Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2015/(IX.28.) önkormányzati rendelete

Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről szóló 38/2007. (X. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 09. 29- 2015. 09. 28

Belváros-Lipótváros, Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2015. IX.28.) önkormányzati rendelete

Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről szóló 38/2007. (X. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról


BELVÁROS-LIPÓTVÁROS, BUDAPEST FŐVÁROS V. KERÜLET ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE A LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK BÉRLETÉRE, VALAMINT AZ ELIDEGENÍTÉSÜKRE VONATKOZÓ EGYES SZABÁLYOKRÓL SZÓLÓ 1993. ÉVI LXXVIII. TÖRVÉNY 54 §-ÁBAN KAPOTT FELHATALMAZÁS ALAPJÁN AZ ALAPTÖRVÉNY 32. CIKK (1) BEKEZDÉSÉNEK A) PONTJÁBAN A  MAGYARORSZÁG HELYI ÖNKORMÁNYZATAIRÓL SZÓLÓ 2011. ÉVI CLXXXIX. TÖRVÉNY 13. § (1) BEKEZDÉS 9. PONTJÁBAN MEGHATÁROZOTT FELADATKÖRBEN ELJÁRVA A KÖVETKEZŐKET RENDELI EL:



1.§


A Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről szóló 38/2007. (X. 19.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 3. § az alábbi (6) bekezdéssel egészül ki:


(6) Amennyiben az önkormányzati lakás olyan épületben található, amelyben az ingatlanok fűtéssel történő ellátása az épületben található központi hőellátó berendezés működtetés útján történik, és ez a társasház közös tulajdonát képezi, akkor a bérlő a bérleti szerződés aláírását megelőzően köteles fűtésszolgáltatási szerződést kötni a társasházzal.


2. §


A Rendelet 31.§-a az alábbi (16) és (17) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:



 (16) Amennyiben a nyugdíjasházi elhelyezésre jogosult a jogosultságot megállapító bérbeadói jognyilatkozat kézhezvételétől számított egy éven belül nem nyilatkozik a nyugdíjasházi lakás elfogadására vonatkozóan, jogosultsága az egy év leteltét követően érvényét veszti. 

(17) A nyugdíjasházi elhelyezésre jogosult kérelmére a (16) bekezdésben megállapított határidőt annak lejárta előtt a Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság indokolt esetben egy alkalommal hat hónappal meghosszabbíthatja.


3. §


A Rendelet 37. §-a az alábbi (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


A (2) bekezdésben rögzített bérlői kötelezettség teljesítésének biztosítékait, a lakás felújítás utáni állapotára vonatkozó forgalmi értéket, a lakás felújítási költségének összegét, valamint a felújítás műszaki tartalmát a Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság döntése alapján a bérleti szerződésben rögzíteni kell. A bérleti szerződés aláírásának feltétele, hogy a bérlő a lakás felújítási költség összegének 50 %-át ügyvédi letétbe helyezte. A bérlő által elvégzett felújítási kötelezettség maradéktalan teljesítését a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. igazolása és a bérlő által készíttetett igazságügyi szakértői vélemény alapján lehet elfogadni.




4. §


A Rendelet 37. § (9) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:



(9) Ha a bérlő a (2) bekezdésben foglalt bérbeadási feltételt nem teljesíti, a szerződést a bérbeadó felmondja. A szerződés felmondása esetén a PTK jogalap nélküli gazdagodására vonatkozó szabályai szerint kell elszámolni figyelemmel a 37. § (2) és (3) bekezdésére.



5. §


A Rendelet 44. § az alábbi (6) bekezdéssel egészül ki:


(6) Az (1) bekezdés szerinti határozott idejű bérleti szerződés lejártát követő 90 napon belül, erre hivatkozással a korábbi bérlő által benyújtott bérbevételi kérelmek esetében a Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság dönt az újabb, határozott idejű bérleti szerződés megkötéséről.


6. §


A Rendelet 46.§-a az alábbi (5)-(6) bekezdéssel egészül ki:


(5) Amennyiben bérbeadó tudomást szerez arról, hogy bérlő bérbeadói hozzájárulás hiányában a lakást vagy a lakás egy részét fizető vendéglátás céljára hasznosítja, a bérlő részére megállapított lakbér tízszeresét írja elő bérbeadói tudomásszerzéstől a jogsértő állapot fennállásáig.


(6) Bérbeadói hozzájárulás nélkül történő fizető vendéglátás céljára történő hasznosítás a lakás nem rendeltetésszerű használatának minősül, és ezt a felmondás alapjául szolgáló magatartásnak kell tekinteni.




