Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata 13/2020. (III.26.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat rendjének veszélyhelyzet idején történő eltérő szabályairól

Hatályos: 2020. 06. 17- 2020. 10. 31

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata 13/2020. (III.26.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat rendjének veszélyhelyzet idején történő eltérő szabályairól1

2020.06.17.

Az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint a katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglalt hatáskörében, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a polgármester az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) E rendelet célja, hogy a kormányzati döntéseken alapuló korlátozó intézkedések, és a koronavírus okozta járványügyi helyzetre tekintettel tett ajánlások következtében, valamint a gazdasági következmények enyhítése érdekében az Önkormányzat segítse azokat a Szegeden működő vállalkozásokat, kereskedelmi és szolgáltató tevékenységet folytató cégeket és természetes személyeket, amelyek érvényes közterület-használati engedély birtokában közterület-használatot folytatnak.

(2) A rendelet hatálya megegyezik a közterület-használat rendjéről szóló 57/1999. (XII. 23.) Kgy. rendelet 2. §-a szerinti hatállyal.

2. § (1) Azon érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkezők (a továbbiakban engedélyes) akik a 40/2020. (III.11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel 2020. március 11. és 2020. március 31. napja között a már engedélyezett közterület-használatot teljes méretékben megszüntetik, 2020. április 1. napjától közterület-használati díj fizetési kötelezettségük teljesítése alól mentességet kapnak a veszélyhelyzet elhárulásáig.

(2) Azok az engedélyesek, akik a közterületen lévő felépítmény vonatkozásában rendelkeznek érvényes közterület-használati engedéllyel, és a 40/2020. (III.11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel 2020. március 11. és 2020. március 31. napja között ezen felépítményben folytatott tevékenységüket teljes méretékben megszüntetik, 2020. április 1. napjától közterület-használati díj fizetési kötelezettségük teljesítése alól mentességet kapnak a veszélyhelyzet elhárulásáig.

(3) Azok az engedélyesek, akik olyan érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkeznek, melyben a közterület-használat kezdő időpontja március 31. napját követő, veszélyhelyzet fennállása alatti időszakra esik, amennyiben a közterület-használatra vonatkozó tevékenységüket nem kezdik meg, úgy ezen időszakra mentesülnek a közterület-használati díj fizetési kötelezettség alól a veszélyhelyzet elhárulásáig.

(4) A díjfizetés alóli mentesség feltétele, hogy az engedélyes Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Építési Iroda Hatósági Osztály Közterületi Csoportjánál (a továbbiakban: Közterületi Csoport) bejelentse a közterület-használat szüneteltetését, továbbá felépítmény esetén a felépítményben folytatott tevékenység szüneteltetését jelen rendelet melléklete szerinti formanyomtatványon.

(5) A (2) bekezdése szerinti közterület-használók esetében, akik a felépítményt bérbe adták, a díjfizetés alóli mentesség további feltétele, hogy e rendelet melléklete szerinti formanyomtatványhoz csatolják a bérlő azon nyilatkozatát, mely a tevékenység szüneteltetésének, a bérlemény zárva tartásának tényét és kezdő időpontját tartalmazza.

(6) A (1) és (2) bekezdésben meghatározott esetekben a formanyomtatvány benyújtási határideje legkésőbb 2020. április 8. napja. A (3) bekezdésben szabályozott esetben a formanyomtatvány benyújtási határideje legkésőbb az érvényes közterület-használati engedélyben foglalt közterület-használat első napját megelőző 3 munkanap.

3. § (1)2 Azon érvényes vendéglátóipari előkert célú közterület-használati engedéllyel rendelkező részére, aki a Rendeletben meghatározott feltételek alapján, valamint magasabb szintű jogszabályban biztosított 2020. szeptember 1. napjáig tartó díjmentességben részesül, a közterület-használat szüneteltetésének időszakára arányosan vonatkozó már megfizetett díj

a) visszatérítésre kerül, ha a közterület-használatot 2020. évben újból nem kezdi meg és annak végleges megszüntetéséről 2020. szeptember 30-ig nyilatkozik,

b) visszatérítésre kerül, ha az engedély kizárólag 2020. évre vonatkozóan került kiadásra, vagy a több évre kiadott engedély 2020. évben jár le,

c) választása szerint vagy visszatérítésre kerül vagy a következő évi közterület-használati díjba kerül elszámolásra, amennyiben a közterület-használat több évre engedélyezett.

(2)3 Azon érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkező részére (továbbiakban: engedélyes), aki a Rendeletben meghatározott feltételek alapján a veszélyhelyzet megszűnéséig, de legfeljebb 2020. június 30-ig díjmentességben részesült, a közterület-használat szüneteltetésének időszakára arányosan vonatkozó már megfizetett díj

a) visszatérítésre kerül, ha a közterület-használatot 2020. évben újból nem kezdi meg és annak végleges megszüntetéséről 2020. szeptember 30-ig nyilatkozik,

b) visszatérítésre kerül, ha az engedély kizárólag 2020. évre vonatkozóan került kiadásra, vagy a több évre kiadott engedély 2020. évben jár le,

c) választása szerint vagy visszatérítésre kerül vagy a következő évi közterület-használati díjba kerül elszámolásra, amennyiben a közterület-használat több évre engedélyezett.

(3) A közterület-használati díj visszafizetésére a közterület-használat szüneteltetés befejezésére vonatkozóan tett nyilatkozat beérkezését követő 30 napon belül kerül sor.

