Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2021. (II.22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a veszélyhelyzet fennállása miatt a rendszeres települési támogatások átmeneti szabályozásáról szóló 51/2020. (XI.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 02. 23
a veszélyhelyzet fennállása miatt a rendszeres települési támogatások átmeneti szabályozásáról szóló 51/2020. (XI.20.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése, megakadályozása miatt fontos, hogy az emberek közötti személyes találkozások száma a feltétlenül szükségesre csökkenjen. Az új kérelmek benyújtásához háziorvosi, gyógyszertári, jövedelmi és egyéb igazolásokra lenne szükség.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet hatályát vesztette 2021. február 8-tól, ugyanakkor a veszélyhelyzet 2021. február 8-tól ismételten (folytatólagosan) kihirdetésre került a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021.(I.29.) Korm. rendelettel, ezért a rendelet bevezető rendelkezésének módosítása szükséges.
A 2. §-hoz
A rendeletmódosítás alapján a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszüntetésének hónapjában lejáró lakhatási támogatásra, illetve gyógyszertámogatásra való jogosultságot a követő hónap végéig, a gyógyszertámogatásra való jogosultságot pedig a követő újabb kifizetési hónap végéig kell fennállónak tekinteni és folyósítani.
Ez által a kérelmezők mentesülnek a rezsiköltség igazolások, háziorvosi igazolások, gyógyszertári igazolások beszerzése és a személyes ügyintézés alól úgy, hogy a rezsiköltségek fizetéséhez és a gyógyszerek kiváltásához a támogatás folyamatosan biztosított. A szabályozás figyelembe veszi, hogy míg a lakhatási támogatás tárgyhónapban kerül kiutalásra, a gyógyszertámogatás kéthavonta, előre utalással kerül kifizetésre. Így amennyiben a veszélyhelyzet megszüntetését követően a kérelmüket benyújtják az ügyfelek, a jogosultság és az ellátások folyósítása folyamatos lesz.
A 3. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (3) bekezdése, a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.