Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 6/2023. (II. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről szóló 11/2022. (V.9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 22

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 6/2023. (II. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.22.
Az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről szóló 11/2022. (V.9.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Rendelet módosítását a hatályba lépése óta a gyakorlati alkalmazás során felmerült kérdések rendezése indokolja, valamint az esetleges szerkesztési, gépelési hibák kerülnek korrigálásra.
A fentieken túl a módosítás indoka a Kúria Köf.5.016/2022/5. sz. határozata, melynek értelmében az érintett rendelkezéseket módosítani kellett. A módosítás rendszerszintű változást eredményez a jogszabály vonatkozásában (a költségelvű bérbeadások vonatkozásában a lakbérkedvezményre, valamint a bérbeadó által kezdeményezett csereelhelyezésre vonatkozó szabályok hatályon kívül helyezésre kerülnek). A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal CS/B01/08902-5/2022. számú törvényességi felhívásában foglaltak végrehajtása érdekében a külön szolgáltatásokra vonatkozó rendelkezésiek is pontosításra kerülnek.
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
Jelen rendeletmódosítás érinti az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2019. (X.25.) önkormányzati rendeletet is, így a jogharmonizáció érdekeben ezen rendelet módosítása is indokolt, valamint az egyes helyeken a „Megyei” szövegrész helyébe a névváltozásra tekintettel „Vármegyei” megnevezés kerül.
A 4. §-hoz
Jelen szakasz (1) - (2) bekezdése alapján a Rendelet 3. § (2) bekezdését pontosítani kellett, a jogalkotás során kimaradt az e) és f) pontban meghatározott esetkör.
Jelen szakasz (3) bekezdése alapján a Rendelet 3. § (3) bekezdés a) pontja a Kúria Köf.5.016/2022/5. számú határozata alapján kerül módosításra.
Az 5. §-hoz
A Rendelet 4. § (2) bekezdése a Kúria Köf.5.016/2022/5. számú határozata alapján kerül módosításra.
A 6. §-hoz
A Rendelet ezen része a Kúria Köf.5.016/2022/5. számú határozata alapján kerül módosításra.
A 7. §-hoz
A Rendelet az 5/A. szakasszal került kiegészítésre a Kúria Köf.5.016/2022/5. számú határozata alapján.
A Rendelet 5/A. § (2) bekezdés e) pontjának kivételi köre került kibővítésre, mely által a jogalkotói szándéknak megfelelően a pályázaton részt vehetnek a módosítást követően a fiatalok, egyetemi, főiskolai hallgatók garzonházában, szolgálati lakásban elhelyezettek is.
A Rendelet 5/A. § (4) bekezdés k) és az 5. § (5) bekezdés h) pontjában a tartozás, díjhátralék pontosításra került, a közüzemi szolgáltatók felé fennálló tartozás, díjhátralék egyértelműen bekerült a szabályozásba.
A Rendelet 5/A. § (9) bekezdése pontosításra került, mivel hosszabbításra vonatkozó rendelkezést a Rendelet 22. §-a is szabályoz.
A 8. §-hoz
A Rendelet 6. § (2) bekezdés a) pontjának kivételi köre került kibővítésre, mely által a jogalkotói szándéknak megfelelően a pályázaton részt vehetnek a módosítást követően fiatalok, egyetemi, főiskolai hallgatók garzonházában, szolgálati lakásban elhelyezettek is.
Jelen szakaszban egyes részek pontosításra kerültek.
A 9. §-hoz
A jelen szakasz (1) bekezdése technikai jellegű módosítást tartalmaz.
A jelen szakasz (2) bekezdésében foglaltak a Rendelet elhelyezési feltételrendszerét veszik alapul a 8. § vonatkozásában is, szerkesztési hiba korrigálása miatt kerülnek be az d) - h) pontban foglalt feltételek jelen módosítás során.
A 10. §-hoz
A jelen szakasz értelmében a Rendelet 10. § (2) bekezdés g) pontjában a tartozás, díjhátralék pontosításra került, a közüzemi szolgáltatók felé fennálló tartozás, díjhátralék egyértelműen bekerült a szabályozásba.
A 11. §-hoz
A jelen szakasz (1) bekezdése alapján a 11. § (2) bekezdés f) pontja került kiegészítésre a jogcím nélküli lakáshasználókkal, mely a Rendeletben ezen vonatkozásban egységesen használandó.
A jelen szakasz (2) bekezdése értelmében a Rendelet 11. § (2) bekezdés i) pontjában a tartozás, díjhátralék pontosításra került, a közüzemi szolgáltatók felé fennálló tartozás, díjhátralék egyértelműen bekerült a szabályozásba.
A jelen szakasz (3) bekezdése alapján a 11. § (2a) bekezdéssel egészült ki, mely a kérelmek elbírálására tartalmaz rendelkezést, mellyel a Rendeletet szükséges kiegészíteni.
A 12. §-hoz
A jelen szakasz értelmében a Rendelet 12. § (1) bekezdés f) pontjában a tartozás, díjhátralék pontosításra került, a közüzemi szolgáltatók felé fennálló tartozás, díjhátralék egyértelműen bekerült a szabályozásba.