(4)4 Az (1) bekezdés c) pontjában és (2) bekezdés c) pontjában foglalt engedélye a közterület-használati díj visszatérítésének igényével kapcsolatos nyilatkozatát az engedélyes legkésőbb 2020. szeptember 30-ig teheti meg.

(5)5 Azon engedélyes részére, akinek a közterület-használat 2020. tárgyévet meghaladóan több évre engedélyezett, az elengedett közterület-használati díj a (4) bekezdésben meghatározott nyilatkozat hiányában automatikusan beszámításra kerül.

4. § A közterület-használat ideiglenes szüneteltetése alatt az engedélyes a közterületen, illetve a közterületen lévő alépítmény (padozat, podeszt) területén bútort, berendezési tárgyat, más eszközt (kiszolgálópult, italhűtő stb.) nem helyezhet el, ideiglenesen sem tárolhat, a homlokzati árnyékolók, valamint saját tartószerkezettel rendelkező árnyékoló szerkezetek ponyváit folyamatosan becsukott, zárt állapotban kell tartani. Az alépítményt az engedélyesnek nem kell eltávolítania, azután közterület-használati díjat fizetnie nem kell.

5. § (1)6 Amennyiben a veszélyhelyzet fennállása alatt vagy a megszűnését követően az engedélyes a közterület-használatot ismét megkezdi, vagy a közterületen felépítménnyel rendelkező közterület-használó vagy bérlője a felépítményben a kereskedelmi vagy szolgáltatási tevékenységet ismét folytatni kívánja, az engedélyes erről a Polgármesteri Hivatal Közterületi Csoportot a tevékenység megkezdése előtt legalább 3 munkanappal írásban értesíti. A tevékenység ismételt megkezdése esetén a közterület-használati díj a közterület-használat megkezdése hónapjának első napjától válik esedékessé. A vendéglátóipari előkert célú közterület-használat esetén a közterület-használati díjfizetési kötelezettség a 3. § (1) bekezdésében meghatározott díjkedvezményre jogosító időtartam leteltét követő naptól esedékes.

(2) E rendeletben foglaltak megszegése esetén a közterület használóját a tényleges használat időtartamára ötszörös mértékben számítottan terheli a díjfizetési kötelezettség.

6. § (1) A veszélyhelyzet fennállása alatt nem kell alkalmazni a közterület-használat rendjéről szóló 57/1999. (XII. 23.) Kgy. rendelet 5. § (2) bekezdését.

(2) A veszélyhelyzet fennállása alatt a közterület-használat rendjéről szóló 57/1999. (XII. 23.) Kgy. rendelet 6. § (1) és (2) bekezdésben meghatározottakat az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(3)7 A közterület-használati díj teljesítése alóli mentesség – a vendéglátóipar célú közterület-használat kivételével – a veszélyhelyzet idejére, de legfeljebb 2020. június 30. napjáig biztosítható.

7. § Ezen rendelet a kihirdetése napján 16.00 órakor lép hatályba.

1. melléklet

NYILATKOZAT
Alulírott mint érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkező
(név: …………………………………………………………………………………………………...
székhely/lakóhely………………………………………………………………………………...)
I.

a) nyilatkozom arról, hogy a ………………………………………………………………számú ingatlan előtti közterületen a közterület-használatot …..….................................… napjától szüneteltetem,

vagy

b) nyilatkozom arról, hogy a ………………………………………………………………szám alatti, közterület-használati engedéllyel érintett felépítményben folytatott kereskedelmi, szolgáltatási tevékenységemet….................................... napjától szüneteltetem, melynek időszakában az üzlet zárva tart.

II.

Nyilatkozom, hogy a már befizetett, de veszélyhelyzetre tekintettel elengedett időarányos közterület-használati díj összegét

a) következő évi közterület-használati díjba kérem elszámolni.

vagy

b) az alábbi bankszámlára kérem visszautalni:

........................................................

Tudomásul veszem, hogy a kihirdetett veszélyhelyzet feloldását követően a közterület-használat folytatására irányuló tevékenységem fenti telephelyen történő újbóli megkezdésének időpontját a közterület-használat/tevékenység megkezdését megelőző 3 munkanapon belül köteles vagyok a Közterületi Csoport felé bejelenteni.

Tudomásul veszem, amennyiben a közterület-használati engedéllyel érintett felépítményt bérbe adtam, úgy ezen nyilatkozathoz csatolni szükséges a bérlő azon nyilatkozatát is, mely a tevékenység szüneteltetésének, a bérlemény zárva tartásának tényét és kezdő időpontját tartalmazza.

Szeged, …..............................................

......................................................

érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkező aláírása (bélyegzője)

Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Építési Iroda Hatósági Osztály Közterületi Csoport

6720 Szeged, Széchenyi tér 11; tel.: +36-62-564-364; www.szegedvaros.hu

1

A rendeletet a 31/2020. (VI. 17.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

2

Módosítja a 31/2020.(VI.17.) Ö. r. 1. §-a (hatályos 2020. június 17-től)

3

Módosítja a 31/2020.(VI.17.) Ö. r. 1. §-a (hatályos 2020. június 17-től)

4

Kiegészítette a 31/2020.(VI.17.) Ö. r. 2. §-a (hatályos 2020. június 17-től)

5

Kiegészítette a 31/2020.(VI.17.) Ö. r. 2. §-a (hatályos 2020. június 17-től)

6

Módosítja a 31/2020.(VI.17.) Ö. r. 3. §-a (hatályos 2020. június 17-től)

7

Módosítja a 31/2020.(VI.17.) Ö. r. 4. §-a (hatályos 2020. június 17-től)