Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának az építészeti örökség helyi értékeinek védelméről szóló 14/2008. (IV. 03.) rendelete

a 32/2008. (XII. 5.), a 45/2009. (XI. 20.), a 33/2010. (XI. 16.), 38/2011.(X.26.), a 42/2011.(XI.17.), a 33/2012. (VII.16.) és a 28/2013. (X.17.) számú önkormányzati rendelettel egységes szerkezetben

Hatályos: 2015. 11. 18- 2017. 12. 30

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának

az építészeti örökség helyi értékeinek védelméről szóló 14/2008. (IV. 03.) rendelete

a 32/2008. (XII. 5.), a 45/2009. (XI. 20.), a 33/2010. (XI. 16.), 38/2011.(X.26.), a 42/2011.(XI.17.), a 33/2012. (VII.16.) és a 28/2013. (X.17.) számú önkormányzati rendelettel egységes szerkezetben



Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdése, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) 57. §. (3) bekezdése, valamint az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/l999. (VIII. 13.) FVM rendelet 4. §-ban foglalt felhatalmazás alapján az építészeti örökség helyi értékeinek védelméről az alábbi rendeletet alkotja:



Általános rendelkezések


1. §.


(1) E rendelet célja Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat /továbbiakban: Önkormányzat/ településképe és történelme szempontjából meghatározó, egyéb védettséget nem élvező épített és környezeti értékek védelme, így különösen: a kerület építészeti örökségének, jellemző karakterének a jövő nemzedékek számára történő felderítése, számbavétele és meghatározása, nyilvántartása és dokumentálása, megőrzése és revitalizációja, megfelelő funkcióval történő hasznosítása, bemutatása és a nyilvánosság számára történő megismertetése.


(2) A település épített értékei - az aktuális tulajdonformára tekintet nélkül - a nemzet kulturális kincsének részei, ezért megóvásuk, fenntartásuk, jelentőségükhöz igazodó használatuk, bemutatásuk és megismertetésük közérdek.


(3) Az (1) és (2) bekezdésekben megfogalmazottak megvalósulása érdekében a Képviselő-testület - az Étv. 57. §. (3) bekezdése alapján - a kerület épített értékeit helyi védettség alá helyezheti, vagy mentesítheti a védelem alól, a jelen rendelet szabályai alapján. A helyi értékvédelem tárgyai különösen: a helyi, oltalmat igénylő települési, táji, építészeti, néprajzi, településtörténeti, régészeti, művészeti, műszaki-ipari és kultúrtörténeti szempontból védelemre érdemes

a./  településszerkezet,

b./  településkarakter,

c./  beépítési mód,

d./  településkép,

e./  utcakép,

f./  épületegyüttes,

g./  épületek, építmények, műtárgyak,

h./  épületrészek,

i./   a közterületek berendezései és utcabútorzatok,

j./   szobrok és emlékművek,

k./  a településszerkezet szempontjából jelentős zöldterületek és növényzetek.


(4) Nem vonható helyi védelem alá a más módon már védett, műemléki védettséget élvező építmény (épület, épületrész), a természetvédelem alatt álló növényzet, illetve a fővárosi védelem alatt álló objektum.


(5) A helyi védelem alá helyezés alapvető szempontjai: a védendő objektum (terület, látvány)

a./  történeti, kultúrtörténeti értéke,

b./  településtörténeti és

c./  építészeti, esztétikai értéke,

d./  egyedisége.



Fogalom-meghatározások


2. §.


E rendelet alkalmazása során:


a./ Védett településszerkezet:

A képviselő-testület által védetté nyilvánított utcahálózat, telekszerkezet és építési vonal.


b./ Védett településkarakter:

A képviselő-testület által védetté nyilvánított településépítészet jellegzetes elemeinek, stílusának, szerkezeteinek, formáinak, anyagainak, színvilágának együttese.


c./ Védett beépítési mód:

A képviselő-testület által védett, más jogszabályban meghatározott beépítési konfiguráció. /jellemzően zártsorú, szabadon álló, oldalhatáron álló/


d./ Védett településkép:

A képviselő-testület által védetté nyilvánított utcakép, az épített és táji környezet együttese. A védett településkép az épített és természetes környezet elemeit egyaránt magában foglalja, így különösen az épülethomlokzatokat, sziluetteket, műtárgyakat, közterületi bútorzatot, a közműhálózat látható elemeit, a jellegzetes növényzetet és a burkolatokat.


e./ Védett épületegyüttesek:

A képviselő-testület által védetté nyilvánított azon topográfiailag körülhatárolható épületekből, illetve építményekből álló épületegyüttesek, vagy az épített és természetes környezet együtteseként kialakult kultúrtájak, amelyek történelmi, régészeti, művészeti, tudományos, társadalmi, vagy műszaki-ipari szempontból jelentősek, városszerkezeti vagy városképi szerepük meghatározó.


f./ Védett épületek, építmények:

A képviselő-testület által védetté nyilvánított olyan épület, építmény, amely a hagyományos településkép megőrzése céljából, továbbá építészeti, településtörténeti, régészeti, művészeti vagy műszaki-ipari, illetve egyedisége révén jelentős alkotás. A védett épület, építmény minden alkotórészét - ideértve a hozzátartozó kiegészítő külső és belső díszítőelemeket is - védelem illeti.



g./ Védett köztárgy:

A képviselő-testület által védetté nyilvánított, a közterületen vagy közhasználat céljából átadott területen álló műszaki alkotás, műtárgy, különösen a közművek felszíni szerelvényei, lámpák, kandeláberek, kerítések.


h./ Védett zöldterületek és növényzetek:

A képviselő-testület által védetté nyilvánított parkok, kertek, zöldterületek és ezek növényzete, továbbá azok az egyedi növények, amelyek fajtájuk, koruk, elhelyezkedésük, vagy valamilyen eseményhez kötődésük miatt védelemre érdemesek.


i./ Védett épület, építmény közvetlen környezete:

Jellemzően a kertje, illetve az a terület, /telek, földrészlet/ amelyen a védett objektum áll. Amennyiben földrészletet kell lehatárolni, úgy erre nézve a főépítész szakmai véleményt ad.


j./ Értékvizsgálat:

A vonatkozó jogszabályokban előírt szakképzettséggel rendelkező személy/ek/, szervezet/ek/ által készített olyan szakvizsgálat, amely feltárja és meghatározza a ténylegesen meglevő, illetve a település szempontjából annak minősülő értéket, amely védelemre érdemes. A vizsgálat tartalmazza a védelemre javasolt érték történeti, esztétikai, valamint műszaki, illetve természeti jellemzőit.


k./ Látványvizsgálat:

A vonatkozó jogszabályokban előírt szakképzettséggel rendelkező személy/ek/, szervezet/ek/ által készített olyan szakvizsgálat, amely a védelemre érdemes érték látványát környezetével együtt, annak összefüggésében vizsgálja. /sziluett vizsgálat, a láthatóság, rálátás vizsgálata/


l./ Közhírré tétel:

E rendelet szempontjából a dokumentum megjelenítése az Önkormányzat internetes honlapján, megjelentetése az Önkormányzat helyi sajtójában, és kifüggesztése az Önkormányzat Ügyfélszolgálati Irodáján.


m./ Területi védelem:

E rendelet szempontjából: a településszerkezet, a településkép, a településkarakter, valamint a beépítési mód védelmével érintett területek.


n./ Eredeti állapot:

E rendelet alkalmazása szempontjából az eredeti építéskori állapot, vagy az a későbbi állapot, amelyet a védelem elrendelésekor védendő értékként határoztak meg.


o./ Védett értékek[1] károsítása:

Minden olyan esemény, beavatkozás, vagy mulasztás, amelynek következtében a védett érték teljesen vagy részlegesen megsemmisül, karaktere előnytelenül megváltozik, általános esztétikai értéke csökken, védett jellegét elveszíti.



p./ A főépítész szakmai véleménye:

A főépítész szakmai állásfoglalása, amelyet az eljáró építésügyi hatóság saját eljárása keretében szerez be. A szakvélemény tartalmát az építésügyi hatóság eljárása során figyelembe veheti.



A helyi védelem keletkezése és megszűnése


3. §.


(1) A helyi védelem a kerület összefüggő részére /a továbbiakban: helyi területi védelem/ valamint egyes építményeire, ezek részleteire /a továbbiakban: helyi egyedi védelem/ terjedhet ki.


(2) A helyi védelmi terület a kerület olyan összefüggő része, amely a település településszerkezet /terek, utcák vonalvezetése és beépítettsége/ jellegzetes történelmi értékét képviseli, továbbá olyan városi tér, utca utcaszakasz, ahol jelentős számban találhatók a település arculatát meghatározó épületek, és így azok együttest alkotnak.


(3) A helyi védelem két fokozatú lehet:

a./  a védelem az épületre, építményre és homlokzatára is kiterjed,

b./  az épület vagy építmény valamely - a védelem kimondásakor megállapított - részére vonatkozik.


[2](4) A helyi védettség alá helyezésről a Képviselő-testület rendelettel dönt. Az erre vonatkozó döntésnek tartalmaznia kell:

a./  a védetté nyilvánítás tényét,

b./  az azonosító adatokat, /házszám, helyrajzi szám, a védett érték konkrét elhelyezkedése/

c./  a védetté nyilvánított érték ismertetését,

d./  a védelem jellegét.


