Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 14/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 26

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 14/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.26.
egyes önkormányzati rendeletek módosításáról
Általános indokolás
A közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelet módosításának szükségességét az utcanév táblák elmúlt években tapasztalható jelentős mértékű „eltűnése” és a visszahelyezésük kapcsán az ingatlantulajdonosok részéről tapasztalt problémák indokolták.
Az építményadóról szóló önkormányzati rendelet módosítását indokolja a beruházási célterületen történő adókedvezmény lehetőségének biztosítása.
Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata vagyona feletti rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól szóló rendeletében hatásköri szabály pontosítása vált szükségessé.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az utcanévtáblák, névmagyarázó táblák és házszám táblák kihelyezésére vonatkozó rendelkezéseket a közterületek elnevezésének szabályairól szóló 45/1991. (XII. 31.) Kgy. rendelet (továbbiakban: Ör.) tartalmazza.
Az Ör. 9. § (1) bekezdése kimondja, hogy az ingatlan tulajdonosa az utcanévtábla és a névmagyarázó tábla elhelyezését tűrni köteles. E táblák kihelyezése jogszabály alapján a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. feladata, azonban számos alkalommal történt jelzés azzal kapcsolatosan, hogy az ingatlantulajdonos nem járul hozzá az utcanév és névmagyarázó tábla új vagy felújított épület homlokzatára való felszereléshez.
Általánosságban a jegyző előtti címkezelési eljárás lefolytatása vagy házszám megállapítás során kerül előírásra házszámtábla kihelyezése.
Az Ör. 13. § (1) bekezdése értelmében a házszámtábla elkészítése, elhelyezése, karbantartása és pótlása az ingatlan tulajdonosának kötelessége. Amennyiben az ingatlan közterületről nem, csak másik telken keresztül közelíthető meg, akkor a közterülettel nem érintkező (belső) ingatlan házszámtáblájának kihelyezését a közterülettel érintkező ingatlan tulajdonosa tűrni köteles.
Ezen előírások maradéktalan teljesítése az élet több területén is kulcsfontosságú, mint például a postai kézbesítések, betegszállítás, közlekedés, településbiztonság.
Fentiek miatt indokolt az előírások be nem tartását a közösségi együttélés szabályainak megszegése jogi kategóriába emelni és szankcionálható tényállásként szabályozni annak érdekében, hogy a jogkövető magatartás hatékonyan kikényszeríthetővé váljon.
A 2. §-hoz
A rendelet kormányhatározattal beruházási célterületté nyilvánított területen található építmény esetén meghatározza az eltérő adómértéket.
A 3. §-hoz
Az új adómértékekhez kapcsolódó technikai szövegmódosítás.
A 4. §-hoz és az 5. §-hoz
A kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok saját taggal (Önkormányzat) kötött, költségvetési előirányzat felhasználására vonatkozó szerződéseinél a hatásköri szabályokat pontosítani szükséges, akként, hogy a költségvetési végrehajtási rendelet szerint hatáskörrel rendelkező döntéshozó döntése elegendő legyen mind az önkormányzati fizetési kötelezettség jóváhagyására, mind pedig a gazdasági társaság vezetőjének tárgyi szerződés aláírására vonatkozó felhatalmazására.
A 6. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.