Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 47/2020. (XI.17.) önkormányzati rendeletének indokolása

az állatok tartásáról szóló 30/2012. (X.01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 12. 01
az állatok tartásáról szóló 30/2012. (X.01.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Magyarország Alaptörvénye lehetőséget biztosít az önkormányzatok számára, hogy törvény által nem szabályozott társadalmi viszonyokat helyi rendeletben szabályozzanak. Ilyen az állatok tartásáról szóló 30/2012. (X.01.) önkormányzati rendelet.
A Rendelet módosításának alapvető indoka az ebek futtatására kijelölt területek bővítése, mind az állattartók, mind pedig az állatok nagyobb mozgásterének biztosítása, továbbá a futtatására kijelölt nyílt terület egyértelmű beazonosíthatóságára irányuló társadalmi igénynek történő megfelelés. A nyílt terület egyértelmű behatárolása az ebek futtatásából származó társadalmi konfliktusok megelőzését szolgálja.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A Rendelet a Cserepes sortól délre kijelölt területet azonosítja be a társadalmi konfliktusok megelőzése és az esetleges felelősség egyértelmű megállapítása érdekében, továbbá új helyszíneken jelöl ki kutya futtatásra területet.
A 2. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (3) bekezdése, valamint a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III.13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.