[3](5) A helyi védettség megszűnéséről a Képviselő-testület rendelettel dönt. Az erre vonatkozó döntésnek tartalmaznia kell:

a./  védelem megszűnésének tényét,

b./  az azonosító adatokat, /házszám, helyrajzi szám, a védett érték konkrét elhelyezkedése/

c./  a védelem megszűnésének szakmai indoklása

d./  a védelem jellege.


[4](6) A helyi védelem alá helyezés, illetve annak megszüntetése az azt elrendelő képviselő-testületi rendelet hatálybalépésének napjától érvényes.




A védelemmel kapcsolatos eljárási szabályok


4. §.


[5](1) A helyi védettség alá helyezést, illetve annak megszüntetését bármely természetes, illetve jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező írásban, a kerületi Főépítésznél kezdeményezheti.


(2) A kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a./  a védelemre javasolt érték pontos megjelölését, /lehatárolását, címét, elhelyezkedését/

b./  a védelemmel kapcsolatos javaslat rövid indokolását és az erre vonatkozó dokumentumok megjelölését, vagy leírását, és

c./ a védelem jellegével kapcsolatos javaslatot.


(3) [6]


[7](4) A javaslatot a Városfejlesztési, Műemlékvédelmi és Környezetvédelmi Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) a kerületi Főépítész ezzel kapcsolatos szakmai nyilatkozata, valamint az előkészítés során beszerzett adatok, tények ismeretében megvizsgálja és az alábbi döntések valamelyike szerint határoz:

a./  a javaslatot az illetékes miniszterhez továbbítja az objektum műemléki védettségének kezdeményezésével,

b./  a javaslatot a Budapest Főváros Főpolgármesteréhez továbbítja, kezdeményezve az objektum fővárosi helyi védelmét,

c./  a képviselő-testületnek javasolja a helyi védelem alá helyezést illetve annak megszüntetését,

d./  amennyiben a műemléki vagy a fővárosi védettség alá helyezési eljárás kezdeményezéséről foglal állást, vagy ha a javaslattal érintett érték veszélyeztetése áll fenn, úgy egyidejűleg elrendelheti - jelen rendelet 5. §.-a szerint - a védelemre javasolt terület, objektum ideiglenes helyi védelmét.


(5) Amennyiben a műemléki vagy fővárosi védettség alá helyezési kezdeményezés ügyében 6 hónapon belül nem születik érdemi döntés, úgy a helyi védelem alá helyezési eljárás megindul /illetve folytatódik/.


(6) A védettséggel kapcsolatos, a Bizottság által támogatott javaslatot a helyben szokásos módon 30 napra közhírré kell tenni. Ez idő alatt a javaslattal kapcsolatban bárki írásban észrevételt tehet. A védelem alá helyezési eljárás megindítását emellett a közvetlen érintettekkel írásban is közölni kell.


(7) E rendelet szempontjából közvetlen érintettnek kell tekinteni egyedi érték esetén az ingatlan

a./ tulajdonosát, (annak képviselőjét) haszonélvezőjét, használóját,

b./  a főpolgármestert,

c./  az értékvédelemmel érintett bejegyzett helyi lakossági szervezeteket /alapítványok, egyesületek/,

d./  a kezdeményező természetes vagy jogi személyt, jogi személyiséggel nem rendelkező társaság

e. / az ügyben eljáró építési hatóságokat.


(8) Több tulajdonos esetén az értesítés történhet a közös képviselő, illetve a tulajdonos útján.


(9) Nem szükséges az írásbeli értesítés a területtel vagy látvánnyal kapcsolatos védendő értékek esetén, illetve akkor, ha az írásbeli értesítés az érintettek felkutatásának nehézsége miatt aránytalanul nagy nehézségekbe ütközne. Ebben az esetben az érdekeltek értesítését a közhírré tétellel megtörténtnek kell tekinteni.


            (10) A közhírré tétel ideje alatt beérkező észrevételek, vélemények és javaslatok az eljárás során figyelembe vehetők.


(11) A helyi védetté nyilvánítás szakmai előkészítését az Önkormányzat főépítésze szükség esetén szakértők bevonásával végzi. Ennek keretében a védendő értékkel kapcsolatban

a./  értékvizsgálatot végeztethet,

b./  látványvizsgálatot végeztethet,

c./  szakértőket  vonhat be,

d./  egyéb szakvizsgálatokat folytathat le,

e./  véleményt kérhet az érintett szakhatóságoktól,

f./   kikérheti a lakosság képviselőjének véleményét,

g./  meghallgathatja a tulajdonosok, használók védelemmel kapcsolatos álláspontját.


(12) A helyi védettség elrendeléséről és megszüntetéséről - az erre vonatkozó rendelet kihirdetése mellett - értesíteni kell:

a./  az ingatlan tulajdonosait és haszonélvezőit,

b./  Budapest Főváros Önkormányzatát,

c./  a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt,

d./  az illetékes Földhivatalt a helyi védelem telekkönyvi bejegyzése céljából,

e./  az illetékes építésügyi hatóságokat,

f./  területi védelemnél az  érintett közműveket, valamint

g./  a javaslattevőt.


Az ingatlantulajdonosok és haszonélvezők a tulajdonos, illetve a társasházak esetén közös képviselő útján is értesíthetők.


(13) A helyi védelem illetve annak megszűnése tényét az Önkormányzatnak az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetnie. A bejegyzés elmaradása a védettség hatályát nem érinti.




Ideiglenes védelem


5. §.


(1) A Városfejlesztési, Műemlékvédelmi és Környezetvédelmi Bizottság átruházott hatáskörben - határozatával - a védelemre javasolt épületet, épületegyüttest, épületrészt, szobrot, emlékművet, növényzetet, - ha a védelemre javasolt értéket megsemmisülés, vagy jelentős károsodás fenyegeti, illetve ha annak más jellegű védelmét tartja indokoltnak /műemléki védelem, fővárosi védelem, természetvédelem/ - legfeljebb egyéves időtartamra ideiglenes védelem alá helyezheti.


(2) Az ideiglenes védelem alá vont értékekre - az ideiglenes védelem fennállásának időtartamára - a helyi védelem alatt álló értékekre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.


(3) Az ideiglenes védelem a kihirdetés időpontjával kezdődik meg és megszűnik az intézkedésben megjelölt időtartam elteltével, a védetté nyilvánításról szóló rendelet hatályba lépésével, illetve amennyiben arról külön döntés születik, az abban meghatározott időponttól.


(4) Ha a védetté nyilvánítási eljárás során bármikor a Bizottság megállapítja, hogy az ideiglenes védetté nyilvánítás nem indokolt, akkor haladéktalanul megszünteti az ideiglenes védelmet.


(5) Az ideiglenes védelem elrendeléséről szóló intézkedést közhírré kell tenni, és arról értesíteni kell a 4. §. (7) bekezdésében felsorolt közvetlen érintetteket, valamint az első és másodfokú építésügyi hatóságot.


(6) Az írásbeli értesítés esetleges elmaradása a védelmet nem érinti.



A védett értékek fenntartása és hasznosítása

A védett értékekre vonatkozó építési eljárási szabályok


6. §


(1) Védett településszerkezet csak a Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatban és Szabályozási Tervben (helyi építési szabályzatban) meghatározott módon- kötelező értékvizsgálat figyelembe vételével - változtatható meg.


(2) Kötelező a védett épület közterületről látható illetve közterületekhez közvetlenül kapcsolódó és közcélokra használt közös területről feltáruló látványát érintő építési engedélyhez kötött munka előzetes tervtanácsi véleményezése. Amennyiben az építési munka a hatályos jogszabályok szerint bejelentéshez kötött, a főépítész az eljáró építésügyi hatóság részére szakmai véleményt ad.


(3) Azokhoz az építési munkákhoz, amelyek területi védelemmel érintett területen, közterületről is látható, építési engedélyhez, vagy bejelentéshez kötött beavatkozással járnak, - amennyiben nem esnek kötelező tervtanácsi véleményeztetés alá -, a főépítész szakmai véleményt ad. .



(4) Védett épület, építmény engedélyezési, illetve bejelentési eljárásában előírható a beavatkozással érintett részek, vagy a teljes objektum felmérési dokumentációjának elkészítése, továbbá az anyaghasználatra és az építési technológiára vonatkozó részletes műszaki ismertetés is.


(5) A védett értéket érintő építési munka hatósági eljárásában az illetékes építési hatóságnak be kell szereznie a főépítész véleményét. A főépítész a szakvéleményében állást foglal arról, hogy az adott építési munka megfelel-e a helyi védettségről szóló rendeletnek, illetve nem eredményezi-e a védett érték károsodását, előnytelen megváltozását.


