Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 26/2021. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

A helyi közutak nem közlekedési célú igénybevétele esetén fizetendő díjakról szóló 66/2003. (XII. 23.) Kgy. rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 12

A helyi közutak nem közlekedési célú igénybevétele esetén fizetendő díjakról szóló 66/2003. (XII. 23.) Kgy. rendelet módosításáról

Általános indokolás

A Rendelet módosításának alapvető indoka a közút nem közlekedési célú igénybevételére irányuló kérelem elbírálása során alkalmazott, a közutak igazgatásáról szóló 19/1994. (V.31.) KHVM rendelet (a továbbiakban: KHVM rendelet) hatályon kívül helyezése. A KHVM rendelet helyett 2021. július 1-jén az innovációért és technológiáért felelős miniszter útügyi igazgatásról szóló 26/2021. (VI. 28.) ITM rendelete (a továbbiakban: ITM rendelet) lépett hatályba.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A Rendelet bevezető rendelkezését szükséges módosítani, tekintettel arra, hogy a rendelet megalkotására közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) 48. § (5b) bekezdésében, valamint az ITM rendelet 7. § (2) bekezdésében szerepel a felhatalmazás.

A 2. §-hoz

A KHVM rendelet hatályon kívül helyezése miatt a kérelem elbírálásakor, valamint az igénybevételi díjak megállapításakor irányadó magasabb szintű jogszabály a továbbiakban az ITM rendelet.

A 3. §-hoz

A Rendelet 2. sz. mellékletében szereplő táblázatot szükséges kiegészíteni a „kiszolgáló – és lakóutak” kategóriával az ITM rendelet 8. § (2) bekezdés ae) pontja alapján, továbbá néhány utca útosztályba történő besorolása az ITM rendelet 8. § (2) bekezdés alapján felülvizsgálatra került. Továbbá jogszabályváltozás miatt szükséges a 4. melléklet 1. pontjában történő hivatkozás pontosítása.

A 4. §-hoz

A jogszabályváltozás következtében a párhuzamos szabályozás elkerülése érdekében, valamint a módosult rendelkezésekre tekintettel egyes korábbi rendelkezések és mellékletek hatályon kívül helyezése indokolt.

Az 5. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.

A 6. §-hoz

Átmeneti rendelkezést tartalmaz.