Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2014/(VIII.15.) önkormányzati rendelete

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2014 (VIII.15.) önkormányzati rendelete a Belváros-Lipótváros Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 29/2004. (VI.04.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 08. 15- 2014. 08. 14


Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat Képviselő-testületének  21/2014 (VIII.15.) önkormányzati rendelete

a

Belváros-Lipótváros Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatáról és

Szabályozási Tervéről szóló 29/2004. (VI.04.) önkormányzati rendelet

módosításáról

 

Belváros – Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat Képviselő-testület az Alaptörvény
32. cikk (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 6. pontjában, továbbá az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 6. § (1). bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva és a 8. § (2) bekezdés előírásai szerint a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 9. mellékletében megjelölt érintettek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. §

 

(1)           A Belváros-Lipótváros Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló 29/2004. (VI.04.) önkormányzati rendelet 19. § (4) bekezdése helyébe a következő lép:

 

„Gyalogosutcában, illetőleg gyalogos közterületen vendéglátó terasz csak akkor létesíthető -az (5)-(6) bekezdésekben foglalt rendelkezések betartásával -, ha a visszamaradó akadálytalan gyalogosfelület az érintett közterület vagy közhasználat célját szolgáló terület szélességének legalább fele, mely járófelületet a kétoldali, egymással szemközti teraszok kialakításánál is biztosítani kell. A közterület mértani középtengelyétől mért 2-2 m-es sávba a vendéglátó terasz , vagy annak  üzleti ernyőszerkezete nem nyúlhat be.

Passzázs területén vendéglátó terasz akkor létesíthető, ha a visszamaradó szélességi méret legalább 3,0 m. A vendéglátó teraszok kialakításánál a díszburkolatok kiosztását is figyelembe kell venni a lehatárolás meghatározásánál.

A szokásos utcaszélességnél keskenyebb sétálóutcákban, épületközökben vagy ahol szökőkút, szobor, egyéb városképi jelentőségű elem, építmény van, ott a vendéglátó terasz az utca középtengelyében elhelyezhető, amennyiben a látványtengelyben városképileg jelentős elem látványát nem sérti.

Az Erzsébet téri (24456/3) helyrajzi számú közterületen vendéglátóterasz kizárólag a szomszédos a 24456/2 helyrajzi számú telken, illetve részben a (24456/3) helyrajzi számú közterületen lévő építményhez (egykori buszvégállomás) tartozóan létesíthető. A vendéglátó terasz elhelyezésekor kiemelt dobogó, korlát, egyéb építmény nem létesíthető. A közterületen biztosítani kell a 24456/1 és a (24456/3) helyrajzi számú ingatlanok közötti átjárást, továbbá a vendéglátóterasz nem nyúlhat túl:

a)                  a déli épület előtt a bejárati előtető külső síkjának meghosszabbított vonalán,

b)                  az épület középső és északi részénél az emeleti terasz külső síkjain.

A (24456/3) helyrajzi számú közterület keleti oldalán lévő közvilágítási oszlopok vonalától számított legalább 5,5 m-es sávot szabad keresztmetszettel kell fenntartani, amely területsávban semmiféle építmény, köztárgy, vagy ideiglenesen a közterületen lévő tárgy nem helyezhető el a gyalogosforgalom folytonos biztosítása céljából.”

 

2. §

 

Zárórendelkezések

 

    Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

 

 

dr. Sélley Zoltán

jegyző

Rogán Antal

polgármester

 

A rendelet kihirdetése a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel …08.15.-án megtörtént.

A kifüggesztés időtartama:……30.. nap

 

dr. Sélley Zoltán

jegyző

 

Indoklás

 

Belváros-Lipótváros Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről szóló
29/2004. (VI.04.) önkormányzati rendelet 19. § (4) bekezdésének egy mondata: „Nem létesíthető vendéglátó terasz az Erzsébet téri közpark övezet és a „Gödör” építménye közötti szabályozási terven jelöl gyalogosfelületen”, azért került törlésre, mert az egykori Erzsébet téri buszpályaudvar épülete ma már egyértelműen csak vendéglátás funkciót lát el, és jelenleg egy szakhatóság sem tiltja a terasz létesítését ezen a területen.