(6) A védett építményt érintő építési munka esetén - a Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzattal és Szabályozási Tervvel (helyi építési szabályzattal) összhangban - az illetékes építési hatóság a főépítész közreműködésével meghatározhatja:

a./  a tetők, magastetők, tetőfelépítmények kialakítását,

b./  bővítmény esetén annak az építési helyen belüli elrendezését,

c./  a portálok kialakítását,

d./  a homlokzatképzést és színezést,

e./  a beavatkozással kapcsolatos, a védett értékek rehabilitációjával összefüggő egyéb feltételeket és követelményeket. A területi védelem esetén meghatározhatók: az alkalmazható stíluselemek, anyagok, szerkezetek, formák, színek, és sziluettek


(7) A védelem alatt álló értékek megőrzése érdekében - a hatályos építési jogszabályok keretei között - az illetékes elsőfokú építésügyi hatóság kötelezheti a védelem alatt álló, valamint védett együtteseket érintő, továbbá a védett területen található épületek, illetve építmények tulajdonosait, illetve használóit

a./ a jó karbantartásra, fenntartásra vonatkozó kötelezettségük teljesítésére,

b./  a védett értékek jellegének kifejezésére, vagy hatásosabb érvényesülésére irányuló munkálatok elvégzésére.


(8) Védett épületen, építményen végzett építési munka esetén az építésügyi hatóság előírhatja, illetve az engedélyezés feltételéül szabhatja:

a./  az eredeti állapotot tükröző részek, részletek visszaépítését,

b./  az oda nem illő (utólag létesített) épületrészek, elemek eltávolítását ,

c./  a látvánnyal összefüggő védelem esetén, vagy a védelmet érintő anyaghasználattal összefüggésben meghatározott anyagok és szerkezetek felhasználását, illetve az egyes épületrészek színezését.


(9) Az illetékes építési hatóság a védett értékekkel kapcsolatos intézkedéseinek végrehajtását - az építési hatósági ellenőrzés szabályai szerint - ellenőrizheti. A kötelezett, illetve az ingatlan használatára jogosult az ellenőrzést tűrni köteles.


(10) A védett épületek/et/, építmények/et/, szobrok/at/, emlékművek/et/, azok állagát és látványát legalább 10 évenként felül kell vizsgáltatni. A felülvizsgálat az ingatlan tulajdonosának, ill. a használatra jogosultnak a kötelezettsége.

A felülvizsgálatnak ki kell térnie a védett érték állagára, az azt esetleg veszélyeztető körülményekre és javaslatot kell tenni a karbantartással, felújítással kapcsolatos beavatkozásokra, ezek időpontjára, határidejére.

A szakvizsgálatot építésügyi illetve értékvédelmi szakértővel kell készíttetni és annak benyújtási határidejét a védetté nyilvánítás időpontjától, illetve az előző vizsgálat elfogadásának időpontjától kell számítani.

A szakvizsgálat, illetve szakvélemény figyelembe vételével az építésügyi hatóság elrendelheti a védett érték veszélyeztetésének megszüntetését és a védelemhez szükséges állagmegóvási, illetve felújítási munkák elvégzését.


(11) A védett érték veszélyeztetése esetén, illetve azok megóvása, megfelelő állaga érdekében az építésügyi hatóság által elrendelhető munkák elvégeztetésére a főépítész javaslatot tehet.



A védett objektumokkal kapcsolatos szakmai szabályok, előírások


7. §.


  1. A helyi védelem alatt álló értékek használata és fenntartása során biztosítani kell azok megőrzését, a használat azokat nem veszélyeztetheti.


  1. A védett egyedi, épületegyütteshez tartozó, illetve védett épületrészeket tartalmazó helyi érték a védelem fennállása alatt nem bontható el.


  1.  A védett területen, a védelemmel érintett ingatlanon csak olyan építési, vagy bontási munka, illetve olyan állapot fennmaradása megengedett, amely nem érinti hátrányosan a védett érték megjelenését, karakterét, eszmei /történeti, helytörténeti/ értékét.


  1. Védett építmény teljes, vagy jelentősebb részleges bontására csak a védelem megszüntetése után kerülhet sor. A védelem megszüntetésének feltételeként az egyes épületrészeknek, tartozékoknak, az új épületbe /épületekbe/ történő beépítése, vagy azok megőrzése előírható.


  1. A védett területen az építményeket a jellegzetes településkép, valamint az épített és természetes környezet egységét, és megjelenését biztosító módon kell építetni, lehet átalakítani, a meglévőket erre tekintettel kell használni, illetve fenntartani.


  1. Védett épületen, építményen, illetve védett épületrészt tartalmazó létesítményen, ezekkel érintett telken hirdetés, reklám nem helyezhető el.


  1. Védett területen hirdetés és reklám csak az illetékes főépítész pozitív minősítése alapján helyezhető el.


  1. A védett településképpel érintett területen, továbbá védett építményen új parapet-konvektor vagy klímaberendezés közterületről is látható egysége nem helyezhető el.


  1. A védett településképpel érintett területen, továbbá védett építményen a (11) bekezdés kivételével, csak a látványt nem érintő antenna, hírközlési egység helyezhető el.


  1. Amennyiben a látványt nem érintő más műszaki megoldás nincs, a védett építményen legfeljebb egy távközlési berendezés /antenna/ helyezhető el, amennyiben az nem érinti kedvezőtlenül. a védelem tárgyát.
  2. Védett területen vagy védett építménnyel érintett ingatlanon az illetékes építésügyi hatóság a környezet kialakítását kertészeti zöldfelületi tervek alapján meghatározhatja, illetve feltételhez kötheti.



A védett építmények fenntartásának támogatása


8. §.


  1. A védett értékek meghatározott köre esetén a tulajdonos kérésére a szokásos jókarban-tartási feladatokon túlmenő, a védettséggel összefüggésben szükségessé váló, illetve az emiatt magasabb költséggel járó, a tulajdonost terhelő munkálatok finanszírozásához az önkormányzat támogatást adhat.


  1. A támogatás költségkeretét az Önkormányzat képviselő-testülete évente a költségvetésben határozza meg.


  1. A támogatás mértékét és módját, valamint az ezzel kapcsolatos egyéb szabályokat az Önkormányzat külön rendeletben határozza meg.


  1. A védett érték közérdekű bemutathatóságának biztosítása esetén az Önkormányzat az erre vonatkozó szerződésben foglaltak szerint támogatást adhat.

A támogatás mértékére és módjára nézve az Önkormányzat és a tulajdonosok egymással megállapodnak.


  1. A támogatás egyaránt kérhető meghatározott, egyedi védelemmel érintett helyi értékre /társasházra/ és helyi területi védelemmel érintett területen található épületre /társasházra/.



A védett érték rendeltetéstől eltérő használata, nem megfelelő fenntartása, illetve az engedélyezettől eltérő építési munka szabályai


9.§.


  1. Védett értéket csak a jogszabályban meghatározott rendeltetésnek megfelelően szabad használni. Ettől eltérő használat csak a védelemmel kapcsolatos előírások és szempontok maradéktalan teljesülése esetén megengedett. A rendeltetéssel összefüggő hatósági eljáráshoz be kell szerezni a főépítész helyi védelemmel összefüggő szakmai véleményét.


  1. Engedély nélküli, vagy az engedélyezettől, illetve a bejelentésben foglaltaktól eltérő építési munka esetén fennmaradás - még az egyéb szabályoknak megfelelő helyzet esetén is - a főépítész előzetes szakvéleménye alapján csak akkor engedhető meg, ha a kialakult állapot megfelel a helyi védelemmel összefüggő jogszabályi követelményeknek is.


  1. Amennyiben a védett értéket nem tartják fenn megfelelően, úgy az építésügyi hatóság a 6.§. (7) bekezdésének figyelembevételével jár el.



A védett értékek nyilvántartása


10. §.


  1. A helyi védettség alá helyezett értékekről nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartás nyilvános, abba bárki betekinthet.


  1. A nyilvántartás tartalmazza a védett érték:

a./  megnevezését,

b./  pontos helyét /utca, házszám, helyrajzi szám/, területhatárát, /utca, tér, közterület/

c./  a tulajdonos, kezelő, /bérlő/ nevét, címét,

d./  a rendeltetés és használati mód megnevezését,

e./  a védelem elrendelésére vonatkozó képviselő-testületi előterjesztés és döntés másolatát,

f./   fotódokumentációját,

g./  a védett értékeket érintő beavatkozás hatósági intézkedéseinek jegyzékét.


  1. A tervtári anyagban - lehetőség szerint megkülönböztető jelzéssel ellátva - be kell szerezni és nyilván kell tartani:

a./  az eredeti tervdokumentáció másolatát - ha az eredeti tervek fellelhetők,

b./  a védett érték felmérési terveit - amennyiben ezek beszerezhetők, illetve előállíthatók.


  1. A nyilvántartás vezetéséről a Főépítész gondoskodik.


  1. A jegyző biztosítja a védett értékre vonatkozó, a hatósági eljárásban keletkezett dokumentumok és iratok másolatainak nyilvántartásba vételét.


  1. A védett ingatlant érintő képviselőtestületi, illetve hatósági döntésről a nyilvántartást egy másolattal értesíteni kell.



A védett értékek megjelölése


11. §.


(1) A helyi egyedi védelem alatt álló épületet, építményt - annak értékeit nem sértő módon - az e célra rendszeresített egységes táblával jelöli meg az Önkormányzat.


[8](2) A kerületi egyedi védett épületeken (jelzése VH) kihelyezésre kerülő tábla mérete maximum 15x25cm, anyaga tűzzománcozott fém, felirata a következő: „Belvárosi emlék. Évszám, QR kód” (A táblán jelzett évszám a védés alá helyezés évét jelöli, a QR kód az épületről jelenít meg információkat.)


