Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 11/2021. (IV. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjáról, továbbá az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről szóló 3/2011. (III. 01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 04. 16

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjáról, továbbá az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről szóló 3/2011. (III. 01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet lehetőséget adott a helyi önkormányzatok számára, hogy rendeletben határozzák meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnél és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésénél való közreműködés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére fizetendő díjat, valamint a közreműködő anyakönyvvezetőnek ebből járó díjazást. Ezen felhatalmazás nyomán született meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjáról, továbbá az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről szóló 3/2011.(III.01.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet).

A fent hivatkozott törvényerejű rendeletet 2014. július 1-jei hatállyal felváltotta az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (továbbiakban: Atv.), mely a fentieken túl felhatalmazást ad a hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezésére vonatkozó részletszabályok önkormányzati rendelet keretében történő rögzítésére. Hatálybalépése óta az Atv. releváns rendelkezései is változtak, így szükséges a Rendelet harmonizálása a magasabb szintű szabályozással.

A Jat. 18. § (3) bekezdése, és a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A rendelet bevezető része még a megalkotása idején lévő, azóta már hatályon kívül helyezett jogszabályokra hivatkozik, amely a Jogalkotásról szóló törvény 2019. március 15-én hatályba lépett módosításáig nem volt korrigálható. Indokolt tehát a rendelet bevezető részének módosítása a hatályos felhatalmazó jogszabályok feltüntetésével.

A 2. §-hoz

Az Atv. tiltja házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését vasárnap és az állami ünnepnapokon. Az engedélyezés részletszabályainak meghatározása körében ezt kívánjuk kiegészíteni azzal, hogy nem köthető házasság és nem létesíthető bejegyzett élettársi kapcsolat a munkanap-áthelyezés következtében központi jogszabályban elrendelt, ünnepnaphoz kapcsolódó pihenőnapon sem.

A 3. §-hoz

A Rendelet hatályos szövege 7. §-ában hivatali helyiségként nevezi meg a Városháza dísztermét, valamint az Okmányirodát. Figyelemmel arra, hogy előbbi nem hivatalos megnevezése a Polgármesteri Hivatalnak, utóbbi pedig a Járási Hivatalok 2013-ban történt felállításával és az önkormányzat okmányirodai feladatainak átadásával megszűnt, indokolt e § rendelkezéseinek pontosítása.

A 4. §-hoz

Az Atv. 2021. február 1-tól hatályos 18. § (2) bekezdése alapján a házasság hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli megkötésének engedélyezéséről a házasságkötési szándék bejelentésének helye szerinti jegyző a kérelem benyújtásától számított öt napon belül dönt. Tekintettel arra, hogy a Rendelet 1. § (2) bekezdése ezt a határidőt 15 napban határozta meg, annak jogszabállyal ellentétes és szükségtelenül párhuzamos rendelkezése miatt indokolt a hatályon kívül helyezése.

Az 5. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezés a Jat. 7. § (1) bekezdése alapján.

A 6. §-hoz

A módosító rendelet szabályai a hatályba lépés után indult eljárásokban alkalmazandók, figyelemmel a jogbiztonság követelményére a már engedélyezett házasságkötésre, bejelentett élettársi kapcsolat létesítésére kijelölt napok miatt.