Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 34/2022. (XII. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szeged Megyei Jogú Város településkép védelméről szóló 30/2017. (IX.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 19 17:00

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 34/2022. (XII. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.19.
Szeged Megyei Jogú Város településkép védelméről szóló 30/2017. (IX.27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése a 2017. szeptember 22. napján megtartott ülésén a 318/2017. (IX.22.) Kgy. sz. határozatával elfogadta Szeged Megyei Jogú Város Településképi Arculati Kézikönyvét, és jóváhagyta Szeged Megyei Jogú Város településkép védelméről szóló 30/2017. (IX.27.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: településképi rendelet).
Az építészeti örökségnek azok az elemei, amelyek értékük alapján nem részesülnek országos egyedi műemléki védelemben, de a sajátos megjelenésüknél, jellegzetességüknél, településképi vagy településszerkezeti értéküknél fogva a térség, illetőleg a település szempontjából kiemelkedőek, hagyományt őriznek, az ott élt emberek és közösségek munkáját és kultúráját híven tükrözik, a helyi építészeti örökség részét képezik.
A helyi védetté nyilvánításról vagy annak megszüntetéséről, továbbá a védettséggel összefüggő korlátozásokról és kötelezettségekről és támogatásokról a települési önkormányzat a településképi rendeletben dönt.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A településképi rendelet 1.1.1., 1.1.3., 1.2.2. melléklet módosításáról rendelkezik.
A jegyzékek aktualizálása, valamint egy-két objektum helyrajzi számának pontosítása vált szükségessé.
A helyi egyedi védelem alá tartozó épületek, építmények jegyzéke kiegészül a Közgyűlés által helyi egyedi védelem alá helyett objektumok körével.
A 2. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmazza.
A rendelet hatálybalépését követően a nemzeti kulturális örökség minisztere egyes épületeket műemlékké nyilvánított, ezen ingatlanok esetében a helyi egyedi védelmet meg kell szüntetni.
A helyi egyedi védelem megszüntetésre kerül továbbá azon objektumok vonatkozásában is, amelyek esetében a helyi egyedi védelem alatt álló építészeti értékek megsemmisültek, hatósági kötelezéssel elbontásra kerültek.
A 3. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (3) bekezdése, valamint a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.