Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 19/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szeged város ösztöndíjairól szóló 14/2010. (V.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 06. 29

Szeged város ösztöndíjairól szóló 14/2010. (V.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Magyarország Alaptörvénye lehetőséget biztosít az önkormányzatok számára, hogy törvény által nem szabályozott társadalmi viszonyokat helyi rendeletben szabályozzanak. Ilyen a Szeged város ösztöndíjairól szóló 14/2010. (V.12.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet). A Rendelet szabályozza az önkormányzat által adható művészeti ösztöndíj, városi ösztöndíj, valamint az Esélyt a középiskolás tehetségeknek ösztöndíj meghirdetésének és odaítélésének feltételeit, szempontjait.

A Rendelet megalkotása, illetve apróbb technikai módosítása óta több olyan változás (gazdasági, jövedelmi változások, valamint jogszabály változás) is történt, melyek indokolják a módosítást a Városi ösztöndíj, valamint az Esélyt a középiskolás tehetségeknek ösztöndíj esetében.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A Rendelet bevetető részének módosítása szükséges, tekintettel arra, hogy a hatáskört, valamint a feladatkört korábban megállapító jogszabályokban változás következett be.

A 2. §-hoz

A korábbi Szegedi Hittudományi Főiskola neve jelenleg Gál Ferenc Egyetem, melynek több kara más településen található, így rögzítésre kerül az is, hogy csak a Szegeden található karok nappali tagozatán tanuló, Szegeden bejelentett lakóhellyel rendelkező hallgatók pályázhatnak.

Tekintettel arra, hogy a felsőoktatási intézményekben már nem használnak leckekönyvet, az arra vonatkozó hivatkozás törlésre kerül.

A támogatás összege a kezdetektől fogva havi 10.000 forint, melynek vásárlóereje időközben jelentősen csökkent, így indokolt annak 20.000 forintra történő emelése.

A 3. §-hoz

A 3. § címe a többi paragrafus címéhez igazodva pontosításra kerül.

Átvezetésre kerül a szakképzésben bekövetkező jogszabályi változás, rögzítésre kerül a Szegeden bejelentett lakóhely, a legalább 4,00 átlag elérése, továbbá a pályázati feltételként megjelenő jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege helyett a társadalmi-gazdasági változásokat jobban tükröző minimálbérhez igazodik.

A versenyeken elért helyezések alsó értékének változtatása igazodik a korábbi értékelési tapasztalatokhoz.

A pályázati célközönség összetétele nem indokolja az SZTE Hallgatói-és Közkapcsolati Igazgatóságának közreműködését.

Mivel a szakképző intézmények már nem tartoznak a köznevelési intézmények közé, olyan fogalmat kell használni, mely használatos mind a köznevelés, mind a szakképzés területén.

A 4. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (3) bekezdése, valamint a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelenéséről szóló 5/2019. (III.13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.