Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 57/2020. (XII.16.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló 1/2020. (II.25.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2020. 12. 17
az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló 1/2020. (II.25.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. Törvény 34. §-a, valamint az önkormányzat költségvetésének végrehajtási szabályairól szóló 2/2020. (II. 25.) önkormányzati rendelet 2. §-a szerint a helyi önkormányzat költségvetési rendeletében szükséges átvezetni a rendelet megalkotását követően felmerült változásokat, így különösen a 2020. évi költségvetés II. számú módosítását követően beérkezett szakbizottsági, szakirodai javaslatokat, intézményi módosítási kezdeményezéseket, valamint a központi támogatásokról beérkező értesítések szerinti elirányzat-módosításokat.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az Önkormányzat 2020. évi módosított költségvetésének bevételei, kiadásai, egyenlege, valamint a költségvetési hiány finanszírozásának módja kerül rögzítésre.
A 2. §-hoz
A rendelet mellékleteinek 2. § (1) bekezdés szerinti módosítását az alábbiak indokolják:
1. Az Önkormányzat 2020. évi éves költségvetés főösszege, összes bevétel, összes kiadás a beérkezett támogatások átvezetése miatt az 1. és 2. számú melléklet szerinti összegben változik.
2. A rendelet szerkezetéből adódóan az önkormányzat gazdálkodási körébe tartozó bevételi és kiadási előirányzatai (3-6. sz. mellékletek) módosításai az alábbiakat tartalmazzák:
I. Kormány döntései miatt keletkezett bevétel elmaradással kapcsolatos előirányzat módosítást.
II. A választókörzeti kerettel kapcsolatos döntések átvezetését.
III. A szakirodák javaslatai alapján a költségvetési források felhasználásához, napi műkődéshez szükséges technikai átvezetéseket.
3. A rendelet 7-11. számú, az alapok és a költségvetési szervek bevételeit és kiadásait tartalmazó mellékletei módosítását az alábbiak indokolják:
I. Az intézmények céltámogatásaival és működési célú államháztartáson belüli támogatásaival kapcsolatos módosításokat.
II. A közművelődési érdekeltségnövelő támogatással kapcsolatos előirányzat módosításokat.
4. A rendelet 12. sz. melléklete tartalmazza az alapítványoknak nyújtott támogatásokat, mely táblázat kiegészítése szükséges az eredeti költségvetési rendelet megalkotása után speciális keretekből, előirányzatokból alapítványoknak nyújtott támogatások miatt.
5. A költségvetési rendelet közgyűlési döntést nem igénylő módosításairól szóló tájékoztató rész tartalmazza a Magyar Államkincstár Csongrád Megyei Igazgatóságától beérkezett értesítései szerinti támogatások, illetve az egyéb költségvetési támogatások – ideértve a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás jogcímen érkező támogatást is – átvezetését.
A 2. § (2) bekezdés a rendelet időbeli hatályát rendezi.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (3) bekezdése, valamint a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.