Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2015/(V.27.) önkormányzati rendelete

a településképi bejelentési eljárásról és településképi kötelezésről

Hatályos: 2015. 05. 28- 2017. 10. 18

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2015. (V. 27.) önkormányzati rendelete a településképi bejelentési eljárásról és településképi kötelezésről



Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogkörében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 3. és 7. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – figyelemmel az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben, az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben foglaltakra – a következőket rendeli el:


I. fejezet: Általános rendelkezések


A rendelet célja


1. §


A rendelet célja Budapest V. kerület építészeti, városképi, illetve természeti értékeinek védelme és igényes alakítása érdekében a melléklet szerinti építési engedélyhez nem kötött építési tevékenységekkel, reklám-elhelyezésekkel, építmények rendeltetésének megváltoztatásával (továbbiakban együtt: tevékenység) kapcsolatban – a helyi adottságok figyelembevételével – a városképi illeszkedési követelmények érvényesítése, valamint a beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területek rendeltetésszerű használatának biztosítása, összességében az épített környezet rendezett és esztétikus kialakítása, valamint a településképi kötelezési eljárással ennek biztosítása.


A rendelet hatálya


2. §


  1. Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni a mellékletben felsorolt valamennyi tevékenység esetén, az építésügyi hatósági engedélyhez kötött építési tevékenység, valamint a nyilvántartott műemléki értéket, a műemléket érintő vagy műemléki környezetben, műemléki jelentőségű területen az örökségvédelmi hatósághoz történő bejelentéshez vagy örökségvédelmi engedélyhez kötött tevékenység kivételével.



  1. E rendelet hatálya kiterjed minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki Budapest V. kerület közigazgatási területén tevékenységet kíván végezni.


Értelmező rendelkezések


3. §


E rendelet alkalmazásában reklámnak minősül - kialakítására, anyagára, megjelenésére, elhelyezésére tekintet nélkül - minden városképi, homlokzati megjelenést befolyásoló, népszerűsítési, figyelemfelkeltési, hirdetési célú eszköz, tárgy, berendezés, felületképzés (pl.: fólia, a homlokzati üvegfelület belső oldalán is), mely közterületről érzékelhető.


II. fejezet: A településképi bejelentési eljárás


A településképi bejelentési eljárás lefolytatása


4. §


  1. A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a polgármesterhez benyújtott – papíralapú – bejelentésre indul. A bejelentésnek a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rend.) 23. § (2) bekezdésében előírtakat kell tartalmaznia.
  2. A bejelentéshez valamennyi, melléklet szerinti tevékenység esetén egy példányban papír alapon és digitális adathordozón – megfelelő jogosultsággal rendelkező tervező által készített – dokumentációt kell mellékelni. A dokumentációnak a Korm. rend. 23. § (3) bekezdésében meghatározott munkarészeket kell tartalmaznia a kérelem tárgyának megfelelően, úgy, hogy annak alapján a tevékenység a 4. §-ban foglalt szempontok szerint elbírálható legyen.
  3. A melléklet III. pontja szerinti rendeltetésváltozás esetén – a (2) bekezdésben foglaltak mellett – a használat változtatását az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) 54. § (3) bekezdésében foglaltak szerint az új használatra való alkalmasság igazolásával, az építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység és környezete kölcsönhatásának vizsgálatával kell alátámasztani, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK) általános előírásainak megfelelően, különös tekintettel az 50. § (3) bekezdésében foglaltakra.
  4. Kiemelt nemzeti emlékhely területét, valamint az annak részét képező közterülettel határos ingatlant, és kiemelt nemzeti emlékhelyhez tartozó közterületet érintő tevékenység esetén a bejelentéshez – fentiek mellett – csatolni kell a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság előzetes hozzájáruló nyilatkozatát, a tevékenység annak kiadását követően jelenthető be.
  5. A polgármester a bejelentés megérkezésétől számított 8 napon belül igazolást állít ki, melyben a tervezett tevékenységet a Korm. rend. 24. § (1) bekezdése alapján az ott meghatározottak szerint kikötéssel vagy anélkül tudomásul veszi, vagy megtiltja.
  6. A településképi igazolás érvényességi ideje 1 év, ha az igazolás másképp nem rendelkezik.
  7. Az (5) bekezdés szerinti igazolást a Településképi munkacsoport készíti elő.
  8. A polgármester a bejelentési kötelezettség teljesítését és a bejelentett tevékenység folytatását a Településképi munkacsoport útján ellenőrzi.
  9. A tevékenység a bejelentésben foglaltak betartása mellett akkor kezdhető meg, ha az Étv. 30/D. § (2) bekezdése szerint ahhoz más hatósági engedély nem szükséges, és a polgármester a tevékenység végzését a bejelentést követő 8 napon belül nem tiltja meg.
  10. A polgármester döntésével szemben az Étv. 30/D. § (3) bekezdése alapján az önkormányzat képviselő-testületéhez lehet fellebbezni.
  11. A településképi igazolás polgári jogi igényt nem dönt el, és nem mentesít a tevékenység megkezdéséhez az egyéb jogszabályokban előírt engedélyek, hozzájárulások vagy nyilatkozatok megszerzésének kötelezettsége alól (például idegen, közös vagy társasházi tulajdont érintően tervezett tevékenység esetén tulajdonosi hozzájárulás megszerzése).