[9](3) A kerületi egyedi utcaképi védett épületeken (jelzése VHU) kihelyezésre kerülő tábla mérete maximum 15x25cm, anyaga tűzzománcozott fém, felirata a következő: „Belvárosi utcaképi emlék. Évszám, QR kód” (A táblán jelzett évszám a védés alá helyezés évét jelöli, a QR kód az épületről jelenít meg információkat.)


(4)[10] A tábla elhelyezéséről, karbantartásáról, pótlásáról előzetes értesítés mellett az önkormányzat nevében a Polgármester gondoskodik. A tábla fenntartásáról az önkormányzat köteles gondoskodni.


(5)[11] Az ingatlan tulajdonosa, kezelője vagy használója az helyi védettség tábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles. Amennyiben a helyi védettség tábla elhelyezésével az ingatlanon kár keletkezik, azt a kihelyezésért felelős szerv köteles megtéríteni.


(6)[12] A helyi védettség táblát – hacsak fizikai akadálya nincs, illetve védelmi szempontok másképp nem indokolják – a kapu közelében, lehetőleg szemmagasságban, a házfalra (kerítésre) kell elhelyezni.


(7)[13] A helyi védettség táblán a tábla szélétől 100cm-en belül reklám célját szolgáló feliratot, táblát elhelyezni nem szabad.


(8)[14] A helyi védettség tábla kihelyezéséről a közszolgálati szerveket, közüzemeket és a kihelyezéssel érintett ingatlan tulajdonosát, kezelőjét vagy használóját a kihelyezésért felelős szerv köteles értesíteni.


(9)[15] Tilos a helyi védettség táblákat

  1. megrongálni, beszennyezni
  2. eltakarni, vagy bármely más módon tájékoztató jellegét megszüntetni, jogtalanul kihelyezni, eltávolítani.


(10)[16] A helyi védettség megszűnése esetén a tábla eltávolításáról a közszolgálati szerveket, közüzemeket és a kihelyezéssel érintett ingatlan tulajdonosát, kezelőjét vagy használóját a kihelyezésért felelős szerv köteles értesíteni.


(11)[17] A helyi védettség megszűnése esetén a tábla eltávolítását az eltávolításért felelős szerv köteles elvégezni és a tábla helyén az ingatlanon esetlegesen, vagy a kihelyezésből adódóan keletkezett kárt helyreállítani.


A védett értékek szerepe az oktatásban és közművelődésben


12. §.

Az építészeti és természeti értékek szemlélet-, illetve jellemformáló szerepének érvényesülése, a települési azonosságtudat fejlesztése érdekében a képviselő-testület gondoskodik arról, hogy a védett értékek és a velük kapcsolatos ismeretek a helyi oktatásban és közművelődésben helyt kapjanak.



Elővásárlási jog


13. §.


Az Önkormányzatot a 29/2004. (VI.04.) rendelettel elfogadott Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatban és Szabályozási Tervben meghatározott településrendezési célok megvalósításához szükséges ingatlanokra elővásárlási jog illeti meg. Ezen ingatlanok felsorolását a 29/2004. (VI.04.) önkormányzati rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


14. §[18]


A helyi védelem alá helyezett ingatlanok jegyzékét jelen rendelet I. számú melléklete tartalmazza.




Vegyes és záró rendelkezések


15. §[19]


(1)[20] Aki védett helyi értéket megsemmisít, károsít, rendeltetéstől eltérően használ, illetve az azzal összefüggésben engedélyhez /bejelentéshez/ kötött tevékenységet engedély nélkül /bejelentés tudomásul vétele nélkül/ végez, a védett érték megjelölését eltávolítja, vagy megrongálja - amennyiben nem valósít meg súlyosabb cselekményt - szabálysértést követ el és 50.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.


(2) A rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba, rendelkezéseit az ezt követően induló ügyekben kell alkalmazni. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg módosul a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 30/2007. (IX.19.) önkormányzati rendelet
3. számú melléklete.







Dr. Rónaszéki László                                                                                   Rogán Antal               jegyző                                                                                               polgármester




A rendelet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2008. április 3-án kihirdetésre került. A kihirdetés időtartama 30 nap.






                                                                                                          Dr. Rónaszéki László

                                                                                                                      jegyző

                                                          






Budapest V. Kerületi Ingatlanok Védettségei


Kerületi egyedi védelem alatt álló épületek (VH)

SORSZÁM

HRSZ


UTCA HÁZSZÁM - főbejárat

1.

24663

VH

Akadémia utca 10.=Széchenyi utca 4.

2.

24667

VH

Akadémia utca 11.=Széchenyi utca 6.

3.

24665

VH

Akadémia utca 12.=Steindl Imre utca 3.

4.

24681

VH

Akadémia utca 14.=Steindl Imre utca 4.

5.

24684

VH

Akadémia utca 15-17.=Steindl Imre utca 6.==Zoltán utca 5.

6.

24683

VH

Akadémia utca 16.=Zoltán utca 3.

7.

24901

VH

Alkotmány utca 6.=Honvéd utca 11.

8.

24880

VH

Alkotmány utca 7-9-11.=Honvéd utca 9.=Szemere utca 4.=Kálmán Imre utca 4-6.

9.

24945

VH

Alkotmány utca 16.=Bihari János utca 1-3.

10.

24946

VH

Alkotmány utca 18.

11.

24947

VH

Alkotmány utca 20.=Bajcsy-Zsilinszky út 70.

12.

24847

VH

Alkotmány utca 29.

13.

24846

VH

Alkotmány utca 31.=Bajcsy-Zsilinszky út 68.

14.

24474

VH

Apáczai Csere János utca 11.=Vigadó utca 2.

15.

24570

VH

Arany János utca 1.=Akadémia utca 4.=Széchenyi rakpart 2.

16.

24574

VH

Arany János utca 9.

17.

24657

VH

Arany János utca 10. = Tüköry utca 1.

18.

24624

VH

Arany János utca 25.=Hercegprímás utca 20.

19.

24638

VH

Arany János utca 33.

20.

24390

VH

Aranykéz utca 2.=Régi posta utca 8.

21.

24735

VH

Aulich utca 5.

22.

24799

VH

Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

23.

24829

VH

Bajcsy-Zsilinszky út 56.

24.

24838

VH

Bajcsy-Zsilinszky út 64.=Kálmán Imre utca 27.

25.

24845

VH

Bajcsy-Zsilinszky út 66.=Kálmán Imre utca 26.

26.

24915/5

VH

Balassi Bálint utca 2/b.

27.

24771

VH

Bank utca 7.=Podmaniczky Frigyes tér 5.

28.

24064

VH

Bástya utca 15.

29.

24095

VH

Bástya utca 20.

30.

24085

VH

Bástya utca 35.=Kecskeméti utca 17.

31.

24884

VH

Báthory utca 4.=Kozma Ferenc utca 1.

32.

24883

VH

Báthory utca 6.=Honvéd utca 6.

33.

24871

VH

Báthory utca 12.=Szemere utca 1/a.=Szemere utca 1/b.=Kálmán Imre utca 9.

34.

24827

VH

Báthory utca 23.

35.

24426

VH

Bécsi utca 5.=Deák Ferenc utca 11-13.


36.

23821

VH

Belgrád rakpart 5.=Havas utca 1.

37.

23826

VH

Belgrád rakpart 9.

38.

23829

VH

Belgrád rakpart 12.

39.

23830

VH

Belgrád rakpart 13-14-15.=Sörház utca 1.

40.

23839

VH

Belgrád rakpart 17.

41.

23840

VH

Belgrád rakpart 18.

42.

23854

VH

Belgrád rakpart 25.=Molnár utca 5.

43.

23857

VH

Belgrád rakpart 27.=Irányi utca 2-4.=Molnár utca 1.=Március 15. tér 9-10.

44.

25043

VH

Bihari János utca 22.

45.[21]

24425

VH

Deák Ferenc utca 15.

46.

24421

VH

Deák Ferenc utca 23.=Deák Ferenc tér 3.

47.

24472

VH

Dorottya utca 1.=Vörösmarty tér 7-8-9.

48.

24473/2

VH

Dorottya utca 2/b.

49.[22]

24488

VH

Dorottya utca 8.

50.

23865

VH

Duna utca 1.=Kéményseprő utca 2.

51.

23864

VH

Duna utca 3.=Váci utca 39.

52.

24037/2

VH

Egyetem tér 1-2-3.=Szerb utca 10.

53.

24159

VH

Egyetem tér 5. = Henszlmann Imre utca 1.

54.

24462

VH

Erzsébet tér 2.

55.

24459

VH

Erzsébet tér 5.

56.

25016

VH

Falk Miksa utca 15.

57.

24995

VH

Falk Miksa utca 18-20. = Stollár Béla utca 6.

58.

25018

VH

Falk Miksa utca 19.

59.

24993

VH

Falk Miksa utca 24-26.=Balaton utca 5.

60.

24004

VH

Ferenciek tere 3.=Curia utca 5.

61.

24005

VH

Ferenciek tere 4.

62.

24006

VH

Ferenciek tere 5.=Irányi utca 20.

63.

24171

VH

Ferenczy István utca 20.

64.

23919

VH

Fővám tér 2-3.=Molnár utca 42.

65.

