Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 64/2020. (XII.22.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szeged városban működő fizető-parkolóhelyek üzemeltetésének és használatának szabályairól szóló Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 23/2016. (IX.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 01
Szeged városban működő fizető-parkolóhelyek üzemeltetésének és használatának szabályairól szóló Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 23/2016. (IX.27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Előzetes hatásvizsgálat b) pontjában hivatkozott jogszabályok szerinti társadalmi viszonyokat helyi rendeletben szabályozzanak. Ilyen a Szeged városban működő fizető-parkolóhelyek üzemeltetésének és használatának szabályairól szóló 23/2016. (IX.27.) önkormányzati rendelet rendelet.
A Rendelet módosításának alapvető indoka Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata költségvetési stabilitása megőrzése.
Szeged városban működő fizető-parkolóhelyek üzemeltetésének és használatának szabályairól szóló Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 23/2016. (IX.27.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) módosítása vált szükségessé.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A december 27. és 31. közötti időszakra vonatkozóan ingyenes parkolás akár öt munkanap bevételkiesést okoz, mely a költségvetésre hátrányos, ezért az ingyenesség törlésre kerül.
A 2. §-hoz
A megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól a 12/2007. (III.13.) IRM rendelet szól, amely egyes tevékenységek alapján határozza meg a figyelmeztető jelzés (sárga villogó fény) használatának jogosultjait. A jogosultak köre az utóbbi években többször bővült (pl. a polgárőri szolgálat ellátása során használt jármű), ugyanakkor a hatályos parkolási rendelet 3. § (4) bekezdés szövege megegyező tartalommal szerepel még a korábbi (25/2010. (VI.30.) számú) parkolási rendeletben is, azaz ebben a szabályozási témában a parkolási rendelet kb. 10 éve változatlan.
A 3. §-hoz
Az igazolószelvényen „leállító kód” kerül nyomtatásra, ezért ennek szerepeltetése indokolt a jogszabály szövegében is a „tranzakciós kód” helyett.
A 4. §-hoz
A mobil díjfizetéssel kapcsolatos legfontosabb információk a parkolóautomatákon elhelyezett zónamatricákon szerepelnek. A zónamatricákat a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. biztosítja a parkolási rendszerüzemeltetőknek, cseréjük évente kötelező.
Az 5. §-hoz
(1) ponthoz: A Rendelet 7. § (1) bekezdése újraszövegezésre, pontosításra került.
(2) ponthoz: A Rendelet 7. § (6) bekezdése a kedvezményes bérletek váltásának szabályozásával összhangban módosul. A kedvezményes bérletek egész évre válthatóak, és időarányosan nem visszaválthatóak. Új elem, a havi, negyedéves, és féléves sárga zónára váltható bérlet bevezetése, mely az autósokat kedvezményesen érinti.
(3) ponthoz: A Rendelet 7. § (10) bekezdése a kedvezményes bérletek váltásának szabályozásával összhangban módosul. Figyelemmel a kedvezményes parkolóbérletekkel kapcsolatos új koncepcióra is, a módosítási javaslat szerinti szöveggel kerül összhangba a rendelet 7. § (6) bekezdésével, valamint a féléves és a negyedéves bérlet típusokat 2020. május 01. hatállyal bevezető 7. § (6a) bekezdéssel.
A 6. §-hoz
Új szabályozásként kedvezményes lakossági bérlet egész éves, vagy féléves váltása lehetséges, és időarányosan sem visszaváltható.
A 7. §-hoz
A Rendelet 10. § (1) és (2) bekezdése figyelembe vételével a bölcsődékre vonatkozóan a bekezdés újraszövegezésre, pontosításra került.
A bölcsődék, óvodák és általános iskolák előtti várakozóhelyek igénybevételére és a kedvezményes házi-, gyermek- és fogorvosok részére szóló kedvezményes bérletek időarányosan sem visszaválthatóak. Ehhez kapcsolódóan a rendelet a további részletszabályok módosítását is tartalmazza.
A 8. §-hoz
Az 1. számú melléklet tartalmazza a 2022. évi fizetőparkolási díjak, költségek árait.
A 2. számú melléklet pontosítja a sárga fizetőparkolási zóna a Pozsonyi Ignác utca hatályos szöveg szerinti besorolása – mint „szövegmaradvány” – még abból az időből származik, amikor a fizető övezet zöld, sárga és kék zónákra volt osztva, és a nevezett utca a kék zónába tartozott. Tekintettel arra, hogy az új parkolási rendszer 2017. június 6-i indulása egyben a kék zóna sárga zónába való beolvadását is jelentette, a módosítási javaslat megalapozott.
A 9. §-hoz
Hatályba léptető és hatályt vesztő rendelkezést tartalmaz.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (3) bekezdése, valamint a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III.13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.