Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 35/2021. (XI. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról szóló 15/2000. (III.31.) Kgy. rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 01
az Önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról szóló 15/2000. (III.31.) Kgy. rendelet módosításáról
Általános indokolás
A legutóbbi Rendeletmódosítás óta eltelt időben olyan társadalmi és gazdasági igények merültek fel, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Jelen rendeletmódosítás az önkormányzati tulajdonú üres helyiségek hatékonyabb, a mai piaci viszonyoknak megfelelő hasznosítása, a jelenlegi bérbeadási rendszer rugalmasabbá tétele, valamint a bérbeadásra vonatkozó szabályok kiegészítésére irányul.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény hatályon kívül helyezésére tekintettel szükséges a Rendelet bevezető szövegének módosítása.
A 2. §-hoz
A kiüresítési kötelezettség teljesítési határideje a pályázat lebonyolítását követő időpontra kerül előírásra, tekintettel arra, hogy amennyiben a helyiség jogcím nélküli használója is indul és nyer a kiírt pályázaton, úgy abban az esetben a helyiség kiüresítésére nincs szükség. A helyiség használója ezen kötelezettségét közjegyzői okiratba foglalt nyilatkozatban tenné meg, amely biztosítéka annak, hogy rövid úton kiüresíthető legyen a helyiség.
A módosítást követően amennyiben a helyiség felújítandó, úgy a pályázati felhívásnak tartalmaznia kell az elvégzendő munkálatok meghatározását, a kivitelezési határidőt és az elvégzendő munkálatok költségét.
A módosítást követően amennyiben a helyiség felújítandó, úgy a pályázónak mellékelnie kell a pályázati ajánlatához a nyilatkozatát arról, hogy a helyreállítási munkálatokat a pályázati kiírásban megjelölt határidőben elvégzi.
A 3. §-hoz
A felújítandó helyiségeknél a bérleti jog ellenértékre történő pályáztatás esetén – hasonlóan a rendeltetésszerű használatra alkalmatlan helyiségeknél - lehetőség nyílik arra, hogy a bérlő a helyiség felújított állapotba hozatalára fordított, a bérbeadóra tartozó munkák - IKV Zrt. által készített költségvetés szerinti - költségeivel csökkentett összegét fizesse meg, továbbá a bérleti jog ellenérték fennmaradó összegét a pályázati hirdetménynek megfelelően a helyiség felújított állapotba hozatalára köteles fordítani. A Rendelet módosításának hatálybalépésével egyidejűleg az Önkormányzat és az IKV Zrt. között létrejött Ingatlanhasznosítási szerződésben rögzítésre kerül, hogy a rendeltetésszerű használatra alkalmas vagy felújított állapot kialakítási költségének erejéig a fizetendő bérleti jog ellenérték az Önkormányzatot illeti, így az Önkormányzat költségvetésében a felújítási költségek kiadást nem eredményeznek.
A rendeltetésszerű használatra alkalmatlan állapotú, vagy felújítandó helyiségeknél a Rendelet 3/A. § (9) bekezdése alapján bérleti díjra történő pályáztatás esetén lehetőség nyílik arra, hogy a pályázat azzal a feltétellel kerüljön kiírásra, hogy a bérlőnek a helyiség rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotba, vagy felújított állapotba hozatalára fordított, a bérbeadóra tartozó munkák – IKV Zrt. által készített költségvetés szerinti - költségei a bérleti díjba beszámításra kerüljenek a bérlő javára. A Rendelet módosításával egyidejűleg az Önkormányzat és az IKV Zrt. között létrejött Ingatlanhasznosítási szerződésben rögzítésre kerül, hogy a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapot vagy felújított állapot kialakítási költségének erejéig a bérleti díj bevétel az Önkormányzatot illeti, így az Önkormányzat költségvetésében ezen költségek kiadást nem eredményeznek.
A bérleti díjra történő pályáztatás esetén (3/A. § (9) bekezdés) rögzíteni szükséges, hogy a helyiségbérleti jogviszony határozott és határozatlan időtartamra is létrehozható. A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. tv. alapján határozott idejű bérleti jogviszony legfeljebb 5 évvel meghosszabbítható. A hivatkozott törvénynek megfelelően a Rendelet módosítás alapján a bérlő és a bérbeadó megállapodása szerint a határozott időre létrehozott bérleti jogviszony legfeljebb 5 évvel meghosszabbítható, amennyiben a bérlő megfelel jelen Rendeletben foglalt feltételeknek.
A bérbeadó általi rendes felmondás jogát a bérbeadó a Rendelet 3/A. § (9) bekezdése alapján megkötésre kerülő bérleti szerződésben 5 éves időtartamra kizárja. A bérbeadó kizárólag a határozatlan idejű bérleti szerződések esetén kívánja kizárni a rendes felmondás jogát, melyet a 3/A. § (9) bekezdés szerinti határozott idejű bérbeadás lehetőségének biztosítása miatt szükséges a Rendeletben is rögzíteni.
A 4. §-hoz
A Rendelet 4. § (11) bekezdésében meghatározott, határozott idejű bérleti jogviszony a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. tv. alapján legfeljebb 5 évvel hosszabbítható meg, melyre tekintettel szükséges a Rendelet módosítása.
Az 5. §-hoz
A módosítás rögzíti, hogy a Rendelet 3/A. § (9) bekezdése szerinti bérleti díjra történő pályáztatás esetén a határozott idejű bérleti jogviszony meghosszabbítása vonatkozásában, továbbá amennyiben a pályáztatott helyiségek rendeltetésszerű használatra alkalmatlanok, vagy felújítandóak, úgy az elvégzendő munkálatok költségéről a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság előzetes jóváhagyásával dönt a bérbeadó.
A módosítás pontosítja a bérbeadó általi rendes felmondás kizárásának meghosszabbítása kapcsán a szabályozást azzal, hogy erre kizárólag a 3/A. § (9) bekezdése szerinti határozatlan idejű bérbeadás esetén van lehetősége a bérlőnek.
A 6. §-hoz és az 1. melléklethez
A Rendeletben meghatározott hatáskörök módosítására tekintettel szükséges az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2019. (X.25.) önkormányzati rendeletet módosítani.
A 7. §-hoz
A rendelet időbeli hatálya kerül meghatározásra.