Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 18/2022. (VII. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szeged városban működő fizető-parkolóhelyek üzemeltetésének és használatának szabályairól

Hatályos: 2023. 01. 01
Szeged városban működő fizető-parkolóhelyek üzemeltetésének és használatának szabályairól
Általános indokolás
Előzetes hatásvizsgálat b) pontjában hivatkozott jogszabályok által nem szabályozott társadalmi viszonyokat helyi rendeletben kerülnek szabályozásra. Ilyen a Szeged városban működő fizető-parkolóhelyek üzemeltetésének és használatának szabályairól szóló 23/2016. (IX.27.) önkormányzati rendelet helyébe lépő új rendelet.
A rendeletalkotás alapvető indoka Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata költségvetési stabilitásának megőrzése, és a gépjárművel történő várakozás szabályozásából adódó környezeti terhelés csökkenése.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (3) bekezdése, valamint a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III.13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A szakasz a rendelet területi és tárgyi hatályát szabályozza.
A 2. §-hoz
A szakasz az értelmező rendelkezések keretében a társadalmi és technikai érintettséggel kapcsolatos fogalmakat szabályozza.
A 3. §-hoz
A szakasz a díjköteles várakozási területek és azok kategóriájának kijelölését, valamint a díjfizetés alól mentesítettek körét szabályozza.
A 4. §-hoz
A szakasz a parkolóautomatából vásárolt jeggyel történő parkolás szabályait tartalmazza.
Az 5. §-hoz
A szakasz a mobiltelefonon vásárolt jogosultsággal történő parkolás szabályait tartalmazza.
A 6. §-hoz
A szakasz a parkolási bérlettel vásárolt jogosultsággal történő parkolás szabályait tartalmazza.
A 7. §-hoz és a 8. §-hoz
A szakasz a kedvezményes parkolási bérlet vásárlás lehetőségét, díját szabályozza a fizetőparkoló övezeten belül lakóhellyel rendelkező természetes személyre vonatkozóan.
A 9. §-hoz
A szakasz a kedvezményes parkolási bérlet vásárlás lehetőségét, díját szabályozza a fizetőparkoló övezeten belüli természetes személyre vonatkozóan bölcsődék, óvodák és általános iskolák előtt kijelölt várakozóhelyek igénybevételére.
A 10. §-hoz
A szakasz a díjhátralékkal rendelkező természetes személy kedvezményes parkolási bérlet vásárlás lehetőségének korlátozását, a kedvezményes bérlet cseréjét, valamint az adatkezelés szabályait tartalmazza.
A 11. §-hoz
A szakasz a díjfizetés nélküli várakozás, valamint a pótdíj szabályait tartalmazza.
A 12. §-hoz
A szakasz vegyes rendelkezéseket tartalmaz a parkoló bérlet utólagos bemutatásával, valamint a bejelentések kezelésével, a parkolásra jogosító dokumentum járművön elhelyezésével kapcsolatban, továbbá az elektromos autók töltésére alkalmas parkolók igénybevételét, valamint a napijeggyel történő várakozást szabályozza.
A 13. §-hoz
A szakasz a lila zóna használatának eltérő szabályait tartalmazza.
A 14. §-hoz
A szakaszban a rendelet mellékletei kerültek felsorolásra.
A 15–18. §-hoz
A szakasz a hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezések.
Az 1–3. melléklethez
Az 1-2. melléklet a fizetőparkoló övezet parkolási zónáinak területi leírását szabályozza. A 3. melléklet a fizetőparkolási rendszerrel kapcsolatos díjakat és költségeket tartalmazza.