Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2015/(V.27.) önkormányzati rendelete

a településképi bejelentési eljárásról és településképi kötelezésről

Hatályos: 2017. 10. 19- 2017. 12. 30

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat

Képviselő-testületének településképi bejelentési eljárásról és

településképi kötelezésről szóló


20/2015. (V. 27.)

önkormányzati rendelete


a 20/2017. (X. 18.) számú módosító önkormányzati rendelettel

egységes szerkezetben



[1]Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogkörében, a településkép védelméről szóló többször módosított 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – figyelemmel az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben, az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben foglaltakra – a következőket rendeli el:



I. fejezet: Általános rendelkezések


A rendelet célja


  1.  [2]A rendelet célja Budapest V. kerület építészeti, városképi, illetve természeti értékeinek védelme és igényes alakítása érdekében a melléklet szerinti az építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységnek sem minősülő építési tevékenységekkel, a rendeltetésmódosításokkal (rendeltetésváltozásokkal), valamint a reklámok és reklámhordozók elhelyezésével (a továbbiakban együtt: tevékenység) kapcsolatban – a helyi adottságok figyelembevételével – a városképi illeszkedési követelmények érvényesítése, valamint a beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területek rendeltetésszerű használatának biztosítása, összességében az épített környezet rendezett és esztétikus kialakítása, valamint a településképi kötelezési eljárással ennek biztosítása.



A rendelet hatálya


  1. [3] (1) Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni a mellékletben felsorolt valamennyi tevékenység esetén, az építésügyi hatósági engedélyhez és az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység, valamint a nyilvántartott műemléki értéket, a műemléket érintő vagy műemléki környezetben, műemléki jelentőségű területen az örökségvédelmi hatósághoz történő bejelentéshez vagy örökségvédelmi engedélyhez kötött tevékenység kivételével.

(2) E rendelet hatálya kiterjed minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki Budapest V. kerület közigazgatási területén tevékenységet kíván végezni.



Értelmező rendelkezések


  1. [4]



II. fejezet: A településképi bejelentési eljárás


A településképi bejelentési eljárás lefolytatása


  1.  (1) [5],[6] A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a polgármesterhez benyújtott – papíralapú – bejelentésre indul. A bejelentésnek a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rend.) 26/B. § (2) bekezdésében előírtakat kell tartalmaznia.
  1. [7]A bejelentéshez valamennyi, melléklet szerinti tevékenység esetén egy példányban papír alapon és digitális adathordozón – megfelelő jogosultsággal rendelkező tervező által készített – dokumentációt kell mellékelni. A dokumentációnak a Korm. rend. 26/B. § (3) bekezdésében meghatározott munkarészeket kell tartalmaznia a kérelem tárgyának megfelelően, úgy, hogy annak alapján a tevékenység a 4. §-ban foglalt szempontok szerint elbírálható legyen.
  2. [8]A melléklet III. pontja szerinti rendeltetésmódosítás (rendeltetésváltozás) esetén  –  a (2) bekezdésben foglaltak mellett – a használat változtatását az Étv. 54. § (3) bekezdésében foglaltak szerint az új használatra való alkalmasság igazolásával, az építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység és környezete kölcsönhatásának vizsgálatával kell alátámasztani, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) általános előírásainak megfelelően, különös tekintettel az 50. § (3) és 108.§ (7) bekezdésében foglaltakra. Az OTÉK 108. § (7) bekezdésében foglaltak igazolása érdekében, miszerint a szálláshely-szolgáltatási tevékenység végzése esetén az új rendeltetés szerinti használat a környezetet a megengedettnél nagyobb mértékben nem terheli, a kérelmezőnek csatolnia kell a Társasház közgyűlési határozatát a rendeltetésmódosítás elfogadásáról.
  3. Kiemelt nemzeti emlékhely területét, valamint az annak részét képező közterülettel határos ingatlant, és kiemelt nemzeti emlékhelyhez tartozó közterületet érintő tevékenység esetén a bejelentéshez – fentiek mellett – csatolni kell a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság előzetes hozzájáruló nyilatkozatát, a tevékenység annak kiadását követően jelenthető be.
  4. [9]A polgármester a bejelentés megérkezésétől számított 15 napon belül hatósági határozatban

a) a tervezett építési tevékenységet, reklám, reklámhordozó elhelyezését vagy rendeltetésmódosítást (rendeltetésváltozást) – feltétel meghatározásával vagy anélkül – tudomásul veszi, ha a bejelentés

aa) megfelel a 4. § (1) - (3) bekezdésben meghatározott követelményeknek, és

ab) a tervezett építési tevékenység vagy rendeltetésmódosítás (rendeltetésváltozás) illeszkedik a településképbe és megfelel a településképi követelményeknek, a tervezett reklámhordozó elhelyezése illeszkedik a településképbe, megfelel a településképi követelményeknek, valamint a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényben (a továbbiakban: Tktv.) foglaltaknak,

