Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 20

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.20.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Általános indokolás
A rendelet az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. §-ában foglalt eljárásrend alapján, az Áht. 23. §-a szerinti tartalommal és bontásban határozza meg Szeged Megyei Jogú Város 2024. évi költségvetését, a bevételi és kiadási előirányzatokat.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A költségvetési rendelet szervi hatálya kerül meghatározásra.
A 2. §-hoz
A város 2024. évi költségvetési bevételei/kiadásai, finanszírozási bevételei/kiadásai, valamint ezek alapján a város összes bevétele/kiadása (főösszeg), továbbá a költségvetési hiány külső és belső finanszírozásának összege és összetétele kerül meghatározásra.
A 3. §-hoz
A rendelet 1-17. mellékleteinek felsorolást, jóváhagyását tartalmazza.
A 4. §-hoz
A Köztisztviselői illetményalap összege, és a végrehajtási szabályokat tartalmazó külön rendeletre való utalás kerül meghatározásra.
Az 5. §-hoz
A költségvetési rendelet időbeli hatálya kerül meghatározásra.
Az 1. melléklethez és a 2. melléklethez
A Város 2024. évi összevont költségvetési mérlege, kiadásai, bevételei kerülnek rögzítésre kiemelt előirányzatonkénti bontásban.
A 3. melléklethez
Az önkormányzat bevételei kerülnek rögzítésre: a működési/felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (ideértve a hazai és az európai uniós támogatással megvalósuló projektek bevételeit), a közhatalmi bevételek, a működési bevételek, a felhalmozási bevételek, a működési és felhalmozási célú átvett pénzeszközök, a finanszírozási célú bevételek, valamint az Alapok (Parkolóalap, Lakásalap, Vízügyi Építési Alap, Környezetvédelmi Alap) bevételei.
A 4. melléklethez
A működési kiadások jogcímenkénti bontásban kerülnek maghatározásra: a Fejlesztési, Városüzemeltetési, Egészségügyi, Szociális, Köznevelési és ifjúsági, Sport, Kulturális és Egyéb feladatok, kötelező, önként vállalt és államigazgatási faladat bontásban. A működési kiadások közt kiemelkedő jelentőséggel bír a beruházások, pályázatok előkészítésével összefüggő kiadási előirányzat, az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok működési támogatásai, a rászorulók részére nyújtott segélyek, a város érekében tevékenykedő egyesületek, alapítványok, intézmények által pályázható speciális keretek, úgyszintén a jogszabály által kötelezően betervezendő tartalékok, valamint az energiaárak és infláció fedezetére létrehozott tartalékok.
Az 5. melléklethez
A működési kiadásokkal egyező jogcímenkénti bontásban kerülnek maghatározásra a felhalmozási kiadások is. Kiemelkedő jelentőségűek a város szociális és infrastrukturális beruházásai, valamint a városrészi felújítások, valamint az út- kerékpárút és járda és rekonstrukciós keretből finanszírozandó beruházások.
A 6. melléklethez
Szintén jogcímenkénti bontásban kerülnek meghatározásra a felújítási feladatok. Többek közt a játszóterek, közterületek, csapadékvíz-elvezető létesítmények, orvosi rendelők és egyéb intézmények felújítási kiadásai, valamint a halaszthatatlan beavatkozást igénylő feladatokra szolgáló intervenciós keret került betervezésre.
A 7. melléklethez
A Parkolóalap, a Lakásalap, a Vízügyi Építési Alap és a Környezetvédelmi Alap kiadásait tartalmazza.
A 8–11. melléklethez
Az önkormányzati fenntartású költségvetési intézmények bevételeit, kiadásait, kötött felhasználású és kiemelt céltámogatásait tartalmazzák.
A 12. melléklethez
A Működési kiadások Alapítványok támogatása költségvetési előirányzat részletezését tartalmazza, amely felsorolja az áthúzódó, döntéssel bíró, és még ki nem fizetett különböző keretekből nyújtott alapítványi támogatásokat.
A 13. melléklethez
A köznevelési és a szociális ágazathoz tartozó költségvetési intézmények engedélyezett létszám-előirányzata kerül meghatározásra szakmai, szakmai munkát segítő és nem szakmai (technikai) álláshelyi bontásban.
A 14. melléklethez
Az Áht. 24. § (4) bekezdés a) pont második fordulata szerint kötelezően elkészítendő előirányzat felhasználási tervet tartalmazza.
A 15. melléklethez
Az Európai Uniós támogatással megvalósuló önkormányzati projektek felsorolást és a projektek főbb adatait tartalmazza a melléklet.
A 16. melléklethez
Az Áht. 29/A. § szerinti, az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek bemutatását tartalmazza a költségvetési évet (2024) követő három évre, illetve az ügyletek futamidejére vetítve (2027-ig).
A korábban megállapított adósságot keletkeztető ügyletekből eredő fizetési kötelezettségek számításához képest előre nem látható változás okai a következőek: minimálbér, garantált bér növelése, energiaköltségek emelkedése, infláció.
A 17. melléklethez
Az önkormányzat fennálló kezességvállalásainak bemutatását tartalmazza.