Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 37/2020. (VI.30.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat költségvetésének végrehajtási szabályairól szóló 2/2020.(II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 07. 01- 2020. 06. 30

Az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdésében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Közgyűlés a következőket rendeli el:


1. §


Az önkormányzat költségvetésének végrehajtási szabályairól szóló 2/2020. (II.25.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Vhr.)  2.§ (4) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„b) bármelyik költségvetési előirányzat javára/terhére az Általános tartalék, a Pályázati céltartalék új fejlesztésekhez, a Közbeszerzések és műszaki többletköltségek tartaléka, a Lezárult beruházások, garanciális javítások céltartaléka és egyéb feladatok költségvetési előirányzatokról/előirányzatokra átcsoportosítani, valamint”


2. §


A Vhr. 7. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A Választókörzeti keret előző évi támogatási maradványa a tárgyévben felhasználható.”


3. §


A Vhr. 7. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(7) A Választókörzeti keret terhére az adott területen működő közösségek, alapítványok, közalapítványok, intézmények, egyéb szervezetek, valamint rendezvények – kizárólag közösségi célokat szolgáló feladatok (ideértve működési költségeken felül az eszközvásárlást, felújítást) finanszírozása érdekében, figyelembe véve a 4. § (1) bekezdésében foglaltakat is – az eredeti költségvetési előirányzat legfeljebb 30%-ának megfelelő összeghatárig támogathatók, kivéve a korábbi/jelenlegi önkormányzati fenntartású nevelési-oktatási intézmények működési, eszközvásárlási, felújítási kiadásainak támogatását, mely az eredeti költségvetési előirányzat 70%-os keretéből támogatható. A keret terhére természetes személy részére támogatás nem folyósítható. Alapítványok, közalapítványok, önkormányzati társulások, önkormányzati fenntartású költségvetési szervek, nemzetiségi önkormányzatok és az önkormányzati gazdasági társaságok csak a Közgyűlés jóváhagyásával támogathatók. Ilyen esetekben – kivéve az önkormányzati fenntartású költségvetési szerveket, akik támogatási szerződés kötése nélkül, Közgyűlési átvezetést követően céltámogatásként, valamint az önkormányzati gazdasági társaságokat, akik támogatási szerződés kötése nélkül, Közgyűlési átvezetést követően működési támogatásként kapják meg támogatást – a támogatási szerződést a támogatás célja szerinti illetékes szakiroda készíti elő.”


4. §


A Vhr. 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„Ha az önkormányzati lakást a bérlő a bérbeadó hozzájárulásával részben vagy egészben saját költségén alakította ki, a bérbeadó és a bérlő az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről szóló 45/2006. (XII.13.) Kgy. rendelet (továbbiakban: Lakásrendelet) 52. §-ban foglalt térítési díjtól megállapodással eltérhetnek. A megállapodásban foglalt térítési díj nem haladhatja meg a Lakásrendelet 52. §-ban megállapított térítési díj kétszeresét és a bérlő által a lakás kialakítására fordított költséget. A megállapodást a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság hagyja jóvá 10 millió forint értékhatárig. 10 millió forint értékhatár felett a Közgyűlés dönt.”


5. §


A Vhr. 14. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a Vízügyi építési alap terhére megrendelt munkák bizottság által elfogadott költségvetés szerinti ellenértékének 25%-a előlegként folyósítható.”


6. §


A Vhr. 28. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A rendeletben meghatározott értékhatárok bruttó értékeket jelentenek, kivéve a 3.§ (3) bekezdés a)-c) pontjaiban, a 14. § (3)-(4) bekezdésben, a 15.§ (2) bekezdésben, a 24. § (16) bekezdésében és a 26. § (4) bekezdésben meghatározott nettó összegeket.”


7. §


E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.