Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és a köznevelési intézményekben nyújtott gyermekétkeztetés térítési díjáról szóló 3/2013. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 06
a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és a köznevelési intézményekben nyújtott gyermekétkeztetés térítési díjáról szóló 3/2013. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Gyvt. 29. § (1) bekezdése szerint a személyes gondoskodást nyújtó ellátások formáit, azok igénybevételét, valamint a fizetendő térítési díjakat az önkormányzat rendeletben állapítja meg.
Az intézményi étkeztetési térítési díjakat illetően 2021. évben nem történt emelés, ugyanakkor azóta az egyes áru- és szolgáltatáscsoportok árában és a bérköltségben is emelkedés figyelhető meg. Az ellátási színvonal fenntartása érdekében a gyermekélelmezés nyersanyagköltségének egységesen 19,9%-os emelése indokolt, melynek alkalmazása legelőször a 2022. szeptember hónapra befizetett étkezésekre vonatkozik.
A Nevelési és Kulturális Intézmények Gazdasági Szolgálata (NGSZ) hatáskörébe tartozó intézmények esetén az étkezést az NGSZ Központban fizetők számára új, készpénzmentes fizetési módra, POS terminálon keresztül bankkártyával történő fizetésre nyílt lehetőség.
Az intézményi térítési díjakat, a szolgáltatási önköltséget, a térítési díj megfizetésének módjait a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és a köznevelési intézményekben nyújtott gyermekétkeztetés térítési díjáról szóló 3/2013. (II.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) tartalmazza, melynek a fentiek miatti módosítása vált szükségessé. Az Ör. melléklete tartalmazza tételesen az egyes ellátásokra vonatkozó önköltség tételeket.
Az Ör. egyebekben technikai jellegű pontosításokat, névváltozás átvezetését tartalmaz.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet bevezető részének módosítására a felhatalmazó és a feladatkört megállapító rendelkezések pontosítása érdekében kerül sor.
A 2. §-hoz
Az egyes bölcsődei étkezési díjtételek és szolgáltatási önköltség 2022. augusztus 15-től hatályos összegeit tartalmazza.
A 3. §-hoz
Az óvodai, általános iskolai, középfokú iskolai és kollégiumi, továbbá a Kozmutza Flóra Általános Iskola és Szakiskola Klúg Péter Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben biztosított gyermekétkeztetés 2022. augusztus 15-től hatályos intézményi térítési díjait tartalmazza.
A 4. §-hoz
A Nevelési és Kulturális Intézmények Gazdasági Szolgálata hatáskörébe tartozó intézmények esetén a térítési díjat az NGSZ Központban fizetők részére POS terminálon keresztül bankkártyával történő fizetésre nyílt lehetőség.
Az 5. §-hoz
A rendelet melléklete tartalmazza tételesen az egy ellátottra jutó szolgáltatási önköltség, ennek alapján a számított intézményi térítési díj és a fenntartó által meghatározott intézményi térítési díj összegét. A szolgáltatási önköltséget a Gyvt. alapján minden évben meg kell határozni. Jogszabályszerkesztési okból kifolyólag a melléklet újraszámozására is sor került.
2022. augusztus 15-től a mellékletben szereplő számított és a fenntartó által meghatározott intézményi térítési díjak megváltoznak, emiatt a melléklet a fenti időponttól módosul.
A 6. §-hoz
A Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata neve 2021-ben Nevelési és Kulturális Intézmények Gazdasági Szolgálatára változott.
A bölcsődei szolgáltatások közül 2022. augusztus 15-től az időszakos gyermekfelügyelet egész napos igénybe vétele esetén annak díja emelkedik, mert az étkezést is tartalmaz.
A 7. §-hoz
Az újonnan megállapított térítési díjak alkalmazása először a 2022. szeptember hónapra befizetett étkezésekre vonatkozik, így szükséges arról rendelkezni, hogy a 2022. augusztus 15. és 2022. augusztus 31. közötti időszakra leadott rendelések esetén a 2022. augusztus 14. napján hatályos térítési díj alkalmazandó.
A 8. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 7. § (1) bekezdése alapján. A rendelet – a gyermekétkeztetési térítési díjak kivételével – a kihirdetését követő napon lép hatályba. A térítési díjak emelésére 2022. augusztus 15-től kerül sor, így a vonatkozó szerkezeti egységek csak ettől az időponttól lépnek hatályba.
Az 1. melléklethez
Az Ör. melléklete tartalmazza tételesen az egy ellátottra jutó szolgáltatási önköltség, ennek alapján a számított intézményi térítési díj és a fenntartó által meghatározott intézményi térítési díj összegét. A szolgáltatási önköltséget a Gyvt. alapján minden évben meg kell határozni. Jogszabályszerkesztési okból kifolyólag a melléklet újraszámozására is sor került.
A 2. melléklethez
A rendelet 1. melléklete tartalmazza tételesen az egy ellátottra jutó szolgáltatási önköltség, ennek alapján a számított intézményi térítési díj és a fenntartó által meghatározott intézményi térítési díj összegét. A melléklet a 2022. augusztus 15-től érvényes összegeket tartalmazza.