Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 61/2020. (XII.16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a veszélyhelyzet idején alkalmazandó közterület-használati díj fizetési kedvezményről

Hatályos: 2020. 12. 17

a veszélyhelyzet idején alkalmazandó közterület-használati díj fizetési kedvezményről

Általános indokolás

Magyarország Alaptörvénye lehetőséget biztosít az önkormányzatok számára, hogy törvény által nem szabályozott társadalmi viszonyokat helyi rendeletben szabályozzanak. Ilyen a város közterületeinek a rendeletésszerű használattól eltérő igénybevételére vonatkozó engedélyezése, amelynek jogcímeit, díjtételeit, eljárását a Közgyűlés a közterület-használat rendjéről szóló 57/1999. (XII.23.) Kgy. rendeletben (továbbiakban: Ör.) állapítja meg.

Jelen rendelet összességében olyan szabályozást tartalmaz, amely a vendéglátó célú közterület-használatot folytató magánszemélyek és vállalkozások járványhelyzet miatt meghozott kormányzati védelmi intézkedések következtében felmerült bevételkiesését igyekszik kompenzálni.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata elkötelezett a tekintetben, hogy a járványügyi helyzet okozta csökkent vendégforgalom mellett is támogassa Szeged városában a vendéglátóipari tevékenységet folytató gazdasági szereplők működését.

Magyarország Kormánya 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletével a koronavírus okozta világjárvány második hulláma következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések között a Kormány korlátozta a vendéglátóüzletek tevékenységét, amely közegészségügyi szempontból indokolt, azonban jelentős gazdasági hátrányt jelent az üzemeltetők számára.

E rendelet célja, hogy a veszélyhelyzettel összefüggésben hozott kormányzati korlátozó védelmi intézkedések, valamint a járványhelyzet okozta gazdasági következmények enyhítése érdekében az Önkormányzat segítse azokat a Szegeden működő vállalkozásokat és természetes személyeket, amelyek érvényes közterület-használati engedély birtokában közterület-használatot folytatnak.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Jelen rendelet érinti az Ör. 6. § (1) bekezdés a) pontja és 6. § (3) bekezdésében meghatározott közterület-használati díjfizetéssel kapcsolatos rendelkezéseket, valamint az Ör. 7. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott díjmegfizetési ütemezést, ezért szükséges az Ör. hivatkozott rendelkezéseinek — e rendelet tekintetében — eltérő alkalmazását kimondani.

A 2. §-hoz

E rendelet személyi hatálya csak a vendéglátóipari előkert (terasz) célú közterület-használati engedéllyel rendelkezőkre terjed ki.

A 3. §-hoz

A Kormány által hozott, vendéglátóegységeket is érintő korlátozó védelmi intézkedések 2020. november 11-én léptek hatályba. A vendéglátóipari előkert célú közterület-használat havi díjszámítású, ezért az önkormányzat 2020. december 1. napjától kezdődően annak a hónapnak a végéig kíván díjkedvezményt biztosítani, amelyben a veszélyhelyzet megszűnik. A díjkedvezmény mértéke a közterület-használati díj fenti időtartamra eső részének 50%-a, amely csak az érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkezőket illeti meg.

A veszélyhelyzet ideje alatt is csak közterület-használati engedély alapján, az abban meghatározott feltételek szerint vehető igénybe a közterület, amelytől való eltérés esetén az engedélyest nem illeti meg díjkedvezmény.

A 4. §-hoz

(1) A 2020. december hónapra a már megfizetett díj 50 %-ának visszatérítésére utólag, 2021. január 31-ig kerül sor az engedélyes részére.

(2) Figyelemmel arra, hogy a veszélyhelyzet megszűnésének időpontja előre nem állapítható meg bizonyosan, indokolt a kedvezménnyel érintett időszakra vonatkozó közterület-használati díjak utólagos megállapítása a kedvezményre jogosító hónapok beszámításával. Azon engedélyeseknek, akiknek 2021. évre átnyúló érvényes közterület-használati engedélyük van, az Ör. 7. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott fizetési határidőtől (azaz a tárgyév első hó 10. napjától) eltérően a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kell megfizetniük a közterület-használati díjat, amely már tartalmazza a veszélyhelyzet hónapjaira vonatkozó díjkedvezményt is. Ugyancsak ez a szabályozás vonatkozik azokra is, akik a veszélyhelyzet időszakát érintően kérelmezik a vendéglátóipari előkert célú közterület-használatot.

Az 5. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezés a Jat. 7. § (1) bekezdése alapján.