A településképi bejelentés elbírálásának szempontjai


5. §


  1. A bejelentésben szereplő tevékenységeknek a következő feltételeket kell teljesítenie, melyek a bejelentés elbírálása során ellenőrzésre kerülnek:
  1. a vonatkozó településrendezési és építési jogszabályokat be kell tartani,
  2. a környezet és a szomszédos ingatlanok rendeltetésszerű és biztonságos használatát, megjelenését nem befolyásolhatja hátrányosan,
  3. közérdeket jelentős mértékben nem sértheti, e tekintetben irányadók a városfejlesztési, területhasználati, közlekedési, városképi és illeszkedési szempontok.


III. fejezet: A településképi kötelezés


6. §


  1. A polgármester – hivatalból vagy kérelemre – kötelezési eljárást folytathat le az Étv. 29. § (6)-(7) bekezdése, 30/D. § (4) bekezdése és a Korm. rend. 26. §-a szerint:
    1. a II. fejezet szerinti településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése esetén,
    2. a településképi bejelentés elmulasztása esetén,
    3. a településképet rontó reklámok, cégérek megszüntetése érdekében, ha a reklám, cégér nem teljesíti a 4. § szerinti követelményeket,
    4. a helyi építészeti értékvédelemmel összefüggő kötelezettségek teljesítése érdekében, ha a tevékenység az építészeti örökség helyi értékeinek védelméről szóló helyi rendelet keretei között nem teljesíti a 4. § szerinti követelményeket.
  2. Az (1) bekezdésben meghatározott településképi kötelezettségek megszegése és végre nem hajtása esetén e magatartás elkövetőjével szemben bírsága kiszabása rendelhető el, mértékét az Étv. 29. § (7) bekezdése szabályozza, mely a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény alapján ismételten kiszabható.
  3. A kötelezési eljárásban a döntéseket a Településképi munkacsoport készíti elő.
  4. A polgármester településképi kötelezési eljárásban hozott döntésével szemben a képviselő-testülethez lehet fellebbezni.


IV. fejezet: Záró rendelkezések


7. §


  1. A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.
  2. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyek esetén is kell alkalmazni.



Dr. Sélley Zoltán                                                              Szentgyörgyvölgyi Péter

    jegyző                                                                                polgármester


Kihirdetési záradék:

A rendelet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2015. május 27. napján kihirdetésre került. A kihirdetés időtartama 30 nap.



Dr. Sélley Zoltán

         jegyző




Melléklet


Településképi bejelentési eljáráshoz kötött tevékenységek


  1. Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú mellékletében felsorolt építési tevékenységek.


  1. Beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területen reklám-elhelyezés.


  1. Meglévő építmények rendeltetésének – részleges vagy teljes – megváltoztatása, amennyiben az új rendeletetés
    1. 200 m2 hasznos alapterületnél nagyobb alapterületű iroda,
    2. szálláshely-szolgáltató,
    3. 200 m2-nél nagyobb bruttó alapterületű – az Étv. 57/C. § hatálya alá nem tartozó – üzlet (pl.: kiskereskedelem, vendéglátó).