23925

VH

Fővám tér 4.

66.

24327/3

VH

Galamb utca 3.

67.

24327/2

VH

Galamb utca 5.

68.

24327/1

VH

Galamb utca 7.

69.[23]

24707

VH

Garibaldi utca 1., Akadémia utca 21., Garibaldi köz 4.

70.[24]

24706

VH

Garibaldi utca 3., Garibaldi köz 3.

71.

24282

VH

Gerlóczy utca 1.=Vitkovics Mihály utca 2-4.=Kamermayer Károly tér

72.

24239

VH

Gerlóczy utca 11.=Semmelweis utca 27.

73.

24301/4

VH

Haris köz 1.=Váci utca 30/b.



74.

24301/1

VH

Haris köz 2.=Váci utca 30/a.

75.

24301/5

VH

Haris köz 3.

76.

24301/2

VH

Haris köz 4.

77.

24301/6

VH

Haris köz 5.=Petőfi Sándor utca 8/a.

78.

24301/3

VH

Haris köz 6.=Petőfi Sándor utca 8/b.

79.

23823

VH

Havas utca 3.=Molnár utca 45.

80.

23908

VH

Havas utca 4. = Molnár utca 32.

81.

23915

VH

Havas utca 5. = Molnár utca 34.

82.

23920

VH

Havas utca 7.

83.

24544

VH

Hercegprímás utca 2. = József Attila utca 22.

84.

24543

VH

Hercegprímás utca 4.

85.

24546

VH

Hercegprímás utca 7. = Szent István tér 2.

86.

24620

VH

Hercegprímás utca 10.

87.

24629

VH

Hercegprímás utca 11.

88.

24781

VH

Hold utca 1. = Bank utca 2.

89.

24782

VH

Hold utca 3.

90.

24785

VH

Hold utca 9. = Nagysándor József utca 1.

91.

24808

VH

Hold utca 15.

92.

24870

VH

Hold utca 16.

93.[25]




94.

24873/2

VH

Hold utca 18-20.

95.

24900/2

VH

Honvéd utca 16. = Vajkay utca 3.

96.

24929

VH

Honvéd utca 20. = Szalay utca 6-8.

97.

23875

VH

Irányi utca 5.

98.

23868

VH

Irányi utca 10. = Kéményseprő utca 6.

99.

24514

VH

József Attila utca 2-4. = Széchenyi tér 3-4. = Mérleg utca 1/3.

100.

24506

VH

József Attila utca 8. = Nádor utca 1.

101.

24532

VH

József Attila utca 18. = Sas utca 2.

102.

24461

VH

József nádor tér 10. = Erzsébet tér 3.

103.

24464

VH

József nádor tér 12. = József Attila utca 7.

104.

24841

VH

Kálmán Imre utca 21. = Vadász utca 35/b.

105.

24226

VH

Károly körút 2. = Kossuth Lajos utca 22.

106.

24155

VH

Kecskeméti utca 8.

107.

24104

VH

Képíró utca 6.

108.

24307

VH

Kígyó utca 2.=Váci utca 32.

109.

24306

VH

Kígyó utca 4-6.

110.

24097

VH

Királyi Pál utca 16. = Bástya utca 16.



111.

24919

VH

Kossuth Lajos tér 13-14-15. = Falk Miksa utca 2.

112.

24915/1

VH

Kossuth Lajos tér 18. = Balassi Bálint  utca 2/a. = Széchenyi rakpart 12/a.

113.

24370

VH

Kristóf tér 4. = Szervita tér 1.

114.

24215

VH

Magyar utca 12-14. = Ferenczy István utca 26.

115.

24133

VH

Magyar utca 18.

116.

24137

VH

Magyar utca 26.

117.

24139

VH

Magyar utca 30.

118.

24140

VH

Magyar utca 32.

119.

24141

VH

Magyar utca 34.

120.

23870

VH

Március 15. tér 6-7. = Kéményseprő utca 1.

121.

24915/3

VH

Markó utca 1/a. = Széchenyi rakpart 13.

122.

24915/4

VH

Markó utca 1/b. = Balassi Bálint utca 4.

123.

24930

VH

Markó utca 7.

124.

24974

VH

Markó utca 16. = Nagy Ignác utca 10. = Stollár Béla utca 15. = Szemere utca 15.

125.

24976

VH

Markó utca 18-20. = Nagy Ignác utca 13-15. = Bihari János utca 12-14. =

Stollár Béla utca 17-19.

126.[26]

24979

VH

Markó utca 24.

127.

24516

VH

Mérleg utca 6.

128.

23906

VH

Molnár utca 28.

129.

23834

VH

Molnár utca 29.

130.

23822

VH

Molnár utca 47-49.

131.

23818

VH

Molnár utca 53. = Belgrád rakpart 1. = Fővám tér 1.

132.

24130

VH

Múzeum körút 13. = Ferenczy István utca 7.

133.

24512

VH

Nádor utca 4. = Mérleg utca 5.

134.

24518

VH

Nádor utca 8.

135.

24586

VH

Nádor utca 11.

136.

24562

VH

Nádor utca 14. = Vigyázó Ferenc utca 7.

137.

24672

VH

Nádor utca 24. = Széchenyi utca 16.

138.

25037

VH

Nagy Ignác utca 19/a.

139.

24805

VH

Nagysándor József utca 2. = Hold utca 11.

140.

23988

VH

Nyáry Pál utca 10.

141.

24598

VH

Október 6. utca 17.

142.

24597

VH

Október 6. utca 19. = Arany János utca 19.

143.

24300

VH

Párizsi utca 1. = Váci utca 28.

144.

24347

VH

Párizsi utca 2. = Váci utca 26.

145.

24733

VH

Perczel Mór utca 2. = Szabadság tér 13. = Aulich utca 1.

146.

24293

VH

Petőfi Sándor utca 7. = Pilvax köz 1.

147.

24294/1

VH

Petőfi Sándor utca 9. = Pilvax köz 2.

148.

24204

VH

Reáltanoda utca 14.

149.

24324

VH

Régi posta utca 5. = Galamb utca 9.



150.

24391

VH

Régi posta utca 6.

151.

24377

VH

Régi posta utca 12. = Váci utca 14.

152.

24535

VH

Sas utca 5.

153.

24536

VH

Sas utca 7.

154.

24603

VH

Sas utca 10. = Zrinyi utca 18.

155.

24607

VH

Sas utca 18.

156.

24608

VH

Sas utca 20-22.

157.

24241

VH

Semmelweis utca 23.

158.

24240

VH

Semmelweis utca 25.

159.

23941

VH

Só utca 8.

160.

23836

VH

Sörház utca 3. = Molnár utca 25.

161.

23888

VH

Sörház utca 6. = Molnár utca 18.

162.

24675

VH

Steindl Imre utca 9.

163.

24960

VH

Stollár Béla utca 3/a, 3/b. = Balassi Bálint utca 13.

164.

25038

VH

Stollár Béla utca 16. = Nagy Ignác utca 17.

165.

24749

VH

Szabadság tér 2.

166.

24743

VH

Szabadság tér 10. = Kiss Ernő utca 2.

167.

24742

VH

Szabadság tér 11.

168.

24741

VH

Szabadság tér 12. = Perczel Mór utca 1.

169.

24726

VH

Szabadság tér 14. = Aulich utca 2. = Honvéd utca 1.

170.

24720

VH

Szabadság tér 15. = Honvéd utca 2. = Vécsey utca 1.

171.

24900/1

VH

Szalay utca 3. = Vajkay utca 5. = Honvéd utca 18.

172.

24928

VH

Szalay utca 4.

173.

24904/2

VH

Szalay utca 5/a. = Honvéd utca 17/b.

174.

24904/3

VH

Szalay utca 5/b.

175.

24934

VH

Szalay utca 10-12-14.=Honvéd utca 19.=Szemere utca 12.

176.

24662

VH

Széchenyi rakpart 5. = Széchenyi utca 2.

177.

24664

VH

Széchenyi rakpart 6. = Steindl Imre utca 1.

178.

24680

VH

Széchenyi rakpart 7. = Steindl Imre utca 2.

179.

24915/2

VH

Széchenyi rakpart 12/b.

180.

25008

VH

Széchenyi rakpart 19. = Balaton utca 2. = Jászai Mari tér 1. = Balassi Bálint utca 16.

181.[27]

24559

VH

Széchenyi tér 7-8. = Vigyázó Ferenc utca 1. = Zrínyi utca 2.

182.

24668

VH

Széchenyi utca 8.

183.

24669

VH

Széchenyi utca 10.

184.

23957

VH

Szerb utca 2. = Váci utca 72.

185.

24373

VH

Szervita tér 4.

186.

24388

VH

Váci utca 11/b. = Régi posta utca 10. = Aranykéz utca 1.

187.

24336

VH

Váci utca 15.

188.[28]

24344

VH

Váci utca 20.



189.[29]

24332

VH

Váci utca 19-21.


190.

23994/1

VH

Váci utca 38. = Irányi utca 14. = Duna utca 5.

191.

23984

VH

Váci utca 42.

192.

23879

VH

Váci utca 43. = Irányi utca 11.


193.

23983

VH

Váci utca 44.

194.

23892

VH

Váci utca 53.

195.

23963

VH

Váci utca 56-58.

196.

23901

VH

Váci utca 65.