b) megtiltja az építési tevékenységet, reklám, reklámhordozó elhelyezését vagy rendeltetésmódosítás (rendeltetésváltozás) megkezdését, és – a megtiltás indokainak ismertetése mellett – figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység bejelentés nélküli elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire, ha a bejelentés

ba) nem felel meg a 4. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott követelményeknek, vagy

bb) a tervezett építési tevékenység vagy rendeltetésmódosítás (rendeltetésváltozás) nem illeszkedik a településképbe, vagy nem felel meg a településképi és rendeltetésmódosítás (rendeltetésváltozás) esetén a településrendezési eszközben foglalt követelménynek, reklámhordozó elhelyezése esetén nem illeszkedik a településképbe, nem felel meg a településképi követelménynek vagy nem felel meg a Tktv.-ben foglaltaknak, vagy a tevékenység nem felel meg a 5. §-ban előírt feltételeknek.

  1. [10]A hatósági határozat a bejelentett tevékenységre vonatkozóan érvényességi időt határozhat meg.
  2. [11]Az (5) bekezdés szerinti hatósági határozatot a Településképi munkacsoport készíti elő.
  3. [12]A polgármester a bejelentési kötelezettség teljesítését és a bejelentett tevékenység folytatását a Településképi munkacsoport útján ellenőrzi, és ha bejelentési eljárás lefolytatásának elmulasztását észleli, a tevékenység folytatását a bejelentési eljárás során megtiltotta vagy azt tudomásul vette, de attól eltérő végrehajtást tapasztal,
  1. a 6. § szerinti településképi kötelezési eljárást folytat le és szükség esetén kötelezést bocsát ki,
  2. reklám, reklámhordozó elhelyezése esetén 15 napon belül értesíti a fővárosi és megyei kormányhivatalt.
  1. [13],[14]A tevékenység a bejelentésben foglaltak betartása mellett akkor kezdhető meg, ha a Tktv. 10. § (2) bekezdése szerint ahhoz más hatósági engedély nem szükséges, és a polgármester a tevékenység végzését a bejelentést követő 15 napon belül nem tiltja meg.
  2. [15]A polgármester döntésével szemben Tktv. 10. § (3) bekezdése alapján az önkormányzat képviselő-testületéhez lehet fellebbezni.
  3. [16]A hatósági határozat polgári jogi igényt nem dönt el, és nem mentesít a tevékenység megkezdéséhez az egyéb jogszabályokban előírt engedélyek, hozzájárulások vagy nyilatkozatok megszerzésének kötelezettsége alól (például idegen, közös vagy társasházi tulajdont érintően tervezett tevékenység esetén tulajdonosi hozzájárulás megszerzése).



A településképi bejelentés elbírálásának szempontjai


  1.  (1) A bejelentésben szereplő tevékenységeknek a következő feltételeket kell teljesítenie, melyek a bejelentés elbírálása során ellenőrzésre kerülnek:
  1. a vonatkozó településrendezési és építési jogszabályokat be kell tartani,
  2. a környezet és a szomszédos ingatlanok rendeltetésszerű és biztonságos használatát, megjelenését nem befolyásolhatja hátrányosan,
  3. közérdeket jelentős mértékben nem sértheti, e tekintetben irányadók a városfejlesztési, területhasználati, közlekedési, városképi és illeszkedési szempontok,
  4. [17]a Társasház közgyűlési határozatban hozzájárult a szálláshely-szolgáltatási tevékenység végzéséhez.



III. fejezet: A településképi kötelezés


  1. [18] (1) A polgármester – hivatalból vagy kérelemre – kötelezési eljárást folytathat le Tktv. 11. § és a Korm. rend. 26/E. §-a szerint:
    1. a II. fejezet szerinti településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése esetén,
    2. a településképi bejelentés elmulasztása esetén,
    3. [19]a településképet rontó, a Tktv. 11/F. §-a szerint reklámnak nem minősülő megjelenítés megszüntetése érdekében, ha az nem teljesíti a 4. § szerinti követelményeket,
    4. a helyi építészeti értékvédelemmel összefüggő kötelezettségek teljesítése érdekében, ha a tevékenység az építészeti örökség helyi értékeinek védelméről szóló helyi rendelet keretei között nem teljesíti a 4. § szerinti követelményeket.
  1. [20]Az (1) bekezdésben meghatározott településképi kötelezettségek megszegése és végre nem hajtása esetén e magatartás elkövetőjével szemben bírság kiszabása rendelhető el, mértékét a Tktv. 11. § (2) bekezdése szabályozza, mely a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény alapján ismételten kiszabható.
  2. A kötelezési eljárásban a döntéseket a Településképi munkacsoport készíti elő.
  3. A polgármester településképi kötelezési eljárásban hozott döntésével szemben a képviselő-testülethez lehet fellebbezni.



IV. fejezet: Záró rendelkezések


7. § (1) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyek esetén is kell alkalmazni.




Dr. Sélley Zoltán

jegyző

Szentgyörgyvölgyi Péter

polgármester




Kihirdetési záradék:

A rendelet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2017. X. 18. napján kihirdetésre került. A kifüggesztés időtartama 30 nap.



