Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 27/2021. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 27/2016 (XI.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 12

a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 27/2016 (XI.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 27/2016 (XI.16.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban: Közösségi Ör.) rögzített, ebek Szeged város közterületén történő póráz nélküli futtatására vonatkozó rendelkezéseinek hatályon kívül helyezése vált szükségessé, figyelemmel arra, hogy azok magasabb jogforrási szinten már szabályozva vannak.

A Közösségi Ör. jelenleg hatályos 9. §-a és a 2. § e) pontja Szeged teljes közigazgatási területén a kutyafuttatókon kívüli közterületeken pórázhasználati kötelezettséget ír elő és ennek elmulasztását bírsággal szankcionálja.

Habár az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (továbbiakban Ávtv.) 49. § (6) bekezdés d) pontja lehetővé teszi az önkormányzat részére a kedvtelésből tartott állatok tartási feltételeinek helyi rendeleti szabályozását, azonban Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése a Közösségi Ör. 9. §-ában és a 2. § e) pontjában nemcsak magatartási szabályokról, hanem ezek megsértése esetén kilátásba helyezett szankcióról is rendelkezik, holott állatvédelmi bírság megállapítására az Ávtv. 49. § (3) bek. a) pontja értelmében a Kormány rendelkezik felhatalmazással, amelynek eleget is tett az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998 (XII.31.) Korm. rendelet megalkotásával.

Emellett a Közösségi Ör. fent hivatkozott rendelkezései tartalmilag átfedést mutatnak a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (továbbiakban: Szabs. tv) 193. § (1) bekezdés a) és b) pontjában foglalt veszélyeztetés kutyával szabálysértési tényállás elemeivel, így fennáll az indokolatlanul párhuzamos szabályozás, amely a jogszabályszerkesztésről szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 3. §-ába ütközik.

Figyelemmel arra, hogy az önkormányzati rendelet által szabályozott magatartást és annak megszegése esetére alkalmazott jogkövetkezményt magasabb szintű jogszabályok szabályozzák, nem indokolt a szabályozási párhuzamosságot fenntartani, ezért javasoljuk a Közösségi Ör. 9. §-ának és a 2. § e) pontjának hatályon kívül helyezését.

Részletes indokolás

A 2. §-hoz

Az 1. § - hoz

A központi és a helyi szabályozás közötti párhuzamosság megszüntetése érdekében indokolt a Közösségi Ör. 9. §-a és a 2. § e) pontjának hatályon kívül helyezése a Jat. 10. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt rendelkezések szerint.

2. § - hoz

Hatályba léptető rendelkezés a Jat. 7. § (1) bekezdése alapján.

A Jat. 18. § (3) bekezdése, és a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.