Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 45/2012. (X. 11.) önkormányzati rendelete

a zaj- és rezgésvédelem helyi szabályozásáról egységes szerkezetben

Hatályos: 2013. 10. 18- 2022. 09. 20



Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 45/2012 (X.11.) önkormányzati rendelete a zaj- és rezgésvédelem helyi szabályozásáról egységes szerkezetben a módosításáról szóló 30/2013. (X.17.) önkormányzati rendelettel



Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Képviselő testülete a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 85. § (1) bekezdés e) pontjában, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,  az Alaptörvény 32. cikk (1) és a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1.§

A rendelet hatálya:


A rendelet hatálya kiterjed a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület közigazgatási területén minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki vagy amely, állandó vagy ideiglenes jelleggel a kerület közigazgatási területén tartózkodik, illetve tevékenységet végez.

2. §

Építési tevékenységre vonatkozó szabályozás:


(1) Tilos építési tevékenységet végezni hétköznap 18 és 07 óra között, valamint szombaton, vasárnap és ünnepnapokon egész nap.

(2) Az (1) bekezdés alól indokolt esetben a polgármester felmentést adhat. A felmentés nem mentesít a közterület használati megállapodás megkötésének kötelezettsége alól.

3.§

A közterületre vonatkozó szabályozás:


(1) Közterületen akusztikus, elektromos, elektroakusztikus hangszerekkel zenélni közterület-használati engedély birtokában, 10-20 óra között lehet.

(2) Közterületen 1000 fő alatti, szabadtéri rendezvényt tartani 10 és 22 óra között lehet, kivéve a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény 2. § (1) bekezdésének hatálya alá eső rendezvényeket..

(3) Egyéb technikai berendezéssel zenélni közterületen az (1)-(2) bekezdésben foglaltakon felül tilos.


4. §


Egyéb rendelkezések:


(1) Tilos 22 és 07 óra között lakóépület udvarán vagy kertjében, zenét szolgáltató vendéglátóegység kerthelyiségében, teraszán, és közcélra átadott magánterületen zenét szolgáltatni.

(2) Tilos 22 és 07 óra között a zenét szolgáltató vendéglátó egységeknek és a zenés-táncos rendezvényt tartó üzleteknek nyitott nyílászáró mellett üzemelni.

(3) Tilos utcai mozgó és álló hangos reklámot működtetni.

                          


5. §


Záró rendelkezések



(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba.


(2) A Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a közigazgatási bírsággal sújtható tiltott, közösségellenes magatartásokról és a közigazgatási bírság kiszabásának szabályairól szóló 20/2012. (IV.13.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„ (1) Aki

a) hétköznap 18 és 07 óra között, valamint szombaton, vasárnap és ünnepnapokon egész nap építkezési tevékenységet végez,

b) közterületen akusztikus, elektromos, elektroakusztikus hangszerekkel 20 és 10 óra között zenél,

c) közterületen 1000 fő alatti, szabadtéri rendezvényt 22 és 10 óra között tart,

d) egyéb technikai berendezéssel közterületen zenél,

e) 22 és 07 óra között lakóépület udvarán vagy kertjében, zenét szolgáltató vendéglátóegység kerthelyiségében, teraszán, és közcélra átadott magánterületen zenét szolgáltat,

f) 22 és 07 óra között a zenét szolgáltató vendéglátó egységeknek és a zenés-táncos rendezvényt tartó üzleteknek nyitott nyílászáró mellett üzemeltet,

g) utcai mozgó és álló hangos reklámot működtet,

százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.”





Rogán Antal                                                                                     dr. Rónaszéki László

polgármester                                                                                         címzetes főjegyző






A rendelet kihirdetése 2012. október 11.-n, a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel megtörtént. A kifüggesztés időtartama: 30 nap.                                                                                                                       


dr. Rónaszéki László

                                                                                                             címzetes főjegyző

                                  











I N D O K O L Á S



A rendelet megalkotására az V. kerület lakossága pihenéshez, az egészséges környezethez, a hétvégi és éjszakai nyugalomhoz való jogának biztosítása érdekében kerül sor.


1. § - a rendelet hatályát tartalmazza,

2. § - a  hétvégeken és ünnepnapokon való építkezést tiltja a lakosság pihenésének biztosítás érdekében

3. § - a közterületekre és a rendezvények vonatkozó szabályokat tartalmazza

4. § - vendéglátó üzletek, zenés- táncos rendezvényt tartó üzletekre vonatkozó szabályokat fogalmaz meg

5. § - a hatályba lépés a rendeletalkotásra felhatalmazó törvény hatályba lépése után történik

A (2) bekezdéssel módosításra kerül a közösségellenes magatartásokat szabályozó rendelet zajvédelemről rendelkező 13. §-a