Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2023. (II. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a névadó és jubileumi házassági évforduló ünnepségek megtartásának szabályairól

Hatályos: 2023. 04. 01

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2023. (II. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.01.
a névadó és jubileumi házassági évforduló ünnepségek megtartásának szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország Alaptörvénye lehetőséget biztosít az önkormányzatok számára, hogy törvény által nem szabályozott társadalmi viszonyokat helyi rendeletben szabályozzanak.
Az elmúlt időszakban a helyi lakosság részéről számos alkalommal merült fel igény névadók és jubileumi házassági évfordulók ünnepélyes, a Polgármesteri Hivatal közreműködésével történő megtartására. Ezen a családi események ezidáig nem jelentek meg önkormányzati rendeleti szinten, mindazonáltal amennyiben a Hivatal munkatársai e minőségükben működnek közre ezen szertartások előkészítésében és lebonyolításában, indokolt e terület normatív jellegű leszabályozása.
Az újonnan megalkotni kívánt rendelet kiterjed a gyermekek névadó ünnepségének és jubileumi házassági évforduló szertartások lebonyolításának részletszabályaira, valamint a kérelmező felek által ezen szolgáltatásokért a Polgármesteri Hivatalnak fizetendő díjakra.
Emellett rögzítésre kerül, hogy a Polgármesteri Hivatalban a szertartáson közreműködő köztisztviselőket a munkaidőn és hivatalos helyiségen kívül megtartott családi események után díjazás illeti meg. Ennek összege azonos az anyakönyvi eseményeken történő közreműködés után kapott díjazással.
A rendelet hatályba lépésénél figyelembe kell venni, hogy Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (Stabilitási tv.) előírja, hogy a fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie, ezért a jogszabály hatálybalépésének napjaként 2023. április 1. napját javasoljuk megjelölni.