Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 26/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2019. (X.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 19

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 26/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.19.
az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2019. (X.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Magasabb szintű jogszabályokkal való összhang megteremtése, valamint adminisztratív ügymenet gyorsítása érdekében szükségessé vált Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2019. (X. 25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SZMSZ) módosítása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Két közgyűlés közötti időszakban a közmeghallgatás összehívásának lehetőségét teremti meg az, hogy annak időpontjáról a polgármester dönt.
A 2. §-hoz
Az SZMSZ mellékleteit érintő módosítás magasabb szintű jogszabállyal való összhang és gyorsabb ügyintézés miatt szükséges.
A 3. §-hoz
A kormányzati funkciók és államháztartási szakágazatok osztályozási rendjéről szóló 15/2019. (XII. 7.) PM rendelet módosításáról szóló 1/2023. (III. 6.) PM rendelet módosítását át kell vezetni az SZMSZ 5. mellékletén.
A 4. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
Az 1. melléklethez
A Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság főbb feladatait indokolt kiegészíteni azzal, hogy a tulajdonjog és bérleti jog cseréje esetén a határozatlan időre szóló elhelyezést véleményezi.
A 2. melléklethez
Az SZMSZ módosítása alapján az ügymenet gyorsítása céljából – a betegellátás biztonsága érdekében – a 48/2023. (XI. 22.) BM rendelet 4. és 5. alcímében foglalt, az alapellátási körzet kialakítása iránti eljárásban a Polgármester javaslatot tesz a praxiskezelő (Országos Kórházi Főigazgatóság) számára, az alapellátási körzetek átalakítása esetén pedig a praxiskezelő által megküldött, a körzethatárokra vonatkozó tervezetet a Polgármester véleményezi.
A 3. melléklethez
Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata alaptevékenységeinek kormányzati funkció szerinti megjelölését könyvelés technikai okokból javasolt kiegészíteni.