Belváros Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat Képviselő-testületének

36/2013.(XI.14.) önkormányzati rendelete a szociális juttatások rendszeréről szóló 41/2012.(X.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 11. 15- 2015. 02. 27

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:




  1. §

A szociális juttatások rendszeréről szóló 41/2012.(X.18.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban ER.) 17. §. (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) Az Önkormányzat időszaki támogatást nyújt a téli hónapokban megnövekedett fűtési kiadások enyhítésére az V. kerületben lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen is a kerületben élő személynek, aki az alább felsorolt ellátások valamelyikében részesül

a) öregségi nyugdíj,

b) rokkantsági ellátás,

c) hozzátartozói jogon kapott ellátás,

d) házastársi pótlék,

e) időskorúak járadéka,

f) vak személyi járadék,

g) egészségkárosodási járadék,

h) rehabilitációs ellátás,

i) rehabilitációs járadék,

j) rokkantsági járadék, 

k) korhatár alatti ellátás,

amennyiben az adott lakcímen tulajdonjoga, haszonélvezeti joga alapján, vagy önkormányzati  lakás bérlőjeként lakik, illetve ha a tulajdonos, haszonélvező, bérlő házastársa, élettársa, és akinek háztartásában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800 %-át, egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900 %-át nem haladja meg.

  1. §

Az ER. 17. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

(2) Kivételes méltányosságból annak az (1) bekezdés a)-k) pontjában felsorolt ellátások valamelyikében részesülő személynek is megállapítható a támogatás, aki egyenesági leszármazottja lakásában családtagként lakik, és akinek háztartásában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800 %-át, egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900 %-át nem haladja meg.

  1. §

Az ER. 17. § (5) bekezdésében az „(1) bekezdés a)-j) pontjában” szövegrész helyébe az „(1) bekezdés a)-k) pontjában” szöveg lép.


Záró rendelkezések

  1. §
  1. Ez a rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba.
  2. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni kell.




Rogán Antal                                                   Dr. Sélley Zoltán

       polgármester                                                            jegyző






Kihirdetési záradék:

A rendelet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2013.november 14. napján kihirdetésre került. A kihirdetés időtartalma 30 nap.

...


                                                                                               Dr. Sélley Zoltán

                                                                                                        jegyző




I n d o k o l á s



  1. § A fűtési szezonban történő időszaki támogatásra jogosultak köre kibővítésre, a jövedelemhatár emelésre kerül a nyugdíjak összegének megemelése miatt.
  2. § Az ellátás méltányosság alapján történő megállapítása esetében is átvezetésre kerültek az 1. § módosító rendelkezései, a legalább egy éves állandó bejelentett lakcímet előíró szabály kivezetésre került.
  3. § A jogszabályváltozás miatt a rendeleti hivatkozást is módosítani szükséges.
  4. § Hatályba léptető rendelkezések.

..