Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 10/2021. (IV. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 10/2021. (IV.15.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat kitüntetéseinek alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 24/2019. (XII. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 04. 16

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 10/2021. (IV.15.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat kitüntetéseinek alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 24/2019. (XII. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

A jelenleg hatályos rendelet alapján a kitüntetettek olyan érmet kaptak kézhez, melyek személytelenek, nem tartalmazzák a kitüntetett nevét, továbbá a módosítással a legrangosabb városi ktüntetések egységessé válnak. A díszpolgári kitűző öregbíti városunk hírnevét. A Szeged Sportjáért díj esetében a rendelet szövegének pontosítása szükséges.

A Jat. 18. § (3) bekezdése, és a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A díszpolgári cím adományozásakor eddig oklevél és emlékérem került átadásra, a módosítás kiegészíti ezt a kitűzővel.

A 2. §-hoz

A díszpolgári emlékérem egyik oldalán a város címere, „SZEGED VÁROS DÍSZPOLGÁRA”, valamint az adományozás éve, a másik oldalán a Városháza képe volt, mely helyére Szeged sziluettje és a kitüntetett neve kerül. A kitűzőn a Városháza tornya és „SZEGED VÁROS DÍSZPOLGÁRA” felirat lesz látható.

A 3. §-hoz

A Pro Urbe emlékérem egyik oldalán a város címere, „PRO URBE SZEGED”, valamint az adományozás éve, a másik oldalán a Városháza képe volt, mely helyére Szeged sziluettje és a kitüntetett neve kerül.

A 4. §-hoz

A Szegedért emlékérem egyik oldalán a város címere, „SZEGEDÉRT EMLÉKÉREM”, valamint az adományozás éve, a másik oldalán a Városháza képe volt, mely helyére Szeged sziluettje és a kitüntetett neve kerül.

Az 5. §-hoz

A pont különválasztja az edzőket és oktatókat, akik felkészítik a sportolókat és a feltételeket biztosító szakembereket.

A 6. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz a Jat. 7. § (1) bekezdése alapján.