Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szeged megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 35/2009. (XI.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 26

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.26.
Szeged megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 35/2009. (XI.11.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Szeged város célul tűzte ki a város egyedi arculatának sajátos megjelenését, továbbá az emberek munkáját és kultúráját is híven tükröző természeti környezetének megőrzését, a város területén lévő természeti emlékek, természeti területek, tájak, valamint ezek természeti rendszereinek, biológiai sokféleségének védelmét, a fenntartható használatuk elősegítését, a város és a táj harmonikus összhangjának megtartását és fejlesztését, a környezet iránt érzékeny kultúra fejlesztését, a város lakosságának a természeti szabadidős, kulturális és sporttevékenységét elősegítő környezetben való felüdülését biztosító természeti területek, tájak védelmét, a város természeti, tájképi és kultúrtörténeti szempontból értékes területeinek és környezetének megismertetését, a védelmükkel kapcsolatos ismeretterjesztési tevékenység támogatását.
A fák védetté nyilvánításával egy kis lépéssel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy a helyi lakosok a várossal együtt több figyelmet fordítsanak az épített környezetben is a természeti értékek jelentőségére.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Szeged város helyi jelentőségű természeti területeinek és emlékeinek védelméről szóló 35/2009. (XI. 11.) önkormányzati rendelet Szeged város helyi védelem alá tartozó egyedi fáit tartalmazó 1. melléklet kiegészítése 4 db védett fával és az 5. melléklet kiegészítése a védett fákra vonatkozó speciális kezelési móddal.
A 2. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (3) bekezdése, valamint a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.