197.

23902

VH

Váci utca 67/a-b.=Pintér utca 4.

198.

23959

VH

Váci utca 68.

199.

23958

VH

Váci utca 70.

200.

23949

VH

Váci utca 74. = Szerb utca 1.

201.

23946

VH

Váci utca 78-80. = Szarka utca 2.

202.

23926

VH

Váci utca 85. = Fővám tér 5.

203.

24796

VH

Vadász utca 15.

204.

24787

VH

Vadász utca 16.

205.

24823

VH

Vadász utca 27.

206.

24815

VH

Vadász utca 32.

207.

24826

VH

Vadász utca 33. = Báthory utca 21.

208.

24286

VH

Városház utca 10. = Pilvax köz 3.

209.

24285

VH

Városház utca 12-14. = Pilvax köz 4.

210.

23994/2

VH

Veres Pálné utca 1. = Irányi utca 16. = Duna utca 7.

211.

23991

VH

Veres Pálné utca 5.

212.

24003

VH

Veres Pálné utca 10. = Irányi utca 18.

213.

24008

VH

Veres Pálné utca 12. = Irányi utca 25.

214.

23955

VH

Veres Pálné utca 25. = Szerb utca 5.

215.

24048

VH

Veres Pálné utca 34. = Szerb utca 7.

216.

24050

VH

Veres Pálné utca 40. = Bástya utca 2-4.

217.

24473/3

VH

Vigadó utca 4.

218.

24473/1

VH

Vigadó utca 6. = Dorottya utca 2/a.

219.

24578

VH

Vigyázó Ferenc utca 6.

220.

24414

VH

Vörösmarty tér 2. = Váci utca 2.

221

24682

VH

Zoltán utca 1. = Széchenyi rakpart 8.

222[30]

24698/1

VH

Zoltán utca 6. = Akadémia utca 19. = Garibaldi köz 2.



223[31]

24699

VH

Zoltán utca 8. = Garibaldi köz 1.

224

24700

VH

Zoltán utca 10.

225

24590

VH

Zrínyi utca 14. = Október 6. utca 10.

226

24602

VH

Zrínyi utca 16. = Október 6. utca 9.

[32]






Kerületi utcaképi védelem alatt álló épületek (VHU)


SORSZÁM

HRSZ


UTCA HÁZSZÁM-főbejárat

1.

24650

VHU

Akadémia utca 7.

2.

24649

VHU

Akadémia utca 9.=Széchenyi utca 3.

3.

24677

VHU

Akadémia utca 13.=Steindl Imre utca 5.

4.

24889

VHU

Alkotmány utca 3.=Kozma Ferenc utca 7.

5.

24888

VHU

Alkotmány utca 5.=Honvéd utca 12.

6.

24873/3

VHU

Alkotmány utca 15.=Hold utca 20.

7.

24866

VHU

Alkotmány utca 19.

8.

24865

VHU

Alkotmány utca 21.

9.

24864

VHU

Alkotmány utca 23.=Vadász utca 44.

10.

24849

VHU

Alkotmány utca 25.=Vadász utca 39.

11.

24848

VHU

Alkotmány utca 27.

12.

24626

VHU

Arany János utca 27.=Hercegprímás utca 15.

13.

24627

VHU

Arany János utca 29.

14.

24730

VHU

Aulich utca 8.=Hold utca 14.=Báthory utca 11.

15.

24917

VHU

Balassi Bálint utca 1-3-5.

16.

24916

VHU

Balassi Bálint utca 7.=Markó utca 3/a.

17.

24958

VHU

Balassi Bálint utca 9-11.=Markó utca 4.

18.

24991

VHU

Balassi Bálint utca 19.

19.

24992

VHU

Balassi Bálint utca 21-23.=Balaton utca 3.

20.

25009

VHU

Balassi Bálint utca 25.=Balaton utca 4.

21.

25012

VHU

Balassi Bálint utca 27.

22.

25024

VHU

Balaton utca 12.

23.

24790

VHU

Bank utca 4.

24.

24056

VHU

Bástya utca 12.

25.

24096

VHU

Bástya utca 18.

26.

24094

VHU

Bástya u.22.=Képíró u.7.

27.

24089

VHU

Bástya utca 25.

28.

24087

VHU

Bástya utca 31.

29.

24812

VHU

Báthory utca 17.

30.

24813

VHU

Báthori utca 19.=Vadász utca 36.

31.

24835

VHU

Báthory utca 22.=Vadász utca 35/a.

32.

24836

VHU

Báthory utca 24.

33.

23820

VHU

Belgrád rakpart 3-4.

34.

23827

VHU

Belgrád rakpart 10.

35.

23828

VHU

Belgrád rakpart 11.

36.

23838

VHU

Belgrád rakpart 16.=Sörház utca 2.

37.

23841

VHU

Belgrád rakpart 19.

38.

23842

VHU

Belgrád rakpart 20.

39.

23843

VHU

Belgrád rakpart 21.

40.

23844

VHU

Belgrád rakpart 22.

41.

23852/1

VHU

Belgrád rakpart 23.

42.

23853

VHU

Belgrád rakpart 24.=Molnár utca 7.

43.

23855

VHU

Belgrád rakpart 26.=Irányi utca 1.=Molnár utca 3.

44.

25046

VHU

Bihari János utca 15.

45.

25040

VHU

Bihari János utca 16.=Stollár Béla utca 20.

46.

25041

VHU

Bihari János utca 18.

47.

25042

VHU

Bihari János utca 20.

48.

24482

VHU

Dorottya utca 9.

49.

24460

VHU

Erzsébet tér 4.

50.

24926

VHU

Falk Miksa utca 3.

51.

24920

VHU

Falk Miksa utca 4.

52.

24925

VHU

Falk Miksa utca 5.

53.

24921

VHU

Falk Miksa utca 6.

54.

24924

VHU

Falk Miksa utca 7.=Markó utca 5.

55.

24922

VHU

Falk Miksa utca 8.

56.

24923

VHU

Falk Miksa utca 10.=Markó utca 3/b.

57.

24964

VHU

Falk Miksa utca 12.=Markó utca 6.

58.

24963

VHU

Falk Miksa utca 14.

59.

24962

VHU

Falk Miksa utca 16.=Stollár Béla utca 5.

60.

25017

VHU

Falk Miksa utca 17.

61.

24994

VHU

Falk Miksa utca 22.

62.

25010

VHU

Falk Miksa utca 28.=Balaton utca 6.

63.

25011

VHU

Falk Miksa utca 30.

64.

24418

VHU

Fehér Hajó utca 8-10.

65.

24419

VHU

Fehér Hajó utca 12-14.

66.

24043/4

VHU

Fejér György utca 8.

67.

24174

VHU

Ferenczy István utca 14.

68.

24173

VHU

Ferenczy István utca 16.

69.

24172

VHU

Ferenczy István utca 18.

70.

24170

VHU

Ferenczy István utca 22.

71.

24168

VHU

Ferenczy István utca 24.=Magyar utca 13.

72.

24710/2

VHU

Garibaldi utca 2.=Kossuth Lajos tér 5.

73.

24710/1

VHU

Garibaldi utca 4.

74.

24705

VHU

Garibaldi utca 5.

75.

24704

VHU

Garibaldi utca 7.

76.

24280

VHU

Gerlóczy utca 5.=Vitkovics Mihály utca 8.

77.[33]

24437

VHU

Harmincad utca 3.=Bécsi utca 10.

78.

23913

VHU

Havas utca 6.=Váci utca 77.

79.

24160

VHU

Henszlmann Imre utca 3.

80.

24161

VHU

Henszlmann Imre utca 5.

81.

24162

VHU

Henszlmann Imre utca 7.

82.

24163

VHU

Henszlmann Imre utca 9.=Magyar utca 17-19-21.

83.

24547

VHU

Hercegprímás utca 5.

84.

24621

VHU

Hercegprímás utca 12.

85.

24765

VHU

Hercegprímás utca 17.=Arany János utca 30.

86.

24737

VHU

Hold utca 8.

87.

24810

VHU

Hold utca 19.

88.

24811

VHU

Hold utca 21.=Báthory utca 15.

89.

24854

VHU

Hold utca 23.=Báthory utca 16.

90.

24855

VHU

Hold utca 25.=Kálmán Imre utca 13.

91.

24867

VHU

Hold utca 29.=Alkotmány utca 17.

92.

25025

VHU

Honvéd utca 38.=Balaton utca 14.

93.

25022/2

VHU

Honvéd utca 40/a.

94.

23872

VHU

Irányi utca 8.=Kéményseprő utca 3.

95.

23878

VHU

Irányi utca 9.

96.

23867

VHU

Irányi utca 12.=Váci utca 41/b.

97.

23987

VHU

Irányi utca 17.

98.

23992

VHU

Irányi utca 19-21-23.=Veres Pálné utca 3.

99.

24505

VHU

József Attila utca 10.

100.

24549

VHU

József Attila utca 24.=Hercegprímás utca 1.

101.

24467

VHU

József nádor tér 8.

102.

24466

VHU

József nádor tér 9.

103.

24465

VHU

József nádor tér 11.

104.

24873/1

VHU

Kálmán Imre utca 10.=Hold utca 18.

105.

24861

VHU

Kálmán Imre utca 14.

