Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 54/2020. (XI.30.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az Önkormányzat költségvetésének végrehajtási szabályairól szóló 2/2020. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 12. 01
Az Önkormányzat költségvetésének végrehajtási szabályairól szóló 2/2020. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Magyarország kormánya a 478/2020.(XI.3.) Korm. rendelettel az élet-vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett.
Jelen időszakban különös jelentőséggel bír, hogy a támogatott szervezetek a támogatási célt meg tudják valósítani és a támogatással határidőre el tudjanak számolni. Az önkormányzat költségvetésének végrehajtási szabályairól szóló mindenkori önkormányzati rendelet tartalmazza a támogatások elszámolási határidejét.
A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében adott felhatalmazó rendelkezés veszélyhelyzetben a polgármesterre ruházza a települési önkormányzat képviselő-testületének hatásköreit. Ez alapján az élet-és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzetben a Közgyűlés rendeletalkotási jogát a polgármester gyakorolja.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az élet-és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése érdekében a támogatással való elszámolási kötelezettség határidejének módosítása szükséges. Az elszámolási határidő módosításának hatására az elszámolási határidő meghosszabbítására vonatkozó szabályok módosítása is szükséges.
A 2. §-hoz
A támogatással való elszámolás bizonylatainak tartalmi elemei kerülnek meghatározásra
A 3. §-hoz
Az elszámolási határidők módosításának hatására a tárgyévi és tárgyévet követő kötelezettségvállalás pontosítása történik meg.
A 4. §-hoz
A rendelet időbeli hatálya kerül meghatározásra.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (3) bekezdése, valamint a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.