Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2015/(VII.7.) önkormányzati rendelete

Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat tulajdonában álló lakások lakbérének mértékéről és lakbértámogatásról szóló 34/2007. (X. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 07. 08- 2015. 07. 07



Belváros-Lipótváros, Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2015. (VII.07.) önkormányzati rendelete

Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat tulajdonában álló lakások lakbérének mértékéről és lakbértámogatásról szóló 34/2007. (X. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról


BELVÁROS-LIPÓTVÁROS, BUDAPEST FŐVÁROS V. KERÜLET ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE A LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK BÉRLETÉRE, VALAMINT AZ ELIDEGENÍTÉSÜKRE VONATKOZÓ EGYES SZABÁLYOKRÓL SZÓLÓ 1993. ÉVI LXXVIII. TÖRVÉNY 54 §-ÁBAN KAPOTT FELHATALMAZÁS ALAPJÁN AZ ALAPTÖRVÉNY 32. CIKK (1) BEKEZDÉSÉNEK A) PONTJÁBAN A  MAGYARORSZÁG HELYI ÖNKORMÁNYZATAIRÓL SZÓLÓ 2011. ÉVI CLXXXIX. TÖRVÉNY 13. § (1) BEKEZDÉS 9. PONTJÁBAN MEGHATÁROZOTT FELADATKÖRBEN ELJÁRVA A KÖVETKEZŐKET RENDELI EL:


1.§


A Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat tulajdonában álló lakások lakbérének mértékéről és lakbértámogatásról szóló 34/2007. (X. 19.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 1.§-a (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:



(1) A rendelet hatálya a Belváros-Lipótváros, Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat tulajdonában álló lakásokra, továbbá azokra - a tulajdonosi döntésre jogosult által kijelölt- nem lakás célú helyiségekre terjed ki, ahol a bérlő vállalja a bérbeadást szabályozó önkormányzati rendeletben foglaltak szerint a helyiség lakássá történő átalakítását.



2. §


A Rendelet 2.§-a (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


A rendeletben meghatározott lakbérek és kapcsolódó (közvetített) szolgáltatások értékei nettó értékek, melyet a mindenkori ÁFA összege terhel.



3. §


A Rendelet 4.§-a az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:


(3) A mindenkori kedvezményes lakbér összege nem lehet alacsonyabb, mint a mindenkori szociális lakbér összege. Amennyiben a lakás forgalmi értéke alapján megállapított kedvezményes lakbér alacsonyabb, mint a lakás alapterülete és komfortfokozata alapján megállapított szociális lakbér, úgy a kedvezményes lakbér összegét a szociális lakbér összegével megegyezően kell megállapítani.





4.§


A Rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(3) Piaci alapon történő bérbeadás esetén a bérleti díj csökkentésére a bérbeadás időpontjától számított 5 éven belül csak méltányosságból a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.


5. §


A Rendelet 11. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:


(1) Az Önkormányzat a tulajdonában álló lakásokra fizetendő bérleti, illetve használati díjat a bérlők, illetve a lakáshasználók jövedelmi és vagyoni viszonyai figyelembevételével – e rendeletben szabályozottan – állapítja meg. Az Önkormányzat a bérleti díjakat előre meghatározott időpontban, lehetőség szerint minden harmadik évben vizsgálja felül, a felülvizsgálat adott év március 31. napjáig történik. A felülvizsgálat alapján megállapított lakbért (használati díjat) adott év május 1-től kötelesek a bérlők (használók) megfizetni.


(2) A lakbér-felülvizsgálat évében március 30-ig az önkormányzati bérlakás bérlője, használója köteles benyújtani az Önkormányzat illetékes osztálya részére az erre a célra rendszeresített formanyomtatványhoz csatolva a lakásban lakók jövedelmi igazolását, vagyonnyilatkozatát.

6. §



Hatályát veszti a Rendelet 11. § (5) bekezdés g) pontja.




7.§


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni kell.



Szentgyörgyvölgyi Péter                              Dr. Sélley Zoltán

  polgármester                                                      jegyző



Kihirdetési záradék:

A rendelet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2015. július 07. napján kihirdetésre került. A kihirdetés időtartama 30 nap.

    Dr. Sélley Zoltán

jegyző

i n d o k l á s

1. §


A módosítás indoka, hogy a 38/2007. (X.19.) B.-L. Rendelet rendelkezéseivel összhangban szükséges a rendelet hatályát azon nem lakás célú helyiségekre is kiterjeszteni, ahol a bérlő vállalja a helyiség lakássá történő átalakítását.


2. §


A korábbi szabályozás szerint csak a lakbérek értékét terheli ÁFA, azonban a külön szolgáltatások díját is ÁFA terheli.


3. §


A módosítás indoka a fentiekben foglaltakkal részben egyezik. Több esetben előfordult, hogy a lakás forgalmi értéke alapján megállapított kedvezményes lakbér alacsonyabb volt, mint a lakás alapterülete és komfortfokozata alapján megállapított szociális lakbér. Tekintettel arra, hogy a szociális lakbér fizetésére elsősorban az alacsony jövedelműek jogosultak, méltánytalannak tartjuk, hogy azon bérlők, akik magasabb jövedelmi viszonyaik miatt kedvezményes lakbér fizetésére lennének kötelezettek, adott esetében még a szociális lakbérnél is kevesebbet fizessenek. Ez elsősorban az alacsony forgalmi értékű lakásoknál fordul elő.

4.§

A piaci lakbért a bérbeadás időpontjától számított 5 éven belül csak a Képviselő-testület engedélyével lehet mérsékelni. A 38/2007. B.-L. Rendelet 2015. május végén hatályba lépett módosítása vezette be ezt a szabályt. A korábbi szabályozás ellentmondott ennek.



5. §


A lakbér felülvizsgálat időpontjának március 31. napjára történő (vissza) módosítása azért szükséges, mert a rendelet szerint a Képviselő-testület a tárgyév március 31. Napjáig határozza meg a bérbeadás szerinti lakbérek május 1-jétől érvényes mértékét, és a Képviselő-testület döntésétől függően minden év május 1-én emelkedhet a KSH által az előző évre vonatkozóan közzétett szolgáltatói árindex mértékével. Ezen rendelkezésre tekintettel indokolt a lakbér felülvizsgálat időpontját ezzel összhangban módosítani.




6. §


Hatályát vesztő rendelkezések.



7.§


Hatályba léptető rendelkezések