7. §


A Rendelet 48/A.§-a (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


 A nem lakás céljára szolgáló helyiség(ek) lakássá történő átalakítás és átminősítés kötelezettségével történő bérbeadásáról szóló pályázat kiírását megelőzően a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. a lakáskialakítással kapcsolatos munkálatokat az alábbiak szerint végzi el:

  1. elkészítteti a pályázati nem lakás céljára szolgáló helyiségek lakássá történő kialakítására vonatkozó terveket,
  2. megkéri a lakáskialakításra vonatkozó építési engedélyeket,
  3. eljár a közüzemi szolgáltatóknál a lakások kialakításával járó közüzemi mérők leválasztásának, új mérők kialakításának engedélyeztetése ügyében,
  4. elvégzi a nem lakás céljára szolgáló helyiségekből kialakítandó lakások szerkezetkész állapotba hozatalát,

e) beszerzi a társasházi közgyűlés előzetes hozzájáruló nyilatkozatát az alapító okirat     módosításához, továbbá eljár a lakáskialakítással kapcsolatos társasházi alapító okiratok módosításának ügyében.


A Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. által elvégzett lakáskialakítási munkálatok költségét (a továbbiakban: lakáskialakítási költség) a nyertes pályázó köteles a lakásbérleti szerződés megkötésével egyidejűleg az Önkormányzat részére megfizetni.



A bérbeadás feltétele, hogy a bérlő vállalja saját költségén, hogy a bérleti szerződés megkötésétől számított 30 hónapon belül a lakást felújítja, ezen kötelezettségét a bérleti szerződésben rögzíteni kell. A bérleti szerződés aláírásának feltétele, hogy a bérlő a lakás felújítási költség összegének 50 %-át ügyvédi letétbe helyezte. A bérlő által elvégzett felújítási kötelezettség maradéktalan teljesítését a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. igazolása és a bérlő által készíttetett igazságügyi szakértői vélemény alapján lehet elfogadni.



8. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni kell.



Szentgyörgyvölgyi Péter                              Dr. Sélley Zoltán

        polgármester                                                    jegyző



Kihirdetési záradék:

A rendelet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2015. szeptember 28.  napján kihirdetésre került. A kihirdetés időtartama 30 nap.

    Dr. Sélley Zoltán

jegyző







i n d o k l á s

1. §


A módosítás indoka, hogy azokban az ingatlanokban, ahol a társasház szolgáltatja a fűtést, sok esetben előfordult, hogy az önkormányzati tulajdonú lakások bérlői nem teljesítették fűtési díjfizetési kötelezettségüket, és az önkormányzatnak kellett a tartozást rendezni. Ezen rendelkezés rendeletbe történő beemelése a későbbiekben megkönnyíti a bérlőkkel az elszámolást, valamint a tartozás behajtását is.


2. §


Korábban nem került szabályozásra, azonban szabályozást igényel, hogy a jogosultságot szerzett igénylőknek mennyi időn belül kell nyilatkozniuk a lakás elfogadására vonatkozóan és beköltözniük a nyugdíjasházi lakásba. A Népjóléti Osztály egy éves határidőt javasol, melyet a bizottság indokolt esetben félévvel meghosszabbíthat. Ha az igénylő ennyi idő alatt nem fogad el lakást, jóváhagyott jogosultsága érvényét veszti.


3. §


A módosítás indoka, hogy ezzel a rendelkezéssel az önkormányzat részben biztosítékot kap arra vonatkozóan, hogy a bérlő rendelkezik a felújításhoz szükséges összeggel, és ezáltal teljesíteni tudja a szerződésben vállalt felújítási kötelezettségét.

4.§

Ez az új bekezdés nevesíti azt a felmondási okot, mely szerint bérlő határidőben nem tesz eleget szerződésben vállalt felújítási kötelezettségének.



5. §


A rendelet a lejárt bérleti szerződésű bérlők esetében amennyiben korábbi szerződésük meghosszabbítását kérték nem tartalmazott rendelkezést a hatáskör gyakorlójáról, ezért indokolt volt ennek rendeleti szabályozása.



6. §


Az önkormányzat több esetben tudomást szerzett arról, hogy a bérbeadott ingatlanokat a bérlők fizető vendéglátás céljából hasznosítják, és nem tesznek eleget azon jogszabályban is rögzített kötelezettségüknek, mely szerint életvitelszerűen a bérleményben kell lakniuk. Ezért szükséges ezt a magatartást szankcionálni.



7. §


A nem lakás céljára szolgáló helyiségekből lakássá történő átalakítás kötelezettségével bérbeadott ingatlanok tekintetében mindig komoly problémát jelent a kialakítást követően a társasházi alapító okirat módosítása. Ezen új pont bevezetésével már a kialakítás előtt be kell szerezni a társasházi közgyűlés hozzájáruló nyilatkozatát az alapító okirat módosításához.

Az ügyvédi letét bevezetése mellett ugyanazon érvek szólnak, azaz, hogy ezáltal az önkormányzat biztosítékot kap arra vonatkozóan, hogy a bérlő rendelkezik a felújításhoz szükséges összeggel, és ezáltal teljesíteni tudja a szerződésben vállalt felújítási kötelezettségét.



8.§


Hatályba léptető rendelkezések.