Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 49/2020. (XI.17.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítéséről szóló 17/1994. (IV.26.) Kgy. rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 11. 18
az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek elidegenítéséről szóló 17/1994. (IV.26.) Kgy. rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Rendelet módosításának indoka az, hogy a Szeged, Tisza L. krt. 20. szám alatti ingatlan pályázati úton történő felújításával kapcsolatban előírt fenntartási időszak, - amely az ingatlannak a Rendelet 1. számú melléklete III. 1. pontjába történő felvételét indokolta - 2020. május 07. napján lezárult, így a továbbiakban nem indokolt, hogy a hivatkozott ingatlan a jövőben is a Rendelet mellékletében, az el nem idegeníthető ingatlanok között szerepeljen.
A Rendelet módosításával lehetőség nyílna az épületben lévő, önkormányzati tulajdonú lakások bérlők részére történő értékesítésére, a társasházi, többségi önkormányzati tulajdon megtartása mellett.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A Rendelet megalkotása óta eltelt időszakban történt jogszabályi változásokra tekintettel indokolt a Rendelet bevezető részét módosítani.
A 2. §-hoz
SZMJV Önkormányzata által benyújtott pályázat során a HUSRB/1203/212/121 projekt azonosító számú, „Századfordulós ékkövek-tematikus kalandozások a szecesszió varázslatos világában” című projekt a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretein belül a Szeged, Tisza L. krt. 20. szám alatti ingatlan (Gróf-palota) teljes tetőszerkezete 2013-ban felújításra került.
A pályázati feltételek 5 éves fenntartási kötelezettséget írtak elő a kedvezményezett részére, amely kötelezettségének SZMJV Önkormányzata úgy tudott eleget tenni, hogy a pályázat benyújtásától a fenntartási időszak végéig az épületben a tulajdonában lévő lakásokat, helyiségeket nem idegenítette el, ezért a tárgyi ingatlant felvette a Rendelet 1. sz. mellékletének III. 1. pontjába a Pályázati támogatásból megvalósuló beruházással érintett ingatlanok közzé.
A fenntartási időszak 2020. május 07. napján lezárult, így a továbbiakban nem indokolt, hogy a hivatkozott ingatlan a jövőben a Rendelet 1. sz. melléklete III. pontjában szerepeljen, így annak hatályon kívül helyezése indokolt. A Rendelet módosítását követően lehetővé válik a tárgyi ingatlan egyes, önkormányzati tulajdonú, lakás megjelölésű albetéteinek a bérlők részére történő értékesítése.
A 3. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (3) bekezdése, a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.