Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 31/2021. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

a veszélyhelyzet miatt a rendszeres települési támogatások átmeneti szabályozásáról szóló 51/2020. (XI.20.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2022. 01. 01

a veszélyhelyzet miatt a rendszeres települési támogatások átmeneti szabályozásáról szóló 51/2020. (XI.20.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Általános indokolás

Magyarország Kormánya a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelettel 2020. november 5. napjától veszélyhelyzetet hirdetett.

Szeged Megyei Jogú Város polgármestere az 51/2020. (XI.20.) önkormányzati rendeletben elrendelte, hogy a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszüntetésének hónapjában lejáró lakhatási támogatásra és gyógyszertámogatásra való jogosultságot továbbra is fennállónak kell tekinteni és tovább kell folyósítani. Időközben a veszélyhelyzetet meghosszabbították, ezért vannak olyan jogosultak, akiknek lakhatási támogatás esetén három, gyógyszertámogatás esetén kettő jogosultsági időszakon keresztül, közel két éve folyósításra kerül a települési támogatás anélkül, hogy a jogosultsági feltételek vizsgálata megtörténne.

A koronavírus-járvány veszélyének mértéke a védőoltások nagy arányú igénybevételének köszönhetően érdemben csökkent. Módosultak az orvos-beteg találkozásokra vonatkozó szabályok, az egészségügyi ellátás biztosított, a gyógyszertámogatáshoz szükséges igazolások beszerzése elől elhárult az akadály.

A jövedelemváltozások és az egészségi állapot felülvizsgálatának szükségessége miatt szükséges a rendelet hatályon kívül helyezése. A kérelmek benyújtására személyesen, postai úton, vagy – ügyfélkapus regisztrációt követően – elektronikus úton is lehetőség van.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A veszélyhelyzet fennállása miatt a rendszeres települési támogatások átmeneti szabályozásáról szóló 51/2020. (XI.20.) önkormányzati rendelet hatályon kívül hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.

A 2. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (3) bekezdése, valamint a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III.13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.