Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 29/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről szóló 11/2022. (V.9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 21

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 29/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.21.
Az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről szóló 11/2022. (V.9.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felhívással élt az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről szóló 11/2022 (V.9.) rendelet (a továbbiakban: Rendelet) kapcsán, melynek eleget téve a felhatalmazó rendelkezések pontosításra kerültek.
A 2. §-hoz
A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felhívással élt a Rendelet kapcsán, melynek eleget téve a Rendelet 1. § (5) bekezdése jelen szakasz szerint pontosításra került.
A 3. §-hoz
A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felhívással élt a Rendelet kapcsán, melynek eleget téve a Rendelet 5/A. § (1) bekezdése helyébe jelen szakasz rendelkezése lép.
A 4. §-hoz
A Kúria Önkormányzati Tanácsa meghozta a Köf.5.013/2023/6 számú határozatát, melynek eleget téve átalakításra került a helyreállítatlan lakások pályáztatására vonatkozó konstrukció.
Az 5. §-hoz
Jelen módosítással bővítésre kerül a bérbeadható lakások köre.
A 6. §-hoz
Jelen módosítással az iskolai végzettséget figyelembe vevő konstrukció alakul ki.
A 7. §-hoz
Jelen módosítással bővítésre kerül a bérbeadható lakások köre.
A 8. §-hoz
Jelen szakasszal a korábbi szabályozás pontosításra kerül.
A 9. §-hoz
A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felhívással élt a Rendelet kapcsán, melynek eleget téve a Rendelet 20. § (2) bekezdése jelen szakasz szerint pontosításra került.
A 10. §-hoz
Jelen szakaszban kibővítésre került a hosszabbítást követően szociális lakbért fizetők köre, mely a jogalkotó szándékát tükrözi, miszerint a korábban szociális helyzet alapján pályázati úton komfort nélküli komfortfokozatú lakásban elhelyezettek jogviszonyuk hosszabbítása esetén továbbra is szociális lakbért fizetnek.
A 11. §-hoz
Jelen szakasz pontosításra került, mely az élettér meghatározása kapcsán jelentkezett a gyakorlati alkalmazás kapcsán.
A 12. §-hoz
A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felhívással élt a Rendelet kapcsán, melynek eleget téve a Rendelet 28. § - a jelen szakasz szerint pontosításra került.
A 13. §-hoz
A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felhívással élt a Rendelet kapcsán, melynek eleget téve a Rendelet 29. § (8) bekezdése pontosításra került.
A 14. §-hoz
Jelen szakasz a Rendelet 32. §-ának kiegészítését tartalmazza, mely kivételi kört határoz meg a óvadékfizetési kötelezettség alól.
A 15. §-hoz
Jelen szakasz módosítását a gyakorlatban történő könnyebb alkalmazás indokolja.
A 16. §-hoz
Jogszabály változása következtében a kéményseprési szolgáltatási díj tekintetében módosításra került a jelen szakasz (2) bekezdése, továbbá a jelen bekezdésben szabályozott külön szolgáltatások köre pontosításra került.
A 17. §-hoz
Az álláskeresési támogatásra vonatkozó időszak korrigálásra került.
A 18. §-hoz
Az átmeneti rendelkezés bérlők számára előnyös pontosítására került sor.
A 19. §-hoz
Átmeneti rendelkezéseket tartalmaz.
A 20. §-hoz
A Rendelet 1., 2. és 3. sz. melléklete a jogszabályi környezet változására tekintettel, a pályáztatási konstrukció változása, illetve a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság hatáskörének bővítése miatt módosításra került.
A 21. §-hoz
A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felhívással élt a Rendelet kapcsán, melynek eleget téve a Rendelet egyes szakaszai pontosításra kerültek.
A 22. §-hoz
A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felhívással élt a Rendelet kapcsán, melynek eleget téve a Rendelet jelen szakasz szerinti rendelkezései hatályon kívül helyezésre kerülnek.
A 23. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
Az 1. melléklethez
A Rendelet ezzel a kiegészítéssel biztosít véleményezési jogkört.
A 2. melléklethez
Jelen módosítást a jogszabályi környezet változása indokolta a tankötelezettség igazolásának vonatkozásában, illetve a pályáztatási szempontrendszer módosul.
A 3. melléklethez
Az önkormányzat a Tápai u. 5. számú épületben lévő lakásokat más módon kívánja a jövőben hasznosítani.
A 4. melléklethez
A külön szolgáltatások köre pontosításra került.