Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 25/2021. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 11/2018. (V.03.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 12

a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 11/2018. (V.03.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Magyarország Alaptörvénye lehetőséget biztosít az önkormányzatok számára, hogy törvény által nem szabályozott társadalmi viszonyokat helyi rendeletben szabályozzanak. Ilyen a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 11/2018. (V.03.) önkormányzati rendelet.

A Rendelet módosításának alapvető indoka a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Ht.) átfogó, valamint a hulladékgazdálkodás rendszerszintű módosítása.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A kiegészítés a lakosság számára egyértelműsítéssel szolgál mivel számos panasz érkezik ezekkel kapcsolatban.

A 2. §-hoz

(1) A Ht.-nek és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 385/2014. (XII.31.) Korm. rendeletnek való megfelelés miatt, a hulladékkezelési- és szállítási szolgáltatás minőségének, valamint ellenőrzési rendszerének hatékonyabbá tétele érdekében szolgáltatási területen matricás rendszer került bevezetésre. A begyűjtést végző gépjárművel megközelíthető, ürítésre alkalmas helyen történő elhelyezés kiemelése a szolgáltató és a lakosság közti vita elkerülése érdekében indokolt.

(2) Az útlezárásokkal kapcsolatos kiemelés indokolt, mivel gyakran e miatt nem tudja a közszolgáltató elszállítani a hulladékot.

A 3. §-hoz

Az ingatlanhasználó és a szolgáltató közötti jogviszonyt a Ht. határozza meg. A jogviszony nem attól jön létre, az ingatlanhasználó a szolgáltatóval szerződést köt. A közszolgáltatóval kötött szerződés csupán a létrejött szerződés tartalmi elemeit rögzíti. Ez a lakosság számára nem egyértelmű, ezért ennek pontosítása szükséges.

A 4. §-hoz

A magyarországi hulladékgazdálkodás átalakítása, a Ht. átfogó módosítása jelentős változásokat hozott. 2021. március 16. napjától a jegyzőnek, mint környezetvédelmi hatóságnak megszűnt az illegálisan elhelyezett vagy elhagyott hulladék miatt a hatósági eljárás megindításához szükséges hatásköre és illetékessége.

A 2021. március 16. napjától hatályos, hulladékgazdálkodási hatóság kijelöléséről szóló 124/2021. (III. 12.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. R.) 2. § (1) bekezdése alapján hulladékgazdálkodási hatósági ügy – ha jogszabály másként nem rendelkezik – a területi hulladékgazdálkodási hatóság hatáskörébe tartozik. A Korm. R. 1. § (1) bekezdése a közigazgatási hatósági ügyekben eljáró hulladékgazdálkodási hatóságként a megyei kormányhivatalt és a hulladékgazdálkodásért felelős miniszter által kijelölt szervezeti egységet jelöli ki.

Ugyanakkor a Ht. 35. § (1) bekezdése felhatalmazza a települési önkormányzat képviselő-testületét, hogy önkormányzati rendeletben állapítsa meg az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések körét.

Az 5. §-hoz

A 385/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet 7. §-a alapján a természetes személy ingatlanhasználónak – meghatározott esetben - választási lehetősége van a hulladékgyűjtő edények tekintetében.

A 6. §-hoz

A helyi sajátosságok miatt a hozzáférhetőség itt nem jelent szállítójárművel való hozzáférhetőséget.

A 7. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.