A 13. §-hoz
A jelen szakasz (1) bekezdése értelmében a Rendelet 14. § (1) bekezdés a) pontjában pontosításra került a szabályozás a bérleti díj vonatkozásában.
A jelen szakasz (3) bekezdése értelmében a Rendelet 14. §-a (5a) bekezdéssel egészül ki a Kúria Köf.5.016/2022/5. számú határozata alapján.
A 14. §-hoz
A jelen szakasz alapján a Rendelet 15. § (3) bekezdése kiegészült, miszerint a bérlőnek igazolni kell, hogy lakása vonatkozásában karbantartási kötelezettségének eleget tett-e, valamint az rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotú.
A 15. §-hoz
Jelen szakasz alapján a Rendelet 15. alcíme a Kúria Köf.5.016/2022/5. számú határozatára tekintettel került módosításra.
A 16. §-hoz
Jelen szakasz alapján a Rendelet kiegészül a 15/A. szakasszal, tekintettel a Kúria Köf.5.016/2022/5. számú határozatára.
A 18. §-hoz
Jelen szakasz alapján a Rendelet 21. § (1) bekezdésében a hivatkozás pontosításra került.
A 19. §-hoz
A jelen szakasz (1) bekezdése alapján a Rendelet 22. § (1) bekezdés c) és d) pontja módosításra került, a tulajdonnal való, valamint az önkormányzati tulajdonú lakás vonatkozásában határozatlan idejű bérleti jogviszonnyal való rendelkezés az ország területén vizsgálandó a kivételektől eltekintve.
A jelen szakasz (2) bekezdése alapján a Rendelet 22. § (2) bekezdése pontosításra került.
A jelen szakasz (3) bekezdése alapján a Rendelet 22. § -a kiegészült a (3) bekezdéssel, mely a piaci pályázaton elhelyezettek esetén felmerült ellentmondást oldotta fel: az elhelyezés meghosszabbításakor vizsgálandó volt a c) pontban foglalt rendelkezés, míg az elhelyezéskor nem.
A 20. §-hoz
A 23. § (2) bekezdés c) pontja a Kúria Köf.5.016/2022/5. számú határozat döntése alapján került módosításra.
A 21. §-hoz
A jelen szakasz alapján a Rendelet 25. § (3) bekezdés b) pontja került pontosításra, miszerint a közüzemi díjhátralék a közüzemi szolgáltató vonatkozásában vizsgálandó.
A 22. §-hoz
A jelen szakasz alapján a Rendelet 27. § (5) bekezdés b) pontja került pontosításra, miszerint a közüzemi díjhátralék a közüzemi szolgáltató vonatkozásában vizsgálandó.
A 23. §-hoz
A jelen szakasz alapján a Rendelet 28. § (2) bekezdés b) pontja került pontosításra, miszerint a közüzemi díjhátralék a közüzemi szolgáltató vonatkozásában vizsgálandó.
A 24. §-hoz
Jelen szakasz alapján a Rendelet 29. § (6) bekezdésében az Ltv. egyes rendelkezéseire való hivatkozások pontosításra kerültek.
A 25. §-hoz
A Rendelet 31. § (2) bekezdése a Kúria Köf.5.016/2022/5. számú határozata alapján, valamint a vagyonhasznosító jelzésének megfelelően került módosításra.
A 26. §-hoz
A jelen szakasz (1) bekezdése alapján az óvadékra vonatkozó szabályozás került pontosításra, mivel a piaci bérbeadási jogcímek esetén is fizetni kell. Tekintettel arra, hogy a piaci alapon történő pályáztatás az óvadék mértékére történik, így ezen esetben a Rendelet 7. § (4) bekezdése alkalmazandó, valamint a helyreállítatlan lakások helyreállítására történő pályáztatás során bérbeadott lakások vonatkozásában az 1 éves határozott időtartamra óvadékfizetési kötelezettség nem keletkezik.
A jelen szakasz (2) bekezdésében szövegpontosítás történt.
A 27. §-hoz
A VII. fejezet címe a Kúria Köf.5.016/2022/5. számú határozata alapján került módosításra.
A 28. §-hoz
Jelen szakasz a külön szolgáltatásokra vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza, melyek a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal CS/B01/08902-5/2022..számú törvényességi felhívására tekintettel kerültek módosításra.
A 29. §-hoz
A VIII. fejezet címe jelen rendeletmódosításra tekintettel kerül megváltoztatásra.
A 30. §-hoz
Jelen szakasz alapján a Rendelet 44. §-a került kiegészítésre, melynek indoka a Kúria Köf.5.016/2022/5. számú határozatában foglaltaknak történő megfelelés, illetve a korábban létrejött jogviszonyokra és folyamatban lévő ügyekre alkalmazandó szabályok pontosítása a normavilágosság követelményének való megfelelés érdekében.
A 31. §-hoz
Jelen szakasz meghatározza a kézbesítési fikció fogalmát, mellyel a Rendelet kiegészítésre került.
A 33. §-hoz
Az alábbi szakasz a szövegcserével érintett részeket foglalja magában, melyek nagyrészt pontosításokat tartalmaznak.
A 34. §-hoz
Jelen szakasz a Kúria Köf.5.016/2022/5. számú határozata alapján elrendelt részek hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.
A 35. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.