Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata 14/2020. (III.26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása érdekében a határozott idejű vagy valamely feltétel bekövetkezéséig tartó lakásbérleti jogviszonyok átmeneti szabályozásáról

Hatályos: 2020. 03. 27
az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása érdekében a határozott idejű vagy valamely feltétel bekövetkezéséig tartó lakásbérleti jogviszonyok átmeneti szabályozásáról
Általános indokolás
A 40/2020. (III.11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetre, valamint az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről (III.) szóló 46/2020. (III. 16.) Korm. rendeletben meghatározott korlátozó intézkedésekre tekintettel jelen rendelet megalkotásának indoka, hogy azon önkormányzati lakásbérlőket, akik határozott idejű bérleti jogviszonya a veszélyhelyzet idején járna le, vagy már annak kihirdetését megelőzően lejárt, de még el nem bírált jogviszonnyal rendelkeznek, ne érje hátrány azért, mert az elhelyezés meghosszabbításához szükséges, rendeletben előírt igazolásokat nem tudják beszerezni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendeletmódosítás tartalmazza, hogy az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló 45/2006. (XII. 13. ) Kgy. rendelet (továbbiakban: Lakásrendelet) 51. § (1) bekezdésében szabályozott határozott időre szóló, vagy valamely feltétel bekövetkezéséig tartó, a 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzet hatálybalépését követően lejáró lakásbérleti jogviszonyok, valamint a veszélyhelyzetet megelőzően lejárt, de még el nem bírált jogviszonyok a veszélyhelyzet megszűnésének napjától számított 60. napon szűnnek meg. Ezen rendelkezés segíti a lakásbérlőket abban, hogy elhelyezésük hosszabbításához szükséges igazolások beszerzése ne ütközzön akadályba.
A 2. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (3) bekezdése, a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.