Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 13/2021. (V. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület-használat rendjéről szóló 57/1999.(XII.23.) Kgy. rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 21

a közterület-használat rendjéről szóló 57/1999.(XII.23.) Kgy. rendelet módosításáról

Általános indokolás

Magyarország Alaptörvénye lehetőséget biztosít az önkormányzatok számára, hogy törvény által nem szabályozott társadalmi viszonyokat helyi rendeletben szabályozzanak. Ilyen a város közterületeinek a rendeltetésszerű használattól eltérő igénybevételére vonatkozó engedélyezése, amelynek jogcímeit, díjtételeit, eljárását a Közgyűlés a közterület-használat rendjéről szóló 57/1999. (XII.23.) Kgy. rendeletben (továbbiakban: Rendelet) állapítja meg.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata be kívánja vezetni az elektromos rollerek turisztikai célú közösségi használatát, és az ezen eszközöket üzemeltető részére engedélyezni kívánja e járművek közterületeken történő tárolását. Ennek érdekében szükséges kimondani, hogy az ún. mikromobilitási célú közterület-használat nem tartozik a közterület-használati engedéllyel végezhető tevékenységek közé.

Emellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal állásfoglalása értelmében az önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatának hatósági eljárásban történő engedélyezése az általános forgalmi adó rendszerében közhatalmi tevékenységnek minősül, így az nem gazdasági tevékenység, tehát áfakötelezettséget nem keletkeztet.

Tekintettel arra, hogy a közterület-használat engedélyezéséhez kapcsolódó díjfizetés áfa szempontú kezelésére vonatkozó önkormányzati joggyakorlat az egyes településeken a fentiektől eltérhet, a jogbiztonság elvének érvényesülése és az értelmezés-változásból fakadó aránytalan terhek elkerülése érdekében a fentiek szerinti értelmezést az adóhatóság 2021. január 1-jétől tekinti irányadónak, melyre figyelemmel szükségesnek tartom a Rendelet szabályozásának összehangolását a követendő gyakorlattal.

Részletes indokolás

Az 1–4. §-hoz

1. § - hoz

Figyelemmel arra, hogy a mikromobilitási célú közterület-használati tevékenység jogosítottja, a Szegedi Városkép és Piac Kft. az Önkormányzat tulajdonában álló közterületeket szerződés alapján mikromobilitási tevékenységhez kapcsolódóan is hasznosítani tudja, szükséges, hogy a Rendelet engedélyköteles közterület-használatot szabályozó rendelkezéseinek hatálya alól kivonásra kerüljön az e-roller használatához kapcsolódó mikromobilitási tevékenység.

2. § -hoz

Indokolt a Rendelet értelmező rendelkezései közé beemelni a mikromobilitás fogalmát a jogszabály egzakt alkalmazhatósága érdekében a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 2. § (1) bekezdése alapján.

3. § - hoz

A módosítandó jogszabályszövegből szükséges kivenni a közterület-használati díjak vonatkozásában az ÁFÁ-ra való utalást a normavilágosság követelményének való megfelelés érdekében a Jat. 2. § (1) bekezdése alapján.

4. § -hoz

Hatályba léptető rendelkezés a Jat. 7. § (1) bekezdése alapján.

A Jat. 18. § (3) bekezdése, és a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.