.) 10 millió forint szerződés összeghatárig a polgármester előzetes jóváhagyásával,

b.) 10-50 millió forint közötti szerződéses összeg esetében a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság (PVB) előzetes jóváhagyásával,

c.) 50 millió forint szerződés összeghatár felett a közgyűlés előzetes jóváhagyásával

köthet jogügyletet.”


10. §


A Rendelet 44. § helyébe a következő rendelkezés lép:


„44. § A költségvetési szerv vezetője felelős a költségvetési szerv használatába/vagyonkezelésébe adott vagyon rendeltetésszerű használatáért, hogy az alapító okiratban előírt tevékenységeit a jogszabályi előírásoknak megfelelően lássa el.

A költségvetési szerv vezetője köteles jelezni a tulajdonos felé, amennyiben a használatába/vagyonkezelésébe adott vagyon feladatai ellátásához nem szükséges.”



Záró rendelkezések


11. §


Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


Módosító rendelkezések


12. §


Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2014. (XI.24.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Szabályzat) 92. § helyébe a következő rendelkezés lép:


(1) „ 92. § A Közgyűlés két ülése közötti időszakban a polgármester dönt a pályázatok benyújtásról és az ahhoz kapcsolódó dokumentumok aláírásáról az önkormányzat költségvetésének végrehajtásáról szóló rendeletben meghatározott esetekben, továbbá a PVB véleményének ismeretében a Közgyűlés hatáskörébe tartozó elővásárlási jog gyakorlásáról azzal, hogy a döntéséről a Közgyűlést a soron következő ülésén tájékoztatja.”


(2) A Szabályzat 2. sz. melléklet A polgármester Közgyűléstől átruházott hatáskörei Gazdasági ágazatban I. Hatásköre cím a következő 16. és 17. ponttal egészül ki:


„16./ ” Dönt a jelzálogjog törlésével kapcsolatos ügyekben.

(25/2003. (VI.27.) Kgy. rendelet 17/A. § (2) bekezdés)”


„17./Előzetesen jóváhagyja az IKV Zrt. a hasznosításában lévő, kivett beépítetlen terület megjelölésű ingatlanok gépkocsi beállás céljára, illetve antenna elhelyezés érdekében történő használatára vonatkozó megállapodások megkötését.

(25/2003. (VI.27.) Kgy. rendelet 17/B. (2) bekezdés)”