106.

24856

VHU

Kálmán Imre utca 15.

107.

24862

VHU

Kálmán Imre utca 16.

108.

24857

VHU

Kálmán Imre utca 17.

109.

24858

VHU

Kálmán Imre utca 19.=Vadász utca 40.

110.

24842

VHU

Kálmán Imre utca 20.=Vadász utca 37.

111.

24843

VHU

Kálmán Imre utca 22.

112.

24840

VHU

Kálmán Imre utca 23.

113.

24844

VHU

Kálmán Imre utca 24.

114.

24839

VHU

Kálmán Imre utca 25.

115.

24024

VHU

Károlyi Mihály utca 17.

116.

24158

VHU

Kecskeméti utca 2.

117.

24157

VHU

Kecskeméti utca 4.

118.

24112

VHU

Kecskeméti utca 5.=Királyi Pál utca 6.

119.

24156

VHU

Kecskeméti utca 6.

120.

24108

VHU

Kecskeméti utca 9.

121.

24107

VHU

Kecskeméti utca 11.

122.

24106

VHU

Kecskeméti utca 13.=Képíró utca 10.

123.

24099

VHU

Képíró utca 3.

124.

24103

VHU

Képíró utca 4.

125.

24098

VHU

Képíró utca 5.

126.

24105

VHU

Képíró utca 8.

127.

24093

VHU

Képíró utca 9.=Bástya utca 24.

128.

24055

VHU

Királyi Pál utca 5-7.

129.

24111

VHU

Királyi Pál utca 8.

130.

24057

VHU

Királyi Pál utca 9.=Bástya utca 14.

131.

24110

VHU

Királyi Pál utca 10.

132.

24060

VHU

Királyi Pál utca 11.=Bástya utca 21.

133.

24062/2

VHU

Királyi Pál utca 13/a.

134.

24100

VHU

Királyi Pál utca 14.=Képíró utca 1.

135.

24697

VHU

Kossuth Lajos tér 4.=Akadémia utca 20.=Széchenyi rakpart 10.

136.

24711

VHU

Kossuth Lajos tér 9.

137.

24918

VHU

Kossuth Lajos tér 16-17.

138.

24887

VHU

Kozma Ferenc utca 5.=Kálmán Imre utca 2.=Honvéd utca 10.

139.

24382

VHU

Kristóf tér 1-2.=Váci utca 6.

140.

24381

VHU

Kristóf tér 3.

141.

24208

VHU

Magyar utca 3.

142.

24135

VHU

Magyar utca 22.

143.

24154

VHU

Magyar utca 23.

144.

24152

VHU

Magyar utca 27.

145.

24151

VHU

Magyar utca 29.

146.

24143

VHU

Magyar utca 38.

147.

24122/2

VHU

Magyar utca 40.

148.

24318

VHU

Március 15. tér 1.=Petőfi tér 1.

149.

24320

VHU

Március 15. tér 2.

150.

24321

VHU

Március 15. tér 3.=Galamb utca 2.

151.

23871

VHU

Március 15. tér 8.=Molnár utca 2.=Irányi utca 6.

152.

24524

VHU

Mérleg utca 12.

153.

23885

VHU

Molnár utca 12.

154.

23850

VHU

Molnár utca 13.

155.

23849

VHU

Molnár utca 15.

156.

23848

VHU

Molnár utca 17.

157.

23897

VHU

Molnár utca 20.=Sörház utca 5.

158.

23846

VHU

Molnár utca 21.

159.

23898

VHU

Molnár utca 22-24.=Pintér utca 2.

160.

23905

VHU

Molnár utca 26.=Pintér utca 1.

161.

23832

VHU

Molnár utca 33.

162.

23831

VHU

Molnár utca 35.

163.

24220

VHU

Múzeum körút 3.

164.

24117

VHU

Múzeum körút 41.

165.

24585

VHU

Nádor utca 13.

166.

24583

VHU

Nádor utca 17.

167.

24703

VHU

Nádor utca 34.=Garibaldi utca 9.

168.

24709

VHU

Nádor utca 36.=Garibaldi utca 6-8.

169.

25002/6

VHU

Nagy Ignác utca 14.

170.

23979

VHU

Nyáry Pál utca 4.=Váci utca 48.

171.

23980

VHU

Nyáry Pál utca 6.

172.

25049

VHU

Nyugati tér 8.

173.

25048

VHU

Nyugati tér 9.=Stollár Béla utca 24.

174.

24525

VHU

Október 6. utca 4.=Mérleg utca 14.

175.

24526

VHU

Október 6. utca 6.

176.

24527

VHU

Október 6. utca 8.=Zrínyi utca 11.

177.

24592

VHU

Október 6. utca 14.

178.

24599

VHU

Október 6. utca 15.

179.

24756

VHU

Október 6. utca 21.=Arany János utca 22.

180.

24755

VHU

Október 6. utca 24.=Arany János utca 20.

181.

24027

VHU

Papnövelde utca 1.=Veres Pálné utca 20.

182.

24028

VHU

Papnövelde utca 3.

183.

24022

VHU

Papnövelde utca 8.

184.

24025

VHU

Papnövelde utca 10.=Károlyi Mihály utca 19.

185.

24296

VHU

Párizsi utca 7.

186.

24739

VHU

Perczel Mór utca 4.

187.

24312

VHU

Pesti Barnabás utca 1.=Március 15. tér 4-5.=

Váci utca 27-29-31-33.=Szabad sajtó út 2-4.

188.

24328

VHU

Pesti Barnabás utca 4.

189.

24329

VHU

Pesti Barnabás utca 6.

190.

24322/3

VHU

Petőfi tér 2/a.=Galamb utca 4/a.

191.

24322/2

VHU

Petőfi tér 3-5.=Galamb utca 6.=Régi posta utca 1-3.

192.

24177/4

VHU

Reáltanoda utca 5.

193.

24179

VHU

Reáltanoda utca 9.

194.

24180

VHU

Reáltanoda utca 11.

195.

24205

VHU

Reáltanoda utca 16.

196.

24206

VHU

Reáltanoda utca 18.=Magyar utca 7.

197.

24326

VHU

Régi posta utca 7-9.

198.

24335

VHU

Régi posta utca 11.

199.

24533

VHU

Sas utca 1.=József Attila utca 20.

200.

24605

VHU

Sas utca 14.

201.

24614

VHU

Sas utca 19.

202.

24611

VHU

Sas utca 25.=Arany János utca 23.

203.

24266

VHU

Semmelweis utca 4.=Vármegye utca 17.

204.

24249

VHU

Semmelweis utca 5.

205.

24248

VHU

Semmelweis utca 7.

206.

24277

VHU

Semmelweis utca 14/a.

207.

24278

VHU

Semmelweis utca 14/b.=Gerlóczy utca 9.

208.

23936

VHU

Só utca 2.=Váci utca 86.

209.

23937

VHU

Só utca 4.

210.

23845

VHU

Sörház utca 4.=Molnár utca 23.

211.

24674

VHU

Steindl Imre utca 11.

212.

24687

VHU

Steindl Imre utca 12.

213.

24990

VHU

Stollár Béla utca 4.=Balassi Bálint utca 15-17.

214.

25047

VHU

Stollár Béla utca 22.=Bihari János utca 13.

215.

24420

VHU

Sütő utca 2.=Fehér Hajó utca 16.

216.

24927

VHU

Szalay utca 2.=Falk Miksa utca 1.

217.

23947

VHU

Szarka utca 4.

218.

23943

VHU

Szarka utca 7.

219.

24646

VHU

Széchenyi rakpart 3.=Arany János utca 2-4.=Akadémia utca 6.

220.

24648

VHU

Széchenyi utca 1.=Akadémia utca 8.=Széchenyi rakpart 4.

221.

24671

VHU

Széchenyi utca 14.

222.

24875

VHU

Szemere utca 3-5.=Alkotmány utca 13.=Kálmán Imre utca 8.

223.

24906

VHU

Szemere utca 8.

224.

24909

VHU

Szemere utca 9.=Szalay utca 9.

225.

24905

VHU

Szemere utca 10.=Szalay utca 7.

226.

24998/3

VHU

Szemere utca 18-20.=Honvéd utca 25-27.=

Stollár Béla utca 10/a-b.=Balaton utca 13-15-17-19.

227.

24539

VHU

Szent István tér 4-5.

228.

23950

VHU

Szerb utca 3.

229.

24035

VHU

Szerb utca 8.

230.

24045

VHU

Szerb utca 13.

231.

24044

VHU

Szerb utca 15.=Fejér György utca 1.

232.

24656

VHU

Tüköry utca 3.

233.

24651

VHU

Tüköry utca 4.=Széchenyi utca 5.

234.

24655

VHU

Tüköry utca 5.=Széchenyi utca 7.

235.

24383

VHU

Türr István utca 9.=Váci utca 5.

236.

24380

VHU

Váci utca 8.

237.

24378

VHU

Váci utca 12.

238.

24334

VHU

Váci utca 17.

239.

24343

VHU

Váci utca 18.

240.

24345

VHU

Váci utca 22.

241.

24331

VHU

Váci utca 23.

242.

24346

VHU

Váci utca 24.

243.

24330

VHU

Váci utca 25.=Pesti Barnabás utca 8.

244.