Dr. Sélley Zoltán

         jegyző


[21]Melléklet



Településképi bejelentési eljáráshoz kötött tevékenységek


  1. Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú mellékletében felsorolt építési tevékenységek, a belső felújítási és korszerűsítési munkák kivételével.


  1. Beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területen reklámok és reklámhordozók elhelyezése, valamint a Tktv. 11/F. § szerint reklámnak nem minősülő:
    1. cégtábla, cégér, üzletfelirat, a vállalkozás használatában álló ingatlanon elhelyezendő, a vállalkozást népszerűsítő egyéb feliratok és más grafikai megjelenítés,
    2. az üzlethelyiség portáljában (kirakatában) gazdasági reklám elhelyezés,
    3. a járművön elhelyezett gazdasági reklámot, továbbá
    4. a tulajdonos által az ingatlanán elhelyezett, annak elidegenítésére vonatkozó ajánlati felhívás (hirdetés), valamint a helyi önkormányzat által lakossági apróhirdetések közzétételének megkönnyítése céljából biztosított táblán vagy egyéb felületen elhelyezett, kisméretű hirdetések.


  1. Meglévő építmények rendeltetésének – részleges vagy teljes – módosítása, megváltoztatása, amennyiben az új rendeletetés
    1. 200 m2 hasznos alapterületnél nagyobb alapterületű iroda,
    2. szálláshely-szolgáltatás,
    3. üzlet (pl.: kiskereskedelem, vendéglátó).


  1. A jogerős és végrehajtható építési engedély alapján megkezdett, de a jogerős engedélytől eltérően megvalósítandó – az eltérést tekintve építési engedélyhez, vagy módosított építési engedélyhez nem kötött – építési munkák végzése.


  1. Az építményen vagy építményben technikai berendezés közterületről látható módon történő elhelyezése (pl.: világítótest, antenna, párásító, LED panel, TV, egyéb fényt kibocsátó kijelző).


[1]

módosította a 20/2017. (X. 18.) B-LÖ sz. rendelet 1. §. Hatályos 2017. X. 19-től.

[2]

módosította a 20/2017. (X. 18.) B-LÖ sz. rendelet 2. §. Hatályos 2017. X. 19-től.

[3]

módosította a 20/2017. (X. 18.) B-LÖ sz. rendelet 3. §. Hatályos 2017. X. 19-től.

[4]

hatályon kívül helyezte a 20/2017. (X. 18.) B-LÖ sz. rendelet 4. §. Hatálytalan 2017. X. 19-től.

[5]

módosította a 20/2017. (X. 18.) B-LÖ sz. rendelet 5. §. Hatályos 2017. X. 19-től.

[6]

módosította a 20/2017. (X. 18.) B-LÖ sz. rendelet 6. §. Hatályos 2017. X. 19-től.

[7]

módosította a 20/2017. (X. 18.) B-LÖ sz. rendelet 6. §. Hatályos 2017. X. 19-től.

[8]

módosította a 20/2017. (X. 18.) B-LÖ sz. rendelet 7. §. Hatályos 2017. X. 19-től.

[9]

módosította a 20/2017. (X. 18.) B-LÖ sz. rendelet 8. §. Hatályos 2017. X. 19-től.

[10]

módosította a 20/2017. (X. 18.) B-LÖ sz. rendelet 9. §. Hatályos 2017. X. 19-től.

[11]

módosította a 20/2017. (X. 18.) B-LÖ sz. rendelet 10. §. Hatályos 2017. X. 19-től.

[12]

módosította a 20/2017. (X. 18.) B-LÖ sz. rendelet 11. §. Hatályos 2017. X. 19-től.

[13]

módosította a 20/2017. (X. 18.) B-LÖ sz. rendelet 12. §. Hatályos 2017. X. 19-től.

[14]

módosította a 20/2017. (X. 18.) B-LÖ sz. rendelet 13. §. Hatályos 2017. X. 19-től.

[15]

módosította a 20/2017. (X. 18.) B-LÖ sz. rendelet 13. §. Hatályos 2017. X. 19-től.

[16]

módosította a 20/2017. (X. 18.) B-LÖ sz. rendelet 14. §. Hatályos 2017. X. 19-től.

[17]

beiktatta a 20/2017. (X. 18.) B-LÖ sz. rendelet 15. §. Hatályos 2017. X. 19-től.

[18]

módosította a 20/2017. (X. 18.) B-LÖ sz. rendelet 16. §. Hatályos 2017. X. 19-től.

[19]

módosította a 20/2017. (X. 18.) B-LÖ sz. rendelet 17. §. Hatályos 2017. X. 19-től.

[20]

módosította a 20/2017. (X. 18.) B-LÖ sz. rendelet 18. §. Hatályos 2017. X. 19-től.

[21]

módosította a 20/2017. (X. 18.) B-LÖ sz. rendelet 19. §. Hatályos 2017. X. 19-től.