Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2023. (II. 20.) önkormányzati rendelete

a névadó és jubileumi házassági évforduló ünnepségek megtartásának szabályairól

Hatályos: 2023. 04. 01

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2023. (II. 20.) önkormányzati rendelete

a névadó és jubileumi házassági évforduló ünnepségek megtartásának szabályairól

2023.04.01.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a ) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya a Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala (továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) köztisztviselőjének közreműködésével megtartott névadó és jubileumi házassági évforduló szertartásokra terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

a) névadó: 5 év alatti gyermekek ünnepélyes, családi keretek között történő köszöntése, amelynek alkalmával a felkért névadó szülők fogadalmat tesznek.

b) jubileumi házassági évforduló ünnepség: A házasságkötés óta eltelt évek fordulója, amely alkalomból a házas felek ünnepélyes keretek közt megerősítik a korábban tett nyilatkozatukat.

c) hivatali helyiség: e rendelet alkalmazása során hivatali helyiség a Polgármesteri Hivatal (Szeged, Széchenyi tér 10.), a Tápéi és Kiskundorozsmai Kirendeltségek házasságkötő termei.

3. § (1) A névadó és jubileumi házassági évforduló ünnepség adminisztratív előkészítésénél és lebonyolításában az Igazgatási Iroda Anyakönyvi Csoportjának ügyintézője működik közre.

(2) Az ünnepség megtartására vonatkozó igényt a kérelmezőnek ügyfélfogadási időben az Anyakönyvi Csoportnál személyesen kell bejelenteni. A bejelentésről jegyzőkönyv készül, amely tartalmazza a kérelmező felek azonosításához és az esemény lebonyolításához elengedhetetlenül szükséges személyes adatokat, valamint az ünnepség egyeztetett időpontját és helyszínét.

4. § (1) A névadó és jubileumi házassági évforduló ünnepség kizárólag hivatali munkaidőn kívül, pénteken és szombaton, valamint áthelyezett, szombatra eső munkanapokon tartható.

(2) Nem tartható névadó és jubileumi házassági évforduló ünnepség ünnepnapokon, valamint a munkanap áthelyezés következtében központi jogszabályban elrendelt, ünnepnapokhoz kapcsolódó pihenőnapon.

5. § (1) Névadó ünnepség megtartására kizárólag Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának hivatali helyiségeiben kerülhet sor.

(2) Jubileumi házassági évforduló ünnepség hivatali helyiségen kívüli megtartására akkor van lehetőség, ha a kérelmező felek vállalják Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalával kizárólagos szerződésben álló, családi eseményeknél közreműködő szolgáltató igénybevételét.

(3) A hivatali helyiségben történő névadó és jubileumi házassági évforduló ünnepség engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségben tartandó előjegyzett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását a névadó és jubileumi házassági évforduló ünnepség megtartása nem veszélyeztetheti.

6. § (1) A hivatali helyiségben megtartott névadó és jubileumi házassági évforduló ünnepség esetén 7.500,- Ft/ esemény szolgáltatási díjat kell megfizetni a Polgármesteri Hivatal részére.

(2) A hivatali helyiségen kívüli jubileumi házassági évforduló ünnepség esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 21.000,-Ft/ esemény díjat kell megfizetni a Polgármesteri Hivatal részére.

(3) E rendeletben meghatározott szolgáltatási díjakat a kérelem benyújtását követő 5 napon belül készpénz-átutalási megbízáson, vagy banki átutalással kell megfizetni és a befizetést igazolni.

(4) Az esemény elmaradása esetén, ha azt a kérelmező az ünnepség kitűzött időpontja előtt legalább 5 nappal bejelenti, a befizetett díjat 15 napon belül vissza kell utalni a befizető részére.

(5) Amennyiben felek a névadó vagy jubileumi házassági évforduló ünnepségen nem jelennek meg és az esemény elmaradásáról a Polgármesteri Hivatalt előzetesen nem értesítik, úgy részükre az e rendelet alapján megfizetett díj nem kerül visszafizetésre. Ezen rendelkezést nem lehet alkalmazni abban az esetben, ha a szertartásra valamelyik érintett fél halála miatt nem kerül sor.

7. § A hivatali munkaidőn kívül történő névadó vagy jubileumi házassági évforduló ünnepségen közreműködő köztisztviselőt a munkáltatótól a hivatali helyiségben történő közreműködésért bruttó 5.000,Ft/esemény, a hivatali helyiségen kívüli közreműködésért bruttó 15.000 Ft/ esemény díjazás illeti meg.

8. § Ez a rendelet 2023. április 1-jén lép hatályba.