23985

VHU

Váci utca 40.=Irányi utca 13.

245.

23866

VHU

Váci utca 41/a.=Kéményseprő utca 4.

246.

23880

VHU

Váci utca 45.

247.

23982

VHU

Váci utca 46.

248.

23965

VHU

Váci utca 52.

249.

23962

VHU

Váci utca 60.

250.

23899

VHU

Váci utca 61.=Sörház utca 7.

251.

23900

VHU

Váci utca 63.

252.

23910

VHU

Váci utca 71.

253.

23911

VHU

Váci utca 73.

254.

23912

VHU

Váci utca 75.

255.

23924

VHU

Váci utca 83.

256.

23938

VHU

Váci utca 84.=Szarka utca 3.

257.[34]

24788

VHU

Vadász utca 14.

258.

24818

VHU

Vadász utca 26.

259.

24825/1

VHU

Vadász utca 31.

260.

24814

VHU

Vadász utca 34.

261.

24863

VHU

Vadász utca 42.=Kálmán Imre utca 18.

262.

24262

VHU

Vármegye utca 7.

263.

24264

VHU

Vármegye utca 11-13.

264.

24265

VHU

Vármegye utca 15

265.

24259

VHU

Városház utca 3-5.=Vármegye utca 1.

266.

24289

VHU

Városház utca 4.

267.

24287

VHU

Városház utca 8.

268.

24721

VHU

Vécsey utca 3.

269.

24718

VHU

Vécsey utca 4.=Nádor utca 31-33.=Vértanúk tere 2.

270.

24722

VHU

Vécsey utca 5.=Báthory utca 1.=Vértanúk tere 3.

271.

24000

VHU

Veres Pálné utca 4-6.=Curia utca 1.

272.

23990

VHU

Veres Pálné utca 7.=Nyáry Pál utca 14.

273.

24002

VHU

Veres Pálné utca 8.

274.

23975

VHU

Veres Pálné utca 11.

275.

24010

VHU

Veres Pálné utca 14.=Szivárvány köz 2.=Cukor utca 3.

276.

24012

VHU

Veres Pálné utca 16.=Szivárvány köz 1.=Cukor utca 5.

277.

24029

VHU

Veres Pálné utca 22.

278.

24031

VHU

Veres Pálné utca 26.

279.

24032

VHU

Veres Pálné utca 28.

280.

24033

VHU

Veres Pálné utca 30.

281.

23951

VHU

Veres Pálné utca 33.=Szarka utca 6-8.

282.

24712

VHU

Vértanúk tere 1.=Kossuth Lajos tér 10.

283.

24563

VHU

Vigyázó Ferenc utca 5.

284.

24269/1

VHU

Vitkovics Mihály utca 3-5.

285.

24269/2

VHU

Vitkovics Mihály utca 7.

286.

24696

VHU

Zoltán utca 2-4.=Akadémia utca 18.=Széchenyi rakpart 9.

287.

24701

VHU

Zoltán utca 12.

288.

24690

VHU

Zoltán utca 13.

289.

24717

VHU

Zoltán utca 16.=Nádor utca 29.

290.

24589

VHU

Zrínyi utca 12.

[35]





[1]

Védett érték a 2. § (a) – (i) pontban meghatározott elemek

[2]

Módosította a 38/2011.(X.26.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályos: 2011.X.27. napjától

[3]

Beiktatta a 38/2011.(X.26.) önkormányzati rendelet 2.§ -a., hatályos: 2011.X.27. napjától

[4]

Beiktatta a 38/2011.(X.26.) önkormányzati rendelet 3.§ -a., hatályos: 2011.X.27. napjától

[5]

Módosította a 38/2011.(X.26.) önkormányzati rendelet 4. §-a, hatályos: 2011.X.27. napjától

[6]

Hatályon kívül helyezte a 38/2011.(X.26.) önkormányzati rendelet 9.§ (2) bekezdése, hatályát vesztette 2011.X.27.

[7]

Módosította a 38/2011.(X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a, hatályos: 2011.X.27. napjától

[8]

Módosította a 38/2011.(X.26.) önkormányzati rendelet 6. §-a, hatályos: 2011.X.27. napjától, módosította a 33/2012.(VII. 16.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos: 2012. VII. 17. napjától

[9]

Módosította a 38/2011.(X.26.) önkormányzati rendelet 7. §-a, hatályos: 2011.X.27. napjától, módosította a 33/2012.(VII. 16.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos: 2012. VII. 17. napjától

[10]

Módosította a 33/2012.(VII. 16.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos: 2012. VII. 17. napjától

[11]

Beiktatta a 33/2012.(VII. 16.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos: 2012. VII. 17. napjától

[12]

Beiktatta a 33/2012.(VII. 16.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos: 2012. VII. 17. napjától

[13]

Beiktatta a 33/2012.(VII. 16.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos: 2012. VII. 17. napjától

[14]

Beiktatta a 33/2012.(VII. 16.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos: 2012. VII. 17. napjától

[15]

Beiktatta a 33/2012.(VII. 16.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos: 2012. VII. 17. napjától

[16]

Beiktatta a 33/2012.(VII. 16.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos: 2012. VII. 17. napjától

[17]

Beiktatta a 33/2012.(VII. 16.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos: 2012. VII. 17. napjától

[18]

Beiktatta a 32/2008. (XII. 5.) önkormányzati rendelet 33. § (3) bek. Hatályos 2008. XII. 5-től.

[19]

§ számozását módosította a 32/2008. (XII. 5.) önkormányzati rendelet 33. § (3) bek. Hatályos 2008. XII. 5-től.

[20]

Megállapította a 33/2010. (XI. 16.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos 2010. XI. 16-tól.

[21]

Helyi védelem alá helyezte a 38/2011.(X.26.) önk. rendelet 8.§-a. A helyi védelem kezdő időpontja : 2011.X.27.

[22]

Helyi védelem alá helyezte a 42/2011.(XI.17.) önk. rendelet 1.§-a. A helyi védelem kezdő időpontja : 2011.XI.18.

[23]

A helyi védelmi rendelet VHU-ból VH alá helyezte a 38/2011.(X.26.) önk. rendelet 8.§-a alapján. A VH védelem kezdő időpontja: 2011.X.27.

[24]

A helyi védelmi rendelet VHU-ból VH alá helyezte a 38/2011.(X.26.) önk. rendelet 8.§-a alapján. A VH védelem kezdő időpontja: 2011.X.27.


[25]

Helyi védelem alá helyezte a 42/2011.(XI.17.) önk. rendelet 1.§-a. A helyi védelem kezdő időpontja: 2011.XI.18. A helyi védelmet törölte a Hold utca 17. számú ingatlanra vonatkozóan (hrsz. 24809) a 33/2012.(VII. 16.) önk. rendelet 1.§-a, hatályos: 2012. VII. 17. napjától.

[26]

Helyi védelem alá helyezte a 28/2013.(X.17.) önk. rendelet 1.§-a. A helyi védelem kezdő időpontja: 2013. X.18.

[27]

Helyi védelem alá helyezte a 42/2011.(XI.17.) önk. rendelet 1.§-a. A helyi védelem kezdő időpontja: 2011.XI.18.

[28]

Helyi védelem alá helyezte a 42/2011.(XI.17.) önk. rendelet 1.§-a. A helyi védelem kezdő időpontja: 2011.XI.18.

[29]

Helyi védelem alá helyezte a 42/2011.(XI.17.) önk. rendelet 1.§-a. A helyi védelem kezdő időpontja: 2011.XI.18.

[30]

A helyi védelmi rendelet VHU-ból VH alá helyezte a 38/2011.(X.26.) önk. rendelet 8.§-a alapján. A VH védelem kezdő időpontja: 2011.X.27.

[31]

A helyi védelmi rendelet VHU-ból VH alá helyezte a 38/2011.(X.26.) önk. rendelet 8.§-a alapján. A VH védelem kezdő időpontja: 2011.X.27.


[32]

A helyi védelem megszűnik a 38/2011.(X.26.) 8.§-a alapján: az Irányi u.15. (hrsz.: 23986), a Szent István tér 3. (hrsz.: 24540), a Veres Pálné u. 9. (hrsz.:23976), a Veres Pálné u. 36...-38. (hrsz.:24049) ingatlanok esetén. A helyi védelem megszűnésének kezdő időpontja: 2011.X.27.

[33]

Helyi utcaképi védelem alá helyezte a 33/2012.(VII. 17.) önk. rendelet 1.§-a, a helyi utcaképi védelem kezdő időpontja: 2012. VII. 17.

[34]

Helyi utcaképi védelem alá helyezte a 28/2013.(X.17.) önk. rendelet 1.§-a, a helyi utcaképi védelem kezdő időpontja: 2013. X.18.

[35]

A helyi védelem megszűnik a 33/2010.(XI.16.) önk. rendelet 2.§-a alapján az Arany János utca 18. (hrsz.: 24754), a Vadász u. 14. (hrsz.: 24788) ingatlanok esetén. A helyi védelem megszűnésének kezdő időpontja: 2010.XI.17.

A helyi védelem megszűnik a 38/2011.(X.26.) önk. rendelet 8.§-a alapján a Váci u. 69. (hrsz.: 23909) ingatlan esetén. A helyi védelem megszűnésének kezdő időpontja: 2011.X.27.