Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2014/(XII.18.) önkormányzati rendelete

A Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat a tulajdonában álló bérlakások elidegenítésének feltételeiről szóló 40/2007. (X.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 12. 19- 2014. 12. 18


Belváros-Lipótváros, Budapest Főváros V. kerület ÖnkormányzatKépviselő-testületének 37/2014. (XII.18.) önkormányzati rendelete

A Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat a tulajdonában álló bérlakások elidegenítésének feltételeiről szóló 40/2007. (X.19.) önkormányzati rendelet módosításáról



BELVÁROS-LIPÓTVÁROS, BUDAPEST FŐVÁROS V. KERÜLET ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE A LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK BÉRLETÉRE, VALAMINT AZ ELIDEGENÍTÉSÜKRE VONATKOZÓ EGYES SZABÁLYOKRÓL SZÓLÓ 1993. ÉVI LXXVIII. TÖRVÉNY 54 §-ÁBAN KAPOTT FELHATALMAZÁS ALAPJÁN AZ ALAPTÖRVÉNY 32. CIKK (1) BEKEZDÉSÉNEK A) PONTJÁBAN A  MAGYARORSZÁG HELYI ÖNKORMÁNYZATAIRÓL SZÓLÓ 2011. ÉVI CLXXXIX. TÖRVÉNY 13. § (1) BEKEZDÉS 9. PONTJÁBAN MEGHATÁROZOTT FELADATKÖRBEN ELJÁRVA A KÖVETKEZŐKET RENDELI EL:



  1. §



Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat tulajdonában álló bérlakások elidegenítésének feltételeiről szóló 40/2007. (X.19.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 17. §-a helyébe a következő lép:


„Felújítási kötelezettséggel bérbe adott lakások elidegenítése


17.§ (1) Az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről szóló önkormányzati rendeletben szabályozott rendeltetésszerű használatra alkalmatlan lakások bérbeadása esetében, amennyiben a bérlő a vállalt felújítási kötelezettségének 30 hónapon belül eleget tett, az e rendeletben meghatározott jogosultak részére elidegeníthető.

A felújítási kötelezettséggel bérbeadottlakás elidegenítésének feltétele, hogy a lakás bérlője vagy a rendelet 3. §-ában felsorolt jogosult vállalja, hogy a lakást az adásvételi szerződés megkötését követően 5 évig nem idegeníti el, illetve, hogy az adásvételi szerződés aláírásakor az Önkormányzat javára elővásárlási jogot alapít és jegyeztet be.

(2) A lakás vételára a lakás felújított állapotára vonatkozó forgalmi érték 100 %-a.

(3) A felújítási kötelezettség műszaki tartalmának maradéktalan teljesítését a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. igazolása és a bérlő által becsatolt igazságügyi szakértői vélemény alapján lehet teljesítésként elfogadni. A felújítási kötelezettség összege a forgalmi érték 50 %-át meghaladóan nem számít bele vételár előlegként a vételárba. Erről a Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság hoz döntést.

(4)  A vevő kérelmére a vételár megfizetésére 25 éves kamatmentes részletfizetési lehetőséget kell biztosítani.

 (5) Ha a vevő a szerződéskötés után bármikor a teljes vételár hátralékot egy összegben kifizeti, a vételár-hátralékra 30 % árengedmény illeti meg.”


  1. §


A Rendelet 17/A. §-a helyébe a következő lép:


„Nem lakás céljára szolgáló helyiség(ek) lakássá alakításának vállalásával, bérlő részére történő elidegenítése”


17/A. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről szóló  önkormányzati rendeletben szabályozott, nem lakás céljára szolgáló helyiségek lakássá alakításának kötelezettségével történő bérbeadása esetében, amennyiben a bérlő bérleti szerződésben meghatározott lakáskialakítási költséget az Önkormányzat részére megfizette és a vállalt felújításikötelezettségének a bérleti szerződés megkötésétől számított 30 hónapon belül eleget tett az ingatlan részére és a rendelet 3. §-ában meghatározott jogosultak részére elidegeníthető. Nem lakás céljára szolgáló helyiség lakássá alakításának vállalásával, bérlő részére történő elidegenítése esetén az elidegenítés feltétele, hogy a lakás bérlője vagy a rendelet 3. §-ában felsorolt jogosult vállalja, hogy a lakást az adásvételi szerződés megkötését követően 5 évig nem idegeníti el, illetve, hogy az adásvételi szerződés aláírásakor az Önkormányzat javára elővásárlási jogot alapít és jegyeztet be.

