Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 23/2021. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról, működési feltételeiről, eljárási szabályainak megállapításáról szóló 31/2017. (IX.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 13

a helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról, működési feltételeiről, eljárási szabályainak megállapításáról szóló 31/2017. (IX.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése a 2017. szeptember 22. napján megtartott ülésén megalkotta a helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról, működési feltételeiről, eljárási szabályairól szóló 31/2017. (IX.27.) önkormányzati rendeletet (a továbbiakban: Tervtanácsi rendelet).

A tervtanácsi rendelet 2017. október 01. napján lépett hatályba.

Az azóta eltelt időszak tapasztalatai alapján a Tervtanácsi rendelet, valamint a Tervtanács ügyrendjének felülvizsgálata vált szükségessé. A rendelet egyes részeinek pontosítását, kiegészítését, módosítását jogszabályi változás – az építésügyi és az építésfelügyeleti hatóságok kijelöléséről és működési feltételeiről szóló 343/2006. (XII.23.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet), illetve a tervtanácsi működés hatékonyságának növelése indokolja.

Részletes indokolás

Az 1–3. §-hoz

A Korm. rendeletnek való megfelelés, továbbá a tervtanácsi munka hatékonyságának növelése érdekében szükségessé vált a rendelkezések pontosítása.

A 4. §-hoz

A rendelkezés kiegészítését indokolja, hogy a tervtanácsi ügyrend elfogadásának módjáról nincs magasabb szintű jogszabályi rendelkezés és erre vonatkozó szabályozást a Tervtanácsi rendelet sem tartalmaz.

Az 5. §-hoz

A hatályát vesztő pontokat tartalmazza.

A 6. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (3) bekezdése, valamint a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III.13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.