(2) Az ingatlan vételára az ingatlan felújított állapotára vonatkozó forgalmi érték 100 %-a.A lakáskialakítási és felújítási kötelezettség együttes összege a forgalmi érték 50 %-át meghaladóan nem számít bele vételár előlegként a vételárba. Erről a Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság hoz döntést.”

(3) A lakáskialakítási kötelezettség műszaki tartalmának maradéktalan teljesítését a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. igazolása és a bérlő által becsatolt igazságügyi szakértői vélemény alapján lehet teljesítésként elfogadni.

(4) A vevő kérelmére a vételár megfizetésére 25 éves kamatmentes részletfizetési lehetőséget kell biztosítani.

(5) Ha a vevő a szerződéskötés után bármikor a teljes vételár hátralékot egy összegben kifizeti, a vételár-hátralékra 30 % árengedmény illeti meg.”


Záró rendelkezések


  1. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Szentgyörgyvölgyi Péter                              Dr. Sélley Zoltán

polgármester                                                        jegyző




Kihirdetési záradék:


A rendelet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2014.december 18. napján kihirdetésre került. A kihirdetés időtartalma 30 nap.


    Dr. Sélley Zoltán

jegyző



i n d o k l á s

1.§


A korábbi szabályozás szigorítása érdekében a felújítási kötelezettséggel bérbeadott  lakások elidegenítésének feltételeként meghatározásra kerül, mind az adásvételtől számított 5 éves elidegenítési tilalom, mind az Önkormányzat javára elővásárlási jogot alapítása és bejegyzése.

A módosítási javaslat pontosítja a vételár meghatározását, egyértelműsíti, hogy a felújított állapotra vonatkozó forgalmi érték 100%-ával egyezik meg.

Ajavaslat beépíti a rendeletbe az eddigiekben kialakult gyakorlatot, amely szerint az igazságügyi szakértői vélemény beszerzése iránti kötelezettség előírására a bérleti szerződések tartalmaztak rendelkezéseket.

Sok esetben a felújítási költség összege olyan magas összegű volt, hogy ez meghaladta a lakás forgalmi értékének 50 %-át, ezért a javaslat szerint a felújítási összeget a jövőben azonban csak a felújítás után állapotra vonatkozó forgalmi érték 50 %-ig lehessen érvényesíteni vételárelőlegként, azt meghaladóan nem számítható be.


2. §



A módosítás indoka, hogy a nem lakás céljára szolgáló helyiségek lakássá történő átalakítás és átminősítés kötelezettségével történő bérbeadása eseteiben nagyon sokszor volt probléma, hogy amikor egy albetéten lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségből több lakás kialakításának kötelezettségével lett bérbeadva az ingatlan különböző személyek, bérlők részére, akik nem tudták kellően összehangolni a lakások kialakításával átminősítésével járó kötelezettségeik teljesítését.

A jövőben az Önkormányzat megbízásából a Belváros-Lipótváros Városüzemeletető Kft. végezné el még a bérbeadás előtt a lakások kialakítását, amelynek költségét bérlők kötelesek megfizetni, amely az elidegenítés feltétele.

A korábbi szabályozás szigorítása érdekében a felújítási kötelezettséggel bérbeadott lakások elidegenítésének feltételeként meghatározásra kerül, mind az adásvételtől számított5 éves elidegenítési tilalom, mind az Önkormányzat javára elővásárlási jogot alapítása és bejegyzése.

Sok esetben a felújítási költség és kialakítási költség együttes összege olyan magas volt, hogy meghaladta a lakás forgalmi értékének 50 %-át, ezért a javaslat szerint ezeket a költségeket a jövőben csak a felújítás után állapotra vonatkozó forgalmi érték 50 %-ig lehessen érvényesíteni vételárelőlegként, azt meghaladóan nem számítható be.


